Ένα υπέροχο, παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο


Το γαλακτομπούρεκο αυτό είναι μοναδικό! Μοναδικό σε νοστιμιά αλλά και άρωμα! Τέλειο ως προς την ποσότητα του σιροπιού και μ' ένα υπέροχο κριτσανιστό φύλλο ακόμα και τη δεύτερη μέρα και αφού έχει μπει στο ψυγείο κι έχει ξαναζεσταθεί ελαφρώς στον κανονικό φούρνο και όχι στο φούρνο μικροκυμμάτων!
Γαλακτομπούρεκο έχω ξαναφτιάξει πολλές φορές μια και είναι ένα γλυκό αγαπημένο για όλη την οικογένεια! Το γαλακτομπούρεκο που εδώ και χρόνια έφτιαχνε η γιαγιά μου και μετά η μαμά μου! Όταν πήρα τη σκυτάλη... το γαλακτομπούρεκο με την οικογενειακή συνταγή τίμησε πολλές φορές το τραπέζι μας και γλύκανε πολλές φορές αγαπημένους επισκέπτες μέχρι που...
"Να σε κεράσω ένα γαλακτομπούρεκο;" ακούστηκε η φωνή της μαμάς ενός μαθητή μου! "Όχι ευχαριστώ... όχι αυτή τη στιγμή!" απάντησα! "Θα χάσεις... είναι υπέροχο!" μου ανταπάντησε η αγαπητή "μαμά". "'Ο,τι ωραιότερο έχω δοκιμάσει" επέμεινε κι εγώ ...υπέκυψα. Κι όμως είχε απόλυτο δίκιο!!! Ένα γαλακτομπούρεκο που ...αγάπησα από την πρώτη στιγμή που ακούμπησα το πηρούνι επάνω του κι εκείνο μου απάντησε σιγανά... "κραααατς"!! Φύλλο έξτρα τραγανό... οκ!  Η κρέμα εισβάλλει στο στόμα και το άρωμα, η αφρατάδα και το σιρόπιασμά της με εντυπωσιάζουν!! Σύνολο... τέλειο!!!
Και η συνταγή;;; Γιατί, πώς να το κάνουμε... τη ζήτησα όχι που δεν θα τη ζητούσα!!! Του Θεσσαλονικιού ...συμπολίτη Άκη Πετρετζίκη!!
Μια εβδομάδα μετά το γαλακτομπούρεκο βρήκε το δρόμο για την κουζίνα μου!! Όσοι το δοκίμασαν... εντυπωσιάστηκαν... θεσπέσιο το χαρακτήρισαν, υπέροχο το αποκάλεσαν, μοναδικά αφράτο και τέλεια σιροπιασμένο αποφάνθηκαν!!!
Το επιβεβαιώνω κι εγώ... φτιάξτε το αλλά ακολουθείστε με προσοχή όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας γιατί εκεί βρίσκεται ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του!!
Για την κρέμα
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε δύο μέρη (100+100)
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
500 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
4 αυγά μεγάλα
100 γρ. βούτυρο
2 φακελάκια φυσικής βανίλιας ή 2 βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
1 συσκευασία φύλλο κρούστας ή φύλλα Βυρητού
Για το σιρόπι
800 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
75 γρ. μέλι
φλούδα από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη.
Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές.
Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε απ' τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, την μισή ζάχαρη, το αλάτι, τα δύο φακελάκια βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
Μόλις δούμε το μείγμα να βράσει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει καλά (χρειάζεται 3-4 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρις ότου το βούτυρο λιώσει εντελώς.
Βάζουμε σε ένα ταψί κρύο νερό και βάζουμε μέσα την κατσαρόλα με την κρέμα για να κρυώσει.
Μυστικό 1ο: Βάζουμε σε ένα μπολ (ή στον κάδο του μεγάλου μίξερ) τα αυγά και την υπόλοιπη μισή ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3 - 4 λεπτά μέχρις ότου το μείγμα μας γίνει ανοιχτόχρωμο και διπλάσιο σε όγκο. Αυτό γίνεται για να γίνει η κρέμα αφράτη, να φουσκώσει και να απορροφήσει σιρόπι.
Στο μεταξύ, η κρέμα μας έχει κρυώσει ελαφρώς αλλά όχι αρκετά.
Μυστικό 2ο: Με το μίξερ, αφρατεύουμε και την κρέμα με το σιμιγδάλι, χτυπώντας την για 4-5 λεπτά.
Ελέγχουμε τη θερμοκρασία της και εάν είναι χλιαρή προσθέτουμε το μείγμα των αυγών και είτε με μια σπάτουλα σιλικόνης είτε με το μίξερ χειρός στην πιο χαμηλή του ταχύτητα ομογενοποιούμε την κρέμα.
Λιώνουμε τα 220 γρ. βουτύρου στο φούρνο μικροκυμμάτων και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25 x 35 ή 35 x 40.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Εντυπωσιακό!!!  Μετά το ψήσιμο και πριν το σιρόπιασμα... το γαλακτομπούρεκο είναι ...φουσκωμένο σαν πίτα!!!
Ετοιμάζουμε το γαλακτομπούρεκο
Χωρίζουμε τα φύλλα στη μέση... δηλαδή χρησιμοποιούμε τα μισά για το κάτω μέρος του γλυκού και τα υπόλοιπα για το επάνω μέρος του γλυκού.
Τοποθετούμε το 1ο φύλλο στο ταψί και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο από πάνω. 
Μυστικό 3ο: Δεν αλείφουμε ποτέ το φύλλο για να μην το πιέσουμε με το πινέλο... απλά το ραντίζουμε με βούτυρο. Αυτό γίνεται για να υπάρχει αέρας ανάμεσα στα φύλλα και να ψήνεται καλύτερα το γλυκό αλλά και να φουσκώνει κατά το ψήσιμο.
Τοποθετούμε απαλά το 2ο φύλλο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ραντίσματος του φύλλου χωρίς να το πιέσουμε παρά ελάχιστα... έτσι ώστε να μην κολλήσει με το από κάτω. 
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τα  υπόλοιπα για τα υπόλοιπα 4 ή 5 φύλλα. 
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε ισιώνοντας την επιφάνειά της.
Γυρνάμε τα φύλλα  μας προς τα μέσα για να μην μπορεί η γέμιση να "ξεφύγει". Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. 
Αφού τοποθετήσουμε το τελευταίο φύλλο, παίρνουμε το πινέλο μας και σπρώχνουμε προς το κάτω μέρος του γλυκού γύρω γύρω τα φύλλα έτσι ώστε να γίνει όμορφο.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο και περιχύνουμε με το λίγο βούτυρο που μας απέμεινε.
Ψήνουμε για 1-1.30 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι έχει φουσκώσει κι έχει αποκτήσει ένα  όμορφο καστανό χρώμα.
Μόλις βγάλουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε για 1-2 ώρες έτσι ώστε να απορροφήσει το σιρόπι του.
Απολαμβάνουμε το γλυκό χλιαρό αλλά και κρύο.
Καλή σας μέρα!! Να έχετε μια γλυκιά εβδομάδα!! :)


Tante Kiki
37 Comments
No