Στράτα leftover... με πανσέτα και πατάτες



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Μια νόστιμη και διαφορετική συνταγή, με καταγωγή από την αγαπημένη Ιταλία, σας προτείνω σήμερα. Ξέρω το μυαλό σας πηγαίνει αμέσως στα ζυμαρικά ή στα νιόκι αλλά όχι... σήμερα θα σας ταξιδέψω στον ιταλικό κόσμο των ...αυγών. :))
Η στράτα, είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και ψευτοσουφλέ, με κυρίαρχο συνδετικό υλικό τα αυγά όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό που ονομάζουμε "οικιακή οικονομία" μια και χρησιμοποιούμε περισσεύματα άλλων πιάτων.


Φυσικά, ένα τόσο νόστιμο και εύκολο πιάτο δεν γίνεται μόνον με περισσεύματα αλλά με ό,τι υλικά θέλουμε. Μια συνταγή με πολλές παραλλαγές, εύκολη, γρήγορη αλλά και πεντανόστιμη. 
Ένα τέτοιο πιάτο ποιός, μικρός ή μεγάλος, θα το περιφρονήσει;
Χωρίς άλλα λόγια και με την έμπνευση αλλά και τη διάθεση να έχουν κάνει φτερά με όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα καθημερινά σας αφήνω να αποφασίσετε τί θα χρησιμοποιήσετε για τη δική σας στράτα.


Υ
ΛΙΚΑ για 2-4 άτομα

  • 2 πανσέτες ψημένες και ψιλοκομμένες
  • 1 πατάτα μεγάλη ψημένη και κομμένη σε κύβους
  • 4 φέτες ψωμιού σε κύβους
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 αυγά μεγάλα (ή 5 μεσαία)
  • 150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
  • 1/3 κ.γλ. μουστάρδα έτοιμη 
  • Αλάτι & Πιπέρι
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τους κύβους της πανσέτας με τους κύβους της πατάτας.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αυγά, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
  3. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι πυρίμαχο 20-22 εκ. (ανάλογα με το πάχος της στράτας που επιθυμούμε να έχουμε).
  4. Στρώνουμε στο ταψάκι μας τους μισούς από τους κύβους του ψωμιού και συνεχίζουμε με τη μισή ποσότητα από τις πανσέτες και τις πατάτες.
  5. Βάζουμε τους υπόλοιπους κύβους ψωμιού και τις πανσέτες με τις πατάτες.
  6. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αφού σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι το υγρό έχει απορροφηθεί από τα ψωμιά.
  7. Πριν βγάλουμε τη στράτα από το ψυγείο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
  8. Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο μόλις βυθίσουμε ένα μαχαίρι που η λάμα του θα βγεί καθαρή, για να μην στεγνώσει.
Tante Kiki
26 Comments
No