Τριφτή βασιλόπιτα Καππαδοκίας για το 2016


Καλησπέρα σας! Στην τελευταία ανάρτηση του 2015, την τιμητική της θα έχει μια βασιλόπιτα της οποίας τη συνταγή έψαχνα καιρό. Είχα βρεί κάποιες ... χωρίς να ξέρω το γιατί δεν με ...έπεισαν αν και μπορεί να ήταν τέλειες! Κι ύστερα... κάποια στιγμή ψάχνοντας έπεσα πάνω στη συγκεκριμένη... την αυθεντική συνταγή του αγαπημένου (από τα παιδικά μου χρόνια) ζαχαροπλαστείου Τερκενλής, δια στόματος Παύλου Τερκενλή!
Εκεί σταμάτησα... και ετοίμασα τα υλικά χωρίς πολλά λόγια! Γιατί ο Τερκενλής για μας εδώ στη Θεσσαλονίκη θεωρείται... σίγουρη επιτυχία! 
1500 χρόνια πριν... στην πόλη Καισάρεια της Καππαδοκίας, δεσπότης ήταν ο Βασίλειος ο Μέγας. Μεταξύ των ανθρώπων υπήρχε κατανόηση, αγάπη και αλληλεγγύη μέχρι που... κάποιος δυνάστης ζήτησε όλους τους θησαυρούς της πόλης για να μην της επιτεθεί. Ο Μέγας Βασίλειος προσευχήθηκε αλλά στο μεταξύ ο στρατηγός περικύκλωσε την πόλη απαιτώντας ό,τι πολύτιμο υπήρχε παρά της διαβεβαιώσεις του δεσπότη ότι επικρατούσε φτώχεια στον λαό. Ο Μ. Βασίλειος αντιμετώπισε την απειλή της εξορίας ή του θανάτου κι έτσι οι Χριστιανοί για να τον βοηθήσουν, επειδή τον αγαπούσαν, μάζεψαν ό,τι πολύτιμο είχαν και του τα πήγαν. Την ώρα που ο στρατηγός πήγε να ανοίξει το σεντούκι με το θησαυρό έγινε θαύμα. Ένας λαμπρός καβαλάρης (ο άγιος Μερκούριος κατά τις γραφές) όρμησε επάνω του και τον αφάνισε! 
Μετά απ' αυτό ο Μέγας Βασίλειος ήρθε σε δύσκολη θέση γιατί έπρεπε να επιστρέψει τα χρυσαφικά στους χριστιανούς αλλά δίνοντας σε κάθε έναν το δικό του κάτι που ήταν αδύνατον! Έτσι κάλεσε τους διακόνους και τους ζήτησε να ζυμώσουν ψωμάκια και να βάλουν μέσα σε κάθε ένα και λίγα από τα χρυσαφικά. Ύστερα, τα ψωμάκια αυτά μοιράστηκαν σαν ευλογία στους χριστιανούς που έκπληκτοι έβρισκαν μέσα τα χρυσαφικά.
Αυτή ήταν η βασιλόπιτα... ευλογία και χαρά! Έτσι έγινε το έθιμο που, ακόμα και σήμερα, κρατάμε με όποιον τύπο βασιλόπιτας κι αν φτιάχνουμε! 
Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας η βασιλόπιτα έχει και μια ιδιαιτερότητα είτε ως προς τη γεύση, την υφή είτε ως προς τη διακόσμησή της. Έτσι έχουμε την τριφτή βασιλόπιτα (αυτή που θα φτιάξουμε σήμερα) που λέγεται έτσι γιατί η ζύμη της τρίβεται σαν μπισκότο, η παραδοσιακή πολίτικη που είναι σαν τσουρέκι, η Ηπειρώτικη που είναι ...κρεατόπιτα αλλά και η πιο σύγχρονη που είναι ένα αρωματικό κέικ σε πολλές παραλλαγές, αρώματα και γεύσεις. Στο σπίτι μας κόβουμε 2 βασιλόπιτες... μια την παραμονή που συνήθως είναι παραδοσιακή και μια τα Θεοφάνεια που συνήθως είναι κάποια πιο σύγχρονη εκδοχή. Όποια εκδοχή όμως κι αν διαλέξουμε, η βασιλόπιτα είναι μια νόστιμη είσοδος στον καινούριο χρόνο!
Ας κόψουμε, λοιπόν, τη φετινή μας βασιλόπιτα με χίλιες ευχές για ένα καλύτερο αύριο για μικρούς και μεγάλους στη χώρα μας αλλά και σ' όλο τον κόσμο! Ας ευχηθούμε η λογική, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η ευγένεια αλλά και η ευημερία να έρθουν ξανά και ο άνθρωπος να ξαναβρεί τον δρόμο του προς την καθημερινή ευτυχία!
Σας δίνω την συνταγή για την αρωματική αυτή βασιλόπιτα και σας εύχομαι κάθε καλό και, κυρίως, υγεία, αγάπη, δημιουργίες, επιτυχία και χαμόγελα... πολλά χαμόγελα να φέρει το 2016!


ΥΛΙΚΑ για 2 βασιλόπιτες των 1300 γρ. περίπου 
  • 400 γρ. βούτυρο πρόβειο
  • 100 γρ.βούτυρο αγελαδινό
  • 150 γρ.γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά + 1 αυγό για την επάλειψη της επιφάνειας
  • 100 γρ. γάλα
  • 500 γρ. άχνη
  • 10 γρ.baking powder
  • 5 γρ. σόδα φαγητού
  • 2 πορτοκάλια πολτοποιημένα (ή τον χυμό τους) και το ξύσμα τους
  • 1 βανίλια
  • 1.200 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 2 κ.σ. σουσάμι για τη διακόσμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
  2. Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τα βούτυρα με την ζάχαρη στην αρχή σε σιγανή ταχύτητα που σταδιακά την αυξάνουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα αφράτο.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το γιαούρτι.
  4. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτουμε. 
  5. 'Οταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε τη σόδα, το ξύσμα και τα πολτοποιημένα πορτοκάλια (ή τον χυμό τους) και την βανίλια. 
  6. Κρατάμε χωριστά ένα φλιτζάνι από το αλεύρι.
  7. Με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα (ή ζυμώνοντας με το χέρι) προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι με το baking.
  8. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη.
  9. Την μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη, βάζουμε νόμισμα και την τοποθετούμε σε ταψιά μας.
  10. Χτυπάμε ένα αυγό και αλείφουμε την βασιλόπιτα δύο φορές.
  11. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά!

Πηγή: ΕΔΩ

Κι αν θέλετε κάποια άλλη βασιλόπιτα, διαβάστε και διαλέξτε...

Καλή χρονιά σας εύχομαι και καλά να περάσετε!! Εμείς θα τα ξαναπούμε στις 5 Ιανουαρίου με την συνταγή για τη δεύτερη βασιλόπιτα της χρονιάς... αυτή που κόβουμε για τα Θεοφάνεια!  :)
Tante Kiki
23 Comments
No