Galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι


Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι

Καλημέρα!! Μια καλημέρα βροχερή και μουντή από το Λονδίνο που μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη ή από τη Θεσσαλονίκη που ταξίδεψε στο Λονδίνο! Όοοοχχιιιιι!! Δεν γκρινιάζω!!! Μου αρέσει ο καιρός έτσι... αν και μερικές στιγμές νιώθω σαν την Πέπα το γουρουνάκι... ξέρετε... εκείνο που βουτούσε στις λασπολακούβες!!!
Πας να περάσεις το δρόμο και σπλάαατςςς!!! Τί να κάνει θα μου πεις και ο οδηγός που βιάζεται να φτάσει στη δουλειά του;; Το μποτιλιάρισμα και την καθυστέρηση να δει ή εσένα που θέλεις να περάσεις στην άλλη πλευρά του δρόμου ενώ βρέχει καταρρακτωδώς;; Όλα καλά... κανένα πρόβλημα... έχεις προνοήσει και φοράς γαλότσες και αδιάβροχο και την ψιλογλιτώνεις! Μπαίνεις στο μάρκετ για τα απαραίτητα και μέχρι να βγεις (μετά από κανένα τέταρτο και όχι μετά από δυό μέρες!) ο χρόνος έχει μπει στο rewind, ο ήλιος έχει ξεπροβάλλει χωρίς να ντρέπεται και η βροχή έχει σχεδόν σταματήσει!

Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι

Αυτό θα πει ...μετάλλαξη!!! Βρέχεσαι πρώτα και μετά βγαίνει ο ήλιος για να σε βοηθήσει να στεγνώσεις!! Και τότε πέφτει η πρώτη "φιλοσοφική" σκέψη!!
Ξέρετε... το ying και το yang των Κινέζων, τα αντίθετα που εναλλάσσονται στη φύση, ο δυισμός των φιλοσόφων ...οι δύο όψεις της ζωής που όμως είναι σε ισορροπία. Αυτά σκέφτεσαι πρωινιάτικα και καταλήγεις ...εξάλλου, γλυκιά και αλμυρή δεν είναι η ζωή;; Θα υπήρχε ευτυχία χωρίς τη δυστυχία και χαρά χωρίς τη λύπη; Κι αν υπήρχε θα την καταλάβαινες έτσι όπως τώρα;;; 

Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλιακαι μέλι

Και ενώ όλες αυτές οι σκέψεις στήνουν χορό στο νου... τα αχλάδια και τα σταφύλια που μόλις αγόρασες αποζητούν τον προορισμό τους στον ...μάταιο τούτο κόσμο! Εεεε, δεν θα βοηθήσεις;; Φυσικά και θα βοηθήσεις; Πώς; 
Μα, με μια καταπληκτική galette ή αλλιώς ανοιχτή πίτα ή τάρτα που γίνεται με βάση τη ζύμη που διάβασες ΕΔΩ και λίγη μοτσαρέλα ή αν θέλεις κάτι ατόφια ελληνικό ένα ωραιότατο κασέρι κατά προτίμηση όχι ιδιαίτερα αλμυρό!

Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι

Ιδιαίτερη γεύση ο συνδυασμός τυριού, φρούτου και αμύγδαλου, αγαπημένος που μπορεί να μεταλλαχθεί από ουδέτερο σε καθαρά αλμυρό ή σε καθαρά γλυκό, όπως εδώ με την προσθήκη του μελιού. Σε κάθε μπουκιά όλη η ...σύνθετη νοστιμιά! Για πρωινό, για σνακ, για ελαφρύ βραδινό σε προκαλεί επίμονα να τον δοκιμάσεις για να αποφασίσει αν θα τον αφήσεις να σε σαγηνεύσει ή όχι,γιατί μόνον αδιάφορος δεν μπορεί να μείνει αυτός ο συνδυασμός!
Τη συνταγή στο χέρι, λοιπόν και τρέξε στην κουζίνα γιατί ...ο βροχερός καιρός με τις πρώτες ψύχρες θέλει αναμμένο φούρνο, μοσχοβολιές που πλημμυρίζουν το σπίτι και ανυπομονησία για την πρώτη μπουκιά! 

Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι


Galette με μοτσαρέλα, αχλάδια και μέλι
       Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι
      Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Νοστιμότατη γλυκιά πίτα τύπου galette με μοτσαρέλα, φρούτα και μέλι για κάθε ώρα.
Μερίδες: 8
ΥΛΙΚΑ
  • 1 δόση ζύμης σαμπλέ, με τη συνταγή που θα βρείτε ΕΔΩ
  • 3-4 αχλάδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 φλ.τσ. ρόγες σταφυλιού (χωρίς κουκούτσι), κομμένες στη μέση
  • 200 γρ. μοτσαρέλα για πίτσα, χοντροτριμμένη (ή κάποιο γλυκό κασέρι)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (καστανή ή άσπρη) για το πασπάλισμα
  • Μέλι για το σερβίρισμα
      
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ένα στρογγυλό φύλλο όχι πολύ λεπτό.
      2. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με την τριμμένη μοτσαρέλα, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω στα 6-8 εκατοστά γύρω γύρω για να μπορούμε να την διπλώσουμε προς τα μέσα.
      3. Επάνω στο τυρί, τοποθετούμε σε κύκλο τις φέτες των αχλαδιών και στη μέση μερικούς κύβους από τα αχλάδια και τα σταφύλια.
      4. Διπλώνουμε προς τα μέσα τη ζύμη καλύπτοντας όχι μόνον το τυρί αλλά και την άκρη των αχλαδιών.
      5. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη.
      6. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί η ζύμη κι έχει αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα και ότι τα σταφύλια και τα αχλάδια έχουν μαλακώσει και καραμελώσει.
      7. Αφήνουμε την galette να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
      8. Τη σερβίρουμε περιχυμένη με λίγο μέλι (προαιρετικά) ή σκέτη όπως είναι.

      Γλυκιά galette με μοτσαρέλα, αχλάδια, σταφύλια και μέλι
      Tante Kiki
      27 Comments
      No