Μικρά σοκολατένια ψωμάκια


Αλεύρι... ένα μαγικό υλικό! Ένα υλικό που ξεκινά από την πιο βασική τροφή του ανθρώπου, το ψωμί και καταλήγει σε ένα σωρό λιχουδιές που πάλι στηρίζονται στο ψωμί και καλύπτουν το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για επιβίωση. Ένας από τους πρώτους κρίκους στην αλυσίδα της ζωής που η εξέλιξη παίζει μαζί του και ενώ δεν τον έχει επηρεάσει ουσιαστικά μια και το ψωμί συνεχίζει να κρατά τον ρόλο του στην ανθρώπινη καθημερινότητα ταυτόχρονα τον έχει εξελίξει έτσι που ένα πλήθος μικρά, μεγάλα και μεγαλύτερα "ψωμάκια", γλυκά και αλμυρά, περισσότερο ή λιγότερο αφράτα, άσπρα, μαύρα και κίτρινα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. 
Στο ξεκίνημα της κάθε μέρας όλο και κάποιο ψωμάκι βρίσκεται εκεί για να χορτάσει και να δώσει δυνάμεις μικρούς και μεγάλους. Δίπλα στο πιάτο που σε περιμένει στο μεσημεριανό τραπέζι κάθεται κάποιο άλλο γεμάτο περηφάνεια γιατί νιώθει ότι η συνοδεία του μόνο νοστιμιά μπορεί να δώσει. Κι όσο για το απόγευμα... τότε είναι που κάνει μια ακόμα πιο δυναμική εμφάνιση λίγο πριν βγεί για να συνοδεύσει το τελευταίο γεύμα της μέρας που φεύγει.
Θεϊκή τροφή! Χωρίς αυτή ...προσωπικά δεν μπορώ... σε κάθε εποχή! Μπορεί η καλοκαιρινή ζέστη να μας διώχνει από την κουζίνα και να μας αποτρέπει από τα μαγικά φουρνίσματα εκείνα που γεμίζουν μοσχοβολιά φρεσκοψημένου ψωμιού όλο το σπίτι αλλά τώρα ...καμιά δικαιολογία! Η δροσιά είναι εδώ και ένας φούρνος που ανάβει είναι καλοδεχούμενος ειδικά αν ψήνει ψωμί... ό,τι ψωμί κι αν είναι αυτό!
Ο δικός μου φούρνος, αυτή τη φορά μας χάρισε θαλπωρή ψήνοντας μικρά, γλυκά σοκολατοψωμάκια που για να γίνουν ακόμα πιο "πλούσια" εκτός από το σοκολατούχο γάλα δέχθηκαν στην καρδιά τους σοκοπραλίνα και νιφάδες σοκολάτας. "Περιττή" πολυτέλεια ...θα σκεφθεί κανείς! Εντάξει συμφωνώ!!! Πόσες όμως μας έχουν απομείνει πια; Τουλάχιστον αυτή η πολυτέλεια προσφέρει νοστιμιά και πολλή ενέργεια, ειδικά στους μικρούς μας φίλους αλλά και στους μεγάλους ...γιατί όχι;;; Αυτοί δεν έχουν ψυχή, άγχη, ανάγκες; 
Γέμισε το σπίτι μοσχοβολιά! Ένα άρωμα ψωμιού, βανίλιας και σοκολάτας περιπλανήθηκαν σ' όλα τα δωμάτια σχεδόν ...θέλοντας να κυριεύσουν τον χώρο! Κι εμείς απλά απολαμβάναμε το άρωμα μέχρις ότου τα μικρά σοκολατοψωμάκια βγήκαν και κατάφεραν μερικές μπουκιές να φτάσουν στο στόμα όλων! Πανδαισία! 
Το μόνο σημείο που χρειάζεται μόνον την προσοχή μας ... η ζύμη που γίνεται αρκετά μαλακή και κολλάει ελαφρά στα χέρια ακόμα και μετά το φούσκωμα. Λίγη προσπάθεια ιδιαίτερα όταν γεμίσει με την σοκοπραλίνα και κοπούν οι λωρίδες. Το τύλιγμα μπορεί λίγο να μας παιδεύει αλλά ...αξίζει τον κόπο! Όσο για την επιφάνειά τους αυτή μπορεί να μην είναι εντελώς λεία αλλά αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους.
Γευθείτε τα χλιαρά... δείχνουν όλο τον πλούτο των υλικών τους! Μετά, είναι νόστιμα αν και όχι θεϊκά!!
ΥΛΙΚΑ
Για τα brioche
630 - 650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
75 γρ. φρέσκια μαγιά
200 γρ. γάλα σοκολατούχο, χλιαρό + 60 γρ. για να λιώσουμε τη μαγιά
70 γρ. καστανή ζάχαρη + 1 κ.γλ. ζάχαρη για τη μαγιά
1 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
2 αυγά μεγάλα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο & χλιαρό
1 κ.γλ. αλάτι
Για τη γέμιση
3-4 κ.σ. σοκοπραλίνα φουντουκιού (σπιτική ή τύπου Μερέντα)
3-4 κ.σ. τριμμένη σοκολάτα (ή νιφάδες σοκολάτας)
Για την επάλειψη - διακόσμηση
Λίγο γάλα
Γκρανέλα ζάχαρης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τα brioche
Βάζουμε τη μαγιά σε ένα μπολ με 1 κ.γλ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει καλά η μαγιά. 
Αφήνουμε το μπολ με τη μαγιά σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι καλά μέχρι να αφρίσουν.
Λιώνουμε στο χλιαρό γάλα τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς το καλά.
Αφού η μαγιά φουσκώσει, τη ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι.
Προσθέτουμε αμέσως τα αυγά με τη βανίλια και το αλάτι, το γάλα με τη ζάχαρη και το 1/3 από το βούτυρο και ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο βούτυρο ζυμώνοντας τη ζύμη για 10-12 λεπτά περίπου.
Η ζύμη αυτή (όπως και του τσουρεκιού) είναι καλύτερα να τη ζυμώνουμε σηκώνοντάς της από κάτω και διπλώνοντάς την στο πάνω μέρος.
Η τελική ζύμη δεν είναι πολύ σφιχτή.
Τοποθετούμε το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε για 1 με 1.5 ώρα ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ύστερα, ζυμώνουμε και πάλι τη ζύμη για 1 λεπτό και την ανοίγουμε σε φύλλο χοντρό.
Απλώνουμε επάνω την σοκοπραλίνα και από πάνω πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα ή τις νιφάδες.
Διπλώνουμε το φύλλο που ανοίξαμε στη μέση και το κλείνουμε καλά γύρω γύρω διπλώνοντας προς τα μέσα τις άκρες (όπως κάνουμε για τα τυροπιτάκια).
Πιέζουμε με τα χέρια μας το φύλλο, ανοίγοντάς και πάλι λίγο.
Με ένα μαχαίρι, κόβουμε λωρίδες φάρδους 2 εκ.
Στρίβουμε λίγο τις λωρίδες και μετά τις τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
Τοποθετούμε τα brioche μας σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Τα αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν λίγο.
Αφού φουσκώσουν, τα αλείφουμε, προσεκτικά, με γάλα και τα πασπαλίζουμε με την γκρανέλα.
Στο μεταξύ, μέχρι να φουσκώσουν προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Ψήνουμε τα brioche για 20-22 λεπτά έτσι ώστε να μην παραψηθούν.
Τα απολαμβάνουμε χλιαρά.
Συνταγή τροποποιημένη από ΕΔΩ.
Tante Kiki
25 Comments
No