Σαλάτα με ψητά λαχανικά και βαλεριάνα


Καλημέρα σας!! Με τις σαλάτες έχω καλή σχέση και το έχω ξαναπεί. Μπορεί να μην είναι τόσο στενή όσο θα έπρεπε κανονικά λόγω οικογενειακής παράδοσης μια και από παιδί δεν θυμάμαι μέρα να στρώσαμε τραπέζι, καθημερινό ή γιορτινό, χωρίς να υπάρχει σαλάτα αλλά πάντως τις σαλάτες τις τιμώ ιδιαίτερα έστω κι αν η παρουσία τους έχει προσαρμοστεί στην σημερινή πραγματικότητα του καθημερινού μου χρόνου ή της έλλειψής του. 
Πρέπει να το ομολογήσω! Είναι φορές που τρώω ...τρέχοντας, όρθια αντί για καθιστή, διορθώνοντας γραπτά (όχιιιιι, τόσα χρόνια δεν έχω λερώσει ούτε ένα!!),  παίρνοντας ένα κομμάτι πίτα σ' ένα πιάτο (γι αυτό τις λατρεύω ...σχεδόν η μισή διατροφική πυραμίδα σε ένα μόνον κομμάτι και με απίστευτη ευκολία σερβιρίσματος!), διαβάζοντας ή μαγειρεύοντας για να προλάβω τα πάντα! Εκείνες τις μέρες, η μαμά μου και μόνον που με βλέπει να τρώω έτσι ...μπουρινιάζει κι αρχίζει τον εξάψαλμο (η γνωστή ελληνίδα μάνα που όσο κι αν μεγαλώσεις διατηρεί την εντύπωση ότι είσαι μικρή!!)!
Πρέπει να το ομολογήσω! Η σαλάτα είναι για μένα πολλές φορές μια πολυτέλεια, ένα συνοδευτικό πιάτο που, τα μεσημέρια, δεν την ...αγγίζω! Για να γίνει αυτό πρέπει να την έχω έτοιμη από πριν ή να μου την ετοιμάσει η ...γνωστή ελληνίδα μάνα! 
Είναι όμως κι εκείνες οι φορές που μια σαλάτα κάθε άλλο παρά συνοδευτικό πιάτο είναι. Αντίθετα, μετατρέπεται σε ένα χορταστικότατο πιάτο που η ευκολία προετοιμασίας και η νοστιμιά του σε κάνει να το λαχταράς όσο κανένα άλλο φαγητό! Εκείνες τις φορές συνήθως καταφεύγω σε μια μακαρονοσαλάτα, ριζοσαλάτα ή πατατοσαλάτα! Τί να κάνουμε; Ανάμεσα στις άλλες αδυναμίες έχω τα ζυμαρικά και τις πατάτες... αδύνατον να επιβιώσω χωρίς αυτά!
Η συγκεκριμένη σαλάτα δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου εκεί έξω... εγώ την έφτιαξα γιατί είναι ανάμεσα στο αγαπημένο μου πιάτο ψητών λαχανικών και πατατοσαλάτας. Η προσθήκη της γλυκοπατάτας και του παντζαριού δίνει γλύκα αλλά και απίθανη νοστιμιά. Το κρεμμύδι χαρίζει σπιρτάδα ενώ η βαλεριάνα μια ιδιαίτερη επίγευση! Επιπλέον, δεν χρειάζεται πομπώδες ντρέσινγκ μια και η προσωπικότητά της είναι ήδη έντονη!! Με άλλα λόγια ...αυτό που βλέπετε είναι ένα υπέροχο ελαφρύ γεύμα που δεν χρειάζεται ούτε τη συνοδεία ψωμιού άρα ιδανικό ακόμα και για το ταπεράκι του γραφείου!!
ΥΛΙΚΑ για ένα άτομο
1 γλυκοπατάτα με τις φλούδες, καλά πλυμένη
1 μεγάλη πατάτα με τις φλούδες, καλά πλυμένη
2 μικρά παντζάρια με τις φλούδες
Βαλεριάνα όση θέλουμε
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε ροδέλες
30 γρ. φέτα θρυμματισμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα, την πατάτα και τα παντζάρια.
Με ένα μυτερό μαχαίρι ή ένα πηρούνι τα τρυπάμε σε διάφορα σημεία και τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα τα τυλιγμένα λαχανικά.
Αφήνουμε να ψηθούν για 30 λεπτά (περίπου) τις γλυκοπατάτες και άλλα 10-15 τις κανονικές πατάτες (πρώτα μαλακώνει η γλυκοπατάτα κι έπειτα η πατάτα). Δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι και αν δούμε ότι τρυπιούνται τις βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε τα παντζάρια για άλλα 10-15 λεπτά (ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μαλακώσει)*
Μετά τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξετυλίξουμε από το αλουμινόχαρτο.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τα παντζάρια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα ή πιάτο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τη βαλεριάνα.
Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
Ετοιμάζουμε μια ελαφριά vinegraitte με ελαιόλαδο, ξίδι βαλσαμικό λευκό ή μαύρο, αλάτι και πιπέρι ανακατεύοντας καλά τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα.
TIPS
* Όταν θέλω να ψήσω παντζάρια στο αλουμινόχαρτο, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας το συνδυάζω πάντα με κάποιο άλλο ψητό φούρνου (φαγητό, πίτα, γλυκό κλπ).
Ανάλογα με το μέγεθός τους, για να βράσουν πιο γρήγορα τα κόβω στη μέση (ιδιαίτερα αν είναι μεγάλα)
* Η γλυκοπατάτα ψήνεται πιο γρήγορα από την κανονική πατάτα αλλά πάντα ο τελικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθός της. Την γλυκοπατάτα δεν την κόβουμε για να ψηθεί πιο γρήγορα γιατί μαλακώνει και μπορεί να λιώσει και να διαλυθεί.


Tante Kiki
19 Comments
No