Ένα αλμυρό κέικ και Καλή Σχολική Χρονιά!!!


Ένα αλμυρό κέικ και Καλή Σχολική Χρονιά!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Καλή χρονιά σήμερα για τα καλά μια και, εκτός από τον Αγιασμό, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί μπήκαν πια στις τάξεις τους! Εγώ, βέβαια, ακόμα τακτοποιώ το πρόγραμμα για να ξεκινήσουν και τα γαλλικά κανονικά από την ερχόμενη εβδομάδα.
Σήμερα, πήγα για πρώτη φορά τις λατρεμένες μου ανιψούλες και τις δύο στο ίδιο "μεγάλο" σχολείο.
Ναι, εφέτος η μεγάλη μας είναι στην Ε' Δημοτικού και η μικρή στην Α' Δημοτικού!! Πότε πέρασαν τα χρόνια και μεγάλωσαν ούτε που το καταλάβαμε! Για άλλη μια φορά, ζω την ίδια συγκίνηση (τελικά αυτό δεν αλλάζει) ...εκείνη που το πιτσιρικάκι πάει για πρώτη φορά στο Δημοτικό κι εσύ το πας (το ότι το πήγαινες και στα προνήπια και στα νήπια δεν ...παίζει!!!) και όταν το αφήνεις τα μάτια σου δακρύζουν και σκέφτεσαι τώρα τί θα κάνει στο διάλειμμα ...θα θυμάται όσα του είπαμε;;;; Ούφ!! Σας τα εξομολογήθηκα και ηρέμησα!!! 
Και τώρα πάμε στη σημερινή μας συνταγή. Μια συνταγή από το βιβλίο που μου έκανε δώρο η γλυκιά μου Χαρά και που είναι ό,τι πρέπει για τη σημερινή μέρα αλλά και για την αυριανή και τη μεθαυριανή. 'Ενα αλμυρό κέικ, γεμάτο υγεία, νοστιμιά και ενέργεια! Ένα κέικ που θα ξετρελλάνει μικρούς και μεγάλους, που, όμως, μετά την πρώτη μέρα καλό είναι να μπει για διατήρηση στο ψυγείο... αν βέβαια, περισσέψει (κάτι που είναι αμφίβολο)! Το καλύτερο κολατσιό ειδικά για τα μικρά μας που θα επιστρέψουν "κουρασμένα" από την πρώτη σχολική μέρα και θα αποζητήσουν μια ...λιχουδιά! 
Ας περάσουμε στη συνταγή χωρίς χρονοτριβές!!
Ένα αλμυρό κέικ και Καλή Σχολική Χρονιά!!!

ΥΛΙΚΑ

  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους (Μ)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 30 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 30 γρ. γκούντα τριμμένο
  • 220 γρ. ζαμπόν σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
  • 140 γρ. γάλα
  • 120 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
  • 1/3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κ.γλ. σόδα φαγητού (προαιρετικά)
  • 1/3 κ.γλ. θυμάρι ξερό ή φρέσκο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. κολοκυθόσπορο (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι 
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρίσουν.
  3. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη σόδα, το γιαούρτι και το γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε και πάλι ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  5. Τέλος ρίχνουμε το θυμάρι, τα τριμμένα τυριά, το ζαμπόν και τον κολοκυθόσπορο.
  6. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά το μείγμα.
  7. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ή αλείφουμε με ελαιόλαδο μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και τη γεμίζουμε με το μείγμα.
  8. Αφήνουμε το μείγμα για 10 λεπτά να ξεκουραστεί εκτός ψυγείου.
  9. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε το κέικ για 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ψηθεί.
  10. Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, βυθίζουμε τη λάμα ενός μαχαιριού και αν όταν βγάλουμε το μαχαίρι η λάμα είναι καθαρή τότε βγάζουμε το κέικ από το φούρνο.
  11. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του και ύστερα κόβουμε και γαρνίρουμε ιδανικά με ντοματάκια.
Ένα αλμυρό κέικ και Καλή Σχολική Χρονιά!!!
Πηγή: Προσαρμογή από το βιβλίο "100 recettes du Quebec, Le porc à toutes les sauces"
Tante Kiki
40 Comments
No