Χωριάτικη σαλάτα με vinaigrette δυόσμου


Το καλοκαίρι μας δείχνει το πιο ζεστό αλλά και όμορφο πρόσωπό του. Πέρα απ' όλα τα υπόλοιπα που δεν μας αφήνουν να ξεσκάσουμε και να χαρούμε, ο ήλιος και η θάλασσα μας θυμίζουν την ομορφιά της εποχής. Στην πολύπαθη Ελλάδα μας, το καλοκαίρι θέλει σαλάτες δεν συμφωνείτε;;;
Μια χωριάτικη το μεσημέρι, παρέα με λίγο ψωμάκι ή μερικές πατατούλες τηγανιτές ή ψητές είναι το πιο υπέροχο γεύμα... ελαφρύ, νόστιμο, υγιεινό ακόμα κι αν έχει το λίγο παραπάνω λαδάκι που όμως, ειδικά αν είναι καλής ποιότητας.
Ανήκω σε μια οικογένεια που η σαλάτα δεν έλειπε ποτέ από το τραπέζι... όποια σαλάτα κι αν ήταν, ό,τι εποχή κι αν ήταν! Αυτό σημαίνει ότι είμαι εθισμένη στις σαλάτες. Τις λατρεύω...μεγάλη αγάπη! Μόνες τους ή σαν συνοδευτικό του φαγητού! Τα χρώματά τους, τα αρώματά τους, οι άπειρες παραλλαγές τους τις κάνουν λαχταριστές. 
Καταμεσής του καλοκαιριού και με όλα όσα συμβαίνουν η διάθεση για μαγειρική είναι περιορισμένη. Εδώ και αρκετές μέρες ό,τι κάνω το κάνω με μισή καρδιά και με το μυαλό να ακολουθεί τα δικά του μονοπάτια χωρίς να υπακούει. 
Κι έτσι η χωριάτικη με τη μοναδική της νοστιμιά αλλά και τη δική της κρυμμένη ...αισιοδοξία (πάντα έχω την αίσθηση ότι η χωριάτικη είναι μια ...αισιόδοξη σαλάτα κι αυτό ξεκινάει από τα χρώματά της και καταλήγει στην γευστική απόλαυση που χαρίζει) ήταν για μένα η ιδανική λύση. Μια χωριάτικη, όμως, λίγο διαφορετική και λίγο πιο πλούσια και αρωματική από την κανονική.
Σήμερα, λοιπόν, δεν έχει συνταγούλα κανονική αλλά μια ιδέα για ένα υπέροχο, γρήγορο γεύμα ή δείπνο. Μια ιδέα, μερικές φωτογραφίες με πολύχρωμα, καθημερινά υλικά και στο τέλος η ωδή στην απλότητα και την υπέρτατη νοστιμιά. Ποιά είναι όμως τα συστατικά που χάρισαν σ' αυτή την χωριάτικη μιαν άλλη πινελιά;

ΥΛΙΚΑ 
10-15 ντοματίνια κομμένα
2/3 αβοκάντο σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
8 ελιές καλαμών 
1/2 αγγουράκι σε ροδέλες
120 γρ. μανούρι (ή φέτα) σε κύβους 
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Dressing
150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
4 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο φρέσκο (ή ξερό)
Αλάτι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα βαζάκι με βιδωτό καπάκι τα υλικά για το dressing και αφού το κλείσουμε το κουνάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε όλα τα κομμένα υλικά, εκτός από το μανούρι και το μαϊντανό σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το μανούρι και περιχύνουμε με το αρωματικό μας dressing.
Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και απολαμβάνουμε.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 βραστά αυγά κομμένα σε φέτες και πιπεριές τουρσί.
Καλή σας συνέχεια!!
Tante Kiki
9 Comments
No