Το υπέροχο Λαδοτύρι Μυτιλήνης... σαγανάκι με δύο τρόπους!


Το υπέροχο Λαδοτύρι Μυτιλήνης... σαγανάκι με δύο τρόπους!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! 
Καλοκαίρι, ουζάκι, κρύα μπύρα, παρεούλα και βεράντα πάνε όλα μαζί ειδικά στη χώρα μας.  Εξάλλου, ο ήλιος, η θάλασσα, η ζέστη και τα τζιτζίκια που τραγουδούν ασταμάτητα βοηθούν να αφήσουμε λίγο πιο ...πίσω τα προβλήματα κι όχι βέβαια να λυθούν αλλά να ξεχαστούν προσωρινά!! 


Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα υπέροχο Ελληνικό προϊόν, με Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευση (Π.Ο.Π.) το εξαίσιο λαδοτύρι από τη Μυτιλήνη.
Το λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι ένα τυρί με πλούσιο άρωμα γάλακτος, ραφινάτη και μεστή γεύση, σφιχτοδεμένο και πολύ ισορροπημένο όσον αφορά στην αλμύρα του. Ούτε σκληρό αλλά ούτε και μαλακό, ελαφρώς μαστιχωτό με νότες ξηρών καρπών.
Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα με μια ελάχιστη πρόσμιξη γίδινου μια και επιτρέπεται μόνον ένα 30% να είναι το γίδινο ποσοστό του. Λέγεται λαδοτύρι γιατί συντηρείται μέσα σε ελαιόλαδο που του δίνει την χαρακτηριστική του νοστιμιά. Το μικροκλίμα του νησιού αλλά και η σύσταση του εδάφους όπου οφείλεται και η ποικιλία της χλωρίδας είναι τα κύρια αίτια της νοστιμιάς του γάλακτος και κατ' επέκταση των τυριών που παράγονται εκεί.
Για το λαδοτύρι το γάλα τυροκομείται μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή της παραγωγής του χωρίς να προστεθεί σκόνη γάλακτος, χρωστική ή άλλη συντηρητική ουσία. Πήζει με παραδοσιακή πυτιά μέσα σε 30 λεπτά και αφού το ξαναζεστάνουν στους 45 βαθμούς Κελσίου το τοποθετούν σε καλούπια όπου και το αφήνουν μέχρι να αποκτήσει την υφή και το τελικό του σχήμα που είναι στρογγυλό.
Στη συνέχεια, το αλατίζουν επιφανειακά και το μεταφέρουν σε χώρους με 85% υγρασία και 12-18 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία όπου μένει να ωριμάσει για, τουλάχιστον, τρεις μήνες.
Τέλος, το διατηρούν σε ελαιόλαδο (απ' όπου και το όνομα) σε χώρους με χαμηλή θερμοκρασία (3-4 βαθμούς Κελσίου) όπου και παραμένει αναλλοίωτο για έναν περίπου χρόνο.
Το λαδοτύρι χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και όπου κι αν προστεθεί χαρίζει την απίστευτη νοστιμιά του.
Σήμερα, λοιπόν, το καλοκαιρινό μας μεζεδάκι είναι απλούστατο, νοστιμότατο, καθόλου απαιτητικό σε χρόνο που οφείλει τη νοστιμιά του ξεκάθαρα στην ποιότητα της πρώτης ύλης! Λαδοτύρι σαγανάκι με την παραδοσιακή συνταγή της Μυτιλήνης αλλά και με μια δική μου παραλλαγή εξίσου νόστιμη κι απλή.

Το υπέροχο Λαδοτύρι Μυτιλήνης... σαγανάκι με δύο τρόπους!

ΥΛΙΚΑ

Παραδοσιακή συνταγή
  • 250 γρ. Λαδοτύρι Μυτιλήνης 
  • Ένα μπολ με λίγο κρύο νερό (ψυγείου)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκάλευρο, για το αλεύρωμα

Παραλλαγή
  • 100 ml κρύα μπύρα 
  • Αλεύρι τόσο όσο να έχουμε έναν μέτριας πυκνότητας χυλό
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Λεμόνι και κόκκινο πιπέρι σε κόκκους για το γαρνίρισμα

Λαδοτύρι Μυτιλήνης... σαγανάκι με δύο τρόπους!

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Παραδοσιακή συνταγή
  1. Κόβουμε στη μέση το λαδοτύρι και το μοιράζουμε οριζόντια σε 3 φέτες με πάχος 1 εκατοστό (ή περίπου)
  2. Το ισομοιράζουμε σε τρίγωνα.
  3. Βάζουμε τα τρίγωνα στο κρύο νερό και μετά στο αλεύρι.
  4. Επαναλαμβάνουμε άλλη 1 φορά τη διαδικασία.
  5. Μόλις το ελαιόλαδο ζεσταθεί βάζουμε μέσα τα αλευρωμένα τρίγωνα και τα τηγανίζουμε (σε δυνατή φωτιά) μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
  6. Βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι και μετά, μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  7. Γαρνίρουμε με λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγους κόκκους από κόκκινο πιπέρι.
Παραλλαγή
  1. Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στην κρύα μπύρα και φτιάχνουμε έναν χυλό μέτριας πυκνότητας (σαν τον χυλό που κάνουμε για τον μπακαλιάρο).
  2. Βουτάμε το τυρί στο κρύο νερό και μετά στο αλεύρι.
  3. Ύστερα, το βυθίζουμε στον χυλό και μετά στο ζεστό ελαιόλαδο.
  4. Το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο ανοιχτό καστανό χρώμα.
  5. Το σερβίρουμε με λεμόνι και το πασπαλίζουμε με λίγο κόκκινο πιπέρι σε κόκκους.
Tante Kiki
16 Comments
No