Αρωματική λεμονόπιτα


Καλή σας μέρα!! Μια ακόμα μέρα που ενώ κάθομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή...  η έμπνευση δραπετεύει γρήγορα! Πάντως έχοντας κατά νου το υπέροχο και άκρως ρεαλιστικό κείμενο (ΕΔΩ) της αγαπημένης foodblogger Χρυσαυγής δεν θα μιλήσω για τον καιρό... όχι θα αποφύγω να πω ότι έχει ψύχρα, αέρα και μαζί με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας μου έρχεται κατά νου η φράση "κακά, ψυχρά κι ανάποδα" πάνε όλα ...ο καιρός θα κάνει την εξαίρεση;;
Από την άλλη ...με όλα τούτα που συμβαίνουν πώς να υπάρχει η έμπνευση;;; Παντού μιζέρια, παντού γκρίνια κι απαισιοδοξία, νεύρα και θυμός, φανερός ή όχι!
Την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές η τηλεόραση αναμεταδίδει λεπτομέρειες από τις Βρυξέλλες κι εγώ θέλω να την κλείσω αλλά πάλι... δεν πάει το χέρι! Μένω, λοιπόν, με τη φωνή κάποιου δημοσιογράφου που μιλά και με τα χέρια μπροστά στο μαυρόασπρο πληκτρολόγιο που, ανυπόμονα, περιμένει να το ...αγγίξω! Βλέπω, ξαναβλέπω τις φωτογραφίες και σκέφτομαι ... η διάθεσή μου καθρεφτίζεται σε κάθε μια από τις φωτογραφίες ή τουλάχιστον εγώ το βλέπω!! Χαρά, ηρεμία, λύπη, νεύρα, άγχος ή βιασύνη αποτειπώνεται έντονα στο χαρτί και κρύβεται άλλοτε καλά κι άλλοτε άγαρμπα πίσω από το φαγητό που ...προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή!! 
Μάταια!! Θαρρώ πως κάθε φωτογραφία και κάθε κείμενο φωνάζει τις μύχιες σκέψεις μου!!!
Κρίμα, σκέφτομαι... γιατί κάποια φαγητά ή γλυκά είναι τόσο αδικημένα αν και τόσο νόστιμα!! Κάθομαι και χαζεύω τη λεμονόπιτα που έφτιαξα με τόσο κέφι, τόση λαχτάρα προσμένοντας την πρώτη μπουκιά που θα γλυκάνει τον ουρανίσκο!! Μια λεμονόπιτα που όσο κι αν ήξερα ότι θα γίνει νόστιμη, ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου!! Θεϊκή θα τολμήσω να πω... ο μόνος χαρακτηρισμός που της ταιριάζει αν και φοβάμαι ότι θα χαρακτηριστώ υπερβολική!
Σας προκαλώ όμως... και είναι από τις λίγες που όχι μόνο σας την προτείνω αλλά ακόμα περισσότερο... σας καλώ να τη δοκιμάσετε και τότε, είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα με δικαιώσετε απόλυτα. Στο κάτω κάτω με όλα όσα συμβαίνουν ας γλυκάνουμε την καθημερινότητά μας κι ας γλυκαθούμε κι εμείς λίγο!
Βάση και κρέμα δεν ξεχωρίζουν, η σιροπιαστή υφή της (αν και χωρίς σιρόπι) εκπλήσσει ευχάριστα και η υπέροχη υφή της μετά από μια νύχτα στο ψυγείο μαζί με το αξεπέραστο λεμονάτο άρωμά της την κατατάσσουν στα άκρως εθιστικά γλυκά! Δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25χ25
Για τη βάση
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
135 γρ. βούτυρο
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι, ροδάκινο ή βερίκοκο
Για την κρέμα της γέμισης
1 λεμόνι μεσαίο, ακέρωτο
Χυμός από 1/2 λεμόνι
300 γρ. ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους
4 αβγά μεγάλα
20 γρ. (2 κ.σ.) καλαμποκάλευρο
1/4 γλ.κ. αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και προσθέτουμε την άχνη και το χυμό λεμονιού.
Με το μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. 
Αρχίζοντας να ζυμώνουμε προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Εναλλακτικά το καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που πάλι όμως το αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο.
Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την απλώνουμε έτσι ώστε να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού.
Αλείφουμε τη βάση με την μαρμελάδα και την ψήνουμε για 10-12 λεπτά.
Βγάζουμε τη βάση από το φούρνο (χωρίς να τον σβήσουμε) και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα της γέμισης
Πλένουμε καλά το λεμόνι και κόβουμε τις άκρες του.
Κόβουμε στη μέση το λεμόνι και αν το άσπρο μέρος του είναι πιο παχύ από 5 χιλιοστά τότε το αφαιρούμε από το μισό λεμόνι.
Ύστερα, κόβουμε το λεμόνι σε λεπτές ροδέλες έτσι ώστε να βγάλουμε όλα τα κουκούτσια.
Ρίχνουμε τις ροδέλες στο multi μαζί με το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το καλαμποκάλευρο.
Χτυπάμε καλά για να πολτοποιηθεί το λεμόνι εντελώς και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη, το βούτυρο και τα 2 αυγά.
Ξαναχτυπάμε και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα άλλα 2 αυγά μέχρι να έχουμε ένα εντελώς ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα επάνω στην βάση.
Εάν η βάση καλυφθεί εντελώς από την κρέμα δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας γιατί με το ψήσιμο η κρέμα και η βάση θα ενοποιηθούν και θα έχουμε μια τάρτα που θα μοιάζει σιροπιασμένη ενώ δεν θα είναι και που η βάση της δεν θα ξεχωρίζει από την κρέμα (φωτό).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ή μέχρι να δούμε ότι η κρέμα έχει στερεοποιηθεί και έχει αποκτήσει καστανόξανθη κρούστα, στον αέρα.
Πηγή κρέμας: Περιοδικό "Κουζίνα έτσι απλά", Άκης Πετρετζίκης
Tante Kiki
33 Comments
No