Ανηθοτυρόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο η ...Ελλάδα σε ένα πιάτο!


"Δοκίμαζε, δοκίμαζε, δοκίμαζε! Κάθε φορά που δοκιμάζεις, φτιάχνεις μια γευστική ανάμνηση. Με τον καιρό ξέρεις τί είναι το σωστό και τί είναι λάθος, τί πρέπει να αλλάξεις. Έτσι εξελίσσεται η γεύση σου." λέει σε μια συνέντευξή του, στον Γαστρονόμο της Κυριακής, ο Ιρανός σεφ Hamid Slimian. Πόσο δίκιο έχει!! Ακριβώς έτσι εξελίσσεται η γεύση, ακριβώς έτσι δημιουργείται η γευστική μας μνήμη, ακριβώς έτσι μαθαίνουμε τί μας αρέσει και τί όχι!
Βέβαια, εμείς τί να πούμε; Ζούμε, και το έχω ξαναπεί, σε έναν ευλογημένο τόπο όπου όλα όσα παράγουμε είναι πιο αρωματικά, πιο νόστιμα, πιο υγιεινά. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για μένα, είναι τα ψάρια της Μεσογείου και τα ψάρια του ωκεανού. Προσωπικά, το γνωρίζετε ότι με τα ψάρια δεν τα πάω καλά... καλώς ή κακώς με ενοχλεί η έντονη μυρωδιά της θάλασσας που έχουν (και για να τα φάω βάζω πάντα πολλά αρωματικά και μυρωδικά). Εεεε, λοιπόν, στην Γαλλία τρώω άνετα ψάρια... κι όχι μόνον άνετα αλλά μπορώ να τρώω συχνά πυκνά ψάρια ...αρκεί να είναι του ωκεανού κι αυτό γιατί δεν έχουν μυρωδιά αλλά δεν έχουν και γεύση!!! :) 
'Ετσι, λοιπόν, όταν διάβασα τη συνταγή γι αυτή την εξπρές τυροπιτούλα με άνηθο και φρέσκα κρεμμυδάκια, με φέτα και κατίκι το πρώτο που σκέφτηκα είναι ότι είναι μια πίτα με άρωμα και νοστιμιά Ελλάδας και παράδοσης. Μοσχοβολιστός άνηθος και φρέσκο κρεμμυδάκι που φωνάζουν από μακριά καλοκαίρι. Φέτα, τραχανάς και κατίκι, τρία τόσο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα που φωνάζουν Ελλάδα! Γεύση και άρωμα ελληνικής γης, νοστιμιά και μοσχοβολιά στο ζενίθ! 
Μια πιτούλα που γίνεται σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 15 λεπτά! Λίγο αναμονή θέλει για να φουσκώσει ο τραχανάς... και προσοχή μην παραλείψουμε αυτό το στάδιο γιατί τότε ...η πίτα θα αποτύχει! Κι από τη στιγμή που θα μπει στο φούρνο σε 30 λεπτά την έχουμε στο πιάτο μας και την απολαμβάνουμε!!!
Τη φτιάχνουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και την παίρνουμε μαζί μας στην παραλία, στο γραφείο, στην εκδρομή αλλά και στο μπαλκόνι για να έχουμε το νοστιμότερο και υγιεινότερο σνακ!
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
  • 2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  • 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 200 γρ. φέτα τριμμένη
  • 4 κ.σ. κατίκι
  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 100 γρ. τραχανά 
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • 3 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Αναμιγνύουμε σε μεγάλο μπολ τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια, τα αβγά και προσθέτουμε τα τυριά, το γιαούρτι, τον τραχανά και το πιπέρι.
  2. Αλείφουμε ένα πυρίμαχο ταψάκι με το βούτυρο και βάζουμε το μείγμα.
  3. Ισιώνουμε καλά την επιφάνειά του και αφήνουμε το ταψάκι στο ψυγείο σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου έτσι ώστε το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  5. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η τυρόπιτα έχει αποκτήσει ένα ξανθό χρώμα στην επιφάνειά της.
  6. Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και να "στεγνώσει" και μετά σερβίρουμε.
Πηγή:  Παραλλαγή από συνταγή στο COOK BOOK, της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, τον Απρίλιο 2011
Tante Kiki
42 Comments
No