Τουρλού φούρνου με πολύχρωμα λαχανικά


Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!! Να και το καλοκαίρι... το περίμενα τόσο καιρό και να που ήρθε επιτέλους!!! Αρχή εποχής, σκέψεις με κυρίαρχες τις καλοκαιρινές συνήθειες, τα καλοκαιρινά φαγητά, τα βραδάκια στη βεράντα, τη θάλασσα, τα ουζάκια. την εξοχή. 

Σας έχει τύχει ποτέ να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε εποχή αλλάζει ο τρόπος της διατροφής σας; Εάν είστε από κείνους που είτε δεν το έχετε συνειδητοποιήσει είτε η διατροφή σας μένει ίδια ...ίσως ...είστε από τους τυχερούς διατροφικά! 
Εγώ πάλι, έχω, εδώ και καιρό, συνειδητοποιήσει ότι η διατροφή μου εξαρτάται ξεκάθαρα από την εποχή! Να σας εξηγήσω τί ακριβώς εννοώ!! Ο χειμώνας είναι η εποχή που δεν καταναλώνω ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά... εκτός από ελάχιστα κι αυτά γιατί ...πρέπει! Είναι η εποχή που μπορώ να ζήσω με μανιτάρια, πατάτες, ζυμαρικά, πίτες! Μόλις φτάνει η άνοιξη αρχίζει η τρέλλα των λαχανικών και των φρούτων κι έτσι οι πατάτες, τα ζυμαρικά ακόμα και οι πίτες χάνουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο! 
Κι εκεί που σκεφτόμουν όλα αυτά και άλλα πολλά (σημαντικά ή ασήμαντα, σοβαρά ή εντελώς γελοία δεν είναι της στιγμής να το αναλύσω) που εισβάλλουν στο νου εντελώς απρόσμενα κι από το πουθενά αποφάσισα να το ψάξω.
Γκουγκλάροντας (τί συνήθεια κι αυτή και μετά έχουν άδικο όταν μου λένε ότι αν χάσω καρφίτσα θα την ψάξω έτσι!!!) λοιπόν, ανακάλυψα ότι για όλα φταίει το σώμα μας, και οι κιρκαδικοί (ή κιρκάδιοι)  ρυθμοί του στους οποίους οφείλεται ακόμα και το jet lag (διαβάστε ΕΔΩ) που επηρεάζεται από τη διάρκεια της νύχτας και της μέρας αλλά και την αλλαγή της θερμοκρασίας.
Αυτό είναι λοιπόν κι εγώ ...προβληματιζόμουν!! :) 
Κι επειδή το κιρκαδικό ρολόι του οργανισμού μου λίαν προσφάτως έδειχνε λαχανικά και μάλιστα ένα φαγητό που ακόμα ψάχνω να βρω πώς θα γίνει να το λατρέψω κι όχι απλά να το μαγειρεύω και να τρώω ένα μεσημέρι αφήνοντας στους άλλους την τιμή για όσο έχει περισσέψει... μάζεψα τα λαχανικά (όχι του κήπου) αλλά του ψυγείου και τα έβαλα στο ταψί.
Συνειδητοποιημένη πια ότι είναι η εποχή που ...αποζητώ λαχανικά, ρίχνοντας και τριμμένο τυρί από πάνω το τουρλού έγινε ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα!
Το καλοκαιράκι όμως θέλει και παρέα γι αυτό... δεν έρχεστε να το μαγειρέψουμε μαζί;;
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
3 μέτριες πατάτες σε κυδωνάτες φέτες
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
1 μελιτζάνα μακρόστενη σε κομμάτια
2 κολοκυθάκια σε κομμάτια
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
1 πιπεριά πορτοκαλί σε λωρίδες
2 μέτριες ντομάτες σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
200 ml λευκό κρασί
100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα (προαιρετικά)
1/3 κ.γλ. ρίγανη ξερή
1/4 κ.γλ. θυμάρι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και το βάζουμε για λίγο στον φούρνο για να ζεσταθεί.
Στο ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε πρώτα το κρεμμύδι, τις πιπεριές και μετά τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τη μελιτζάνα, το σκόρδο και από πάνω τις ντομάτες.
Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ζάχαρη και θυμάρι και ανακατεύουμε τα λαχανικά με τα χέρια.
Προσθέτουμε μισό φλυτζάνι τσαγιού νερό και το λευκό κρασί.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφού καλύψουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί, βάζουμε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Μετά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ξαναβάζουμε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί και πασπαλίζουμε τα λαχανικά με την γραβιέρα.
Βάζουμε στο φούρνο για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να κάνει μια ωραία κρούστα επάνω στα λαχανικά.


Tante Kiki
32 Comments
No