Kazandibi... ένα αγαπημένο γλυκό


Ένα πολύ αγαπημένο γλυκό με καταγωγή από τη γειτονική μας χώρα που το όνομά του έχει άμεση σχέση με τον τρόπο παρασκευής του (αν και όχι από την αρχή) μια και σημαίνει "ο καμένος πάτος του καζανιού". Μπορεί το όνομα του γλυκού να προήλθε
Το γνήσιο καζάν ντιπί είναι μια βελούδινη κρέμα με ρυζάλευρο (που επειδή μου είχε τελειώσει και δεν βρήκα άλλο εδώ γύρω το έκανα με νισεστέ) και βουβαλίσιο γάλα. 
Το καζάν ντιπί είναι μια ακόμα απόδειξη ότι μερικές φορές από τα λάθη μπορούν να προκύψουν υπέροχες νοστιμιές! Λέγεται ότι κάποτε ο μάγειρας κάποιου παλατιού ξέχασε την κρέμα του Σουλτάνου στη φωτιά και την έκαψε! Δεν προλάβαινε όμως να κάνει άλλη κι έτσι την πασπάλισε με ζάχαρη και τη σέρβιρε σαν καινούργιο γλυκό που για καλή του τύχη άρεσε! 
Θυμίζει έντονα την γαλλική κρεμ μπρυλέ (crème brûlée) και είναι μια κρέμα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!
Ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής είναι αυτός που σας περιγράφω παρακάτω αν και το σερβίρισμα σε κομμάτια δεν είναι καθόλου παραδοσιακό. Η παράδοση θέλει τούτο το γλυκό να μην έχει ιδιαίτερο πάχος, να κόβεται σε λωρίδες μέσα στο ταψί και να σερβίρεται τυλιγμένο σε ρολό.
Όπως και να είναι σερβιρισμένο πάντως είναι ένα γλυκό πάθος η γεύση του!! Μην το περιφρονήσετε!!! :)
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 20x25 (ή 25x30)
1 λίτρο γάλα πλήρες 
90 γρ. νισεστέ 
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné
2 κ.σ. ροδόνερο
1 πρέζα αλάτι
Για το ταψί
20 γρ. βούτυρο αγελάδος
6 κ.σ. άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, 1 φλιτζάνι από το γάλα και διαλύουμε σ' αυτό τον νισεστέ.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά αλλά όχι να βράσει.
Μόλις το γάλα ζεσταθεί, το ανακατεύουμε για να βεβαιωθούμε ότι η ζάχαρη έχει λιώσει και προσθέτουμε το γάλα με τον διαλυμένο νισεστέ.
Αφήνουμε την κρέμα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να βράσει και να πήξει.
Την αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το ταψί.
Αλείφουμε καλά το ταψί με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την άχνη τον πάτο και λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού.
Βάζουμε μέσα την κρέμα και αφού ανάψουμε και πάλι την εστία της κουζίνας σε μέτρια φωτιά  βάζουμε το ταψί  επάνω μέχρι να "καεί" η κάτω πλευρά της κρέμας.
Μόλις "καεί" η κάτω επιφάνεια της κρέμας σ' εκείνο το σημείο, γυρίζουμε το ταψί στην άλλη πλευρά και σταδιακά "καίμε" όλη την κάτω επιφάνεια της κρέμας.
Αποσύρουμε το ταψί από την εστία, σκεπάζουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την βάλουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ώστε να στερεοποιηθεί εντελώς.
Εάν η κρέμα έχει αρκετό πάχος, αφού κρυώσει την σερβίρουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Εάν η κρέμα είναι λεπτή (έχει μικρό πάχος) μπορούμε βγάζοντάς την να την τυλίξουμε σε ρολό όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Πηγή: You Tube

Tante Kiki
49 Comments
No