Μαρμελάδα φράουλα με λεμόνι, η απόλυτη γευστική πανδαισία!



Προκλητικά κατακόκκινη, μεθυστικά αρωματική, με το ευγενικό άρωμα του κατακίτρινου λεμονιού να κάνει πιο έντονο το ιδιαίτερο, χαρακτηριστικό άρωμα της φράουλας και μερικά κομματάκια από το πολυαγαπημένο φρούτο που κάνουν την εμφάνισή τους σε κάθε κουταλιά... συνθέτουν το τοπίο μιας εθιστικής μαρμελάδας. Μια μαρμελάδα όχι πρωτότυπη αλλά πάντα αγαπημένη και επίκαιρη αυτή την εποχή που οι πάγκοι των μανάβικων είναι γεμάτοι από το φρούτο αυτό που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Κλασσική, διαχρονική, ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους... ειδικά αν δεν έχει βράσει για πολλή ώρα ώστε να χάσει το άλικο χρώμα και το εθιστικό άρωμα που σκορπά παντού.


Πάντα αγαπούσα, λάτρευα κυριολεκτικά τις φράουλες. Ταξιδεύοντας με το νου αρκετά χρόνια πίσω τέτοια εποχή, θυμάμαι να υπάρχει στο ψυγείο, πάντα, ένα μπολ, συνήθως γυάλινο με κατακόκκινες φράουλες πασπαλισμένες με ζάχαρη που κατέληγαν μια φοβερή λιχουδιά όταν η ζάχαρη έλιωνε καθώς την άγγιζε το λαχταριστό ζουμί τους. Κι αργότερα, μεγαλώνοντας στη λιχουδιά αυτή προστέθηκε και μια στάλα κονιάκ που τις έκανε πιο ...πικάντικες και ...πονηρές αλλά που δεν μπορούσες να τρως όσες ήθελες παρά την ηλικία! Άργησα να συνειδητοποιήσω ότι αυτό ήταν το πρώτο στάδιο για μια λαχταριστή φραουλομαρμελάδα.
Κι όχι μόνον αυτό αλλά και το άλλο... τα μικρά παραμυθάκια της Φραουλίτσας και της παρέας της που ...γέμισαν την βιβλιοθήκη των μικρών μας "πριγκιπισσών" μια και τα αγόραζα, όχι ένα ένα αλλά τρία τρία για να έχουμε όλη τη σειρά!!!!! Φραουλίτσα ήταν αυτή!!!!! :)


Αγαπημένο φρούτο η φράουλα ακόμα και μέσα σε κρέμα, σε κέικ, σε μπισκότα αν και λατρεμένη φρέσκια και κατακόκκινη με ελάχιστη ζαχαρίτσα ή σκέτη, λιγότερο ή περισσότερο ώριμη πόσο μάλλον σαν γλυκιά μαρμελάδα που μπορούμε να την προσθέσουμε σε φρυγανιά ή ψωμί αλειμμένο με βούτυρο ή τυρί κρέμα, σε κρέμα, ρυζόγαλο ή δροσερό γιαουρτάκι που είναι και το καλύτερο τώρα που η θερμοκρασία θα ανεβαίνει όλο και πιο πολύ! Κι όσο για τον επισκέπτη της... το κατακίτρινο λεμονάκι που βάφεται κατακόκκινο μετά το βράσιμο... δεν έχουμε παρά να το κόψουμε σε φέτες και να γευτούμε τη νοστιμιά του!
Φτιάξτε και απολαύστε αυτήν τη μαρμελάδα... όταν και όπως λαχταράτε!
Σας εύχομαι ολόψυχα μια γλυκιά καλημέρα και μιαν υπέροχη εβδομάδα!!


ΥΛΙΚΑ
  • 500-550 γρ. φράουλες (χωρίς το κοτσανάκι)
  • 450 γρ. ζάχαρη
  • 1-2  λεμόνια, κομμένα στη μέση και στυμμένα.
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Βάζουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη.
  2. Τις αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια και  τα κόβουμε στη μέση.
  4. Τα στύβουμε (όχι εντελώς) και αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά τυχόν κουκούτσια που παρέμειναν σ' αυτά, τα ρίχνουμε μέσα στις φράουλες.
  5. Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε ή να τα πολτοποιήσουμε στο multi πριν τα προσθέσουμε στις φράουλες αλλά χωρίς να αφαιρέσουμε τις εσωτερικές ίνες.
  6. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να βράσει για 15-18 λεπτά.
  7. Ελέγχουμε το "δέσιμο" με τη γνωστή μέθοδο δηλαδή ρίχνουμε 1-2 σταγόνες ζεστής μαρμελάδας σε ένα κρύο πιατάκι κι αν αυτές δεν χάσουν το σχήμα τους τότε η μαρμελάδα έχει "δέσει" σωστά.
  8. Μόλις η μαρμελάδα "δέσει", αφαιρούμε τα λεμόνια και αφού τα πολτοποιήσουμε στο multi τα ξαναρίχνουμε στη μαρμελάδα.
  9. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και αφού κλείσουμε το καπάκι τα τοποθετούμε ανάποδα σε πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
* Βάζουμε τα λεμόνια γιατί οι ίνες τους έχουν πηκτίνη και βοηθούν την μαρμελάδα να πήξει πιο γρήγορα χωρίς να χάσει το υπέροχο χρώμα και το άρωμά της.
* Προσέχουμε να μην είναι πικρά τα λεμόνια που χρησιμοποιούμε (δοκιμάζοντας λίγο) επειδή δεν μπορούμε να τα βράσουμε για να ξεπικρίσουν γιατί θα χάσουμε την πηκτίνη.
* Εάν οι φράουλες είναι ώριμες αρκετά μπορούμε να μειώσουμε την ζάχαρη και να βάλουμε στα 500 γρ. ζάχαρη - 350γρ. ζάχαρη εκτός αν θέλουμε μια γλυκιά μαρμελάδα.

Tante Kiki
60 Comments
No