Κέικ πορτοκαλιού με παπαρουνόσπορο και γλάσο βουτύρου


Πότε άρχισε η Μεγάλη Εβδομάδα, πότε φτιάξαμε τσουρέκια (που τα άτιμα δεν περίσσεψαν κι εγώ ήθελα να φτιάξω μια τούρτα... τώρα θα φταίω εγώ να ξαναφτιάξω;;;), πότε βάψαμε αυγά και τα τσουγκρίσαμε, πότε πέρασε και η δεύτερη εβδομάδα κι αύριο αρχίζουν και πάλι τα σχολεία (όχι ότι εγώ έκανα διακοπές μια και έκανα μαθήματα σχεδόν κανονικά...αλλά λέμε τώρα!!) ούτεπου  κατάλαβα!!
Βράδυ λοιπόν Κυριακής, έξω παίζει το σενάριο φθινοπωρινή άνοιξη... κι εγώ μπροστά στην οθόνη μ' ένα ποτήρι νερό δίπλα σκέφτομαι τί να πω για αύριο το πρωί! 
Οι ώρες περνούν, εγώ νυστάζω και κλείνοντας τα μάτια... έρχεται η επόμενη μέρα με μια διάθεση ...ανανέωσης... ανεξήγητη μεν... υπαρκτή δε! :)
Μια γλυκιά και γεμάτη άρωμα άνοιξης "καλημέρα" σήμερα! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Μια άνοιξη λίγο πιο φθινοπωρινή από το κανονικό (ή εμένα έτσι μου φαίνεται;) που όμως θα ήθελα να μην μας ξαναφύγει για πολλές μέρες για να μείνουν μόνον οι πανέμορφες, ζεστές και ηλιόλουστες μέρες που μας φτιάχνουν τόσο τη διάθεση!
Μοσχοβόλισε άνοιξη, λοιπόν... αλλά όχι μόνον άνοιξη... μοσχοβόλισε και πορτοκάλι! Ναι, χειμωνιάτικο πορτοκάλι αλλά με ανοιξιάτικη διάθεση γιατί όπως και νάχει η άνοιξη είναι εδώ κι ας κρύφτηκε για λίγο ακόμη!
Όπως έλεγα εχθές το βράδυ και στη μικρή Βασιλική μας, είναι οι δυό αδερφούλες νεράιδες που παίζουν ένα παιχνίδι! Η μια, ξανθιά και χαρούμενη με λουλουδάτο, αμάνικο φόρεμα είναι η νεράιδα του ήλιου και η άλλη, μαυρομαλλούσα και ...λίγο πιο σοβαρή, με φόρεμα ασημόγκριζο είναι η νεράιδα της βροχής. Η κάθε μια προσπαθεί να φέρει τον καιρό που θέλει και γι αυτό έχουμε μια ήλιο μια βροχή κι αυτό μέχρι η μαμά τους, η βασίλισσα των νεράιδων να τις πείσει ότι μόνον μια από τις δύο πρέπει να έχει δική της αυτή την εποχή! Κι αυτή είναι η νεράιδα του ήλιου!!! Πού θα πάει όμως;; Θα την πείσει τη νεράιδα της βροχής να καθίσει καλά και να αφήσει τα αστεία με την αδερφούλα της! Και η απάντηση στην τόσο νεραϊδένια εκδοχή... "μα καλά αφού η κυρία μας είπε ότι ο άνθρωπος φταίει που αλλάζει τόσο εύκολα ο καιρός γιατί δεν προσέχει το περιβάλλον!!!" Τώρα εσύ τί να πεις πέρα από ένα ...αχχχχ!!! Πάνε οι εποχές που τα μικρά πίστευαν στις νεράιδες και τα παραμύθια!!! 
Επιστροφή όμως στο κέικ που βλέπετε!! Κέικ... είναι ένας όρος που δεν λέει και πάρα πολλά για το συγκεκριμένο! Θα μπορούσα να το πω... θαυμάσιο κέικ, μοσχοβολιστό και πολύ αφράτο κέικ, ιδιαίτερο κέικ, μοναδικό και θεϊκό κέικ αλλά και πάλι θα ήταν λίγο ...αφού δεν μπορώ να μεταφέρω εκείνο το εξαίσιο, βουτυρένιο άρωμα που ...κέντρισε την όσφρησή μου όταν έκοψα την πρώτη φέτα κι αυτό ζεστό ακόμα, γιατί βιαζόμουν και δεν μπορούσα να περιμένω, άφησε να ξεχυθεί από μέσα του με καμάρι όλο αυτή η μοσχοβολιά. Δεν μπορώ να περιγράψω την απαράμιλλη, πορτοκαλένια επίγευση  που άφησε να γεμίσει όλο μου το είναι με την τόσο αφράτη και ελαφρώς υγρή, πρώτη μπουκιά! Όχι, αυτή τη νοστιμιά δεν την έχω ξανασυναντήσει κι ας έχω δοκιμάσει δεκάδες κέικ! Μια γεύση θεϊκή που σε κάνει να ...παραμιλάς... λέγοντας ότι θέλεις κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο και μάλιστα χωρίς καφέ, χωρίς γάλα ή τσάι, έτσι σκέτο... χωρίς κανέναν λόγο για να το απολαύσεις. Εθιστικό κέικ με όλη τη σημασία της λέξης από κείνα που σε κάνουν να ξεχνάς την καθημερινότητα κι ό,τι την συνοδεύει και να επικεντρώνεσαι σ' αυτό που μυρίζεις, που γεύεσαι, που βλέπεις!
Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στην γλυκιά μου μπλογκοφίλη Πηνελόπη του aromavanillias.blogspot.gr στο giveaway της οποίας κέρδισα το βιβλίο "Sweet Food". Το βιβλίο έφτασε μέσα σε ένα υπέροχο κουτί και είχε μέσα σ' ένα μωβ σακουλάκι και 3 πασχαλινά κεράκια-αυγά. Τώρα μη βλέπετε που τα δύο αυγουλοκεράκια λείπουν... φαντάζομαι καταλάβατε γιατί... η Ιωάννα και η Βασιλική πήραν από ένα και ...μην το είδαμε ξανά!! Χαλάλι τους!!! :))
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου... το δώρο σου ήταν υπέροχο και άρχισε ήδη να αξιοποιείται και λέω "άρχισε" γιατί θα έχει και συνέχεια η σημερινή ανάρτηση μια και έχει άπειρες υπέροχες συνταγές!!  :)
ΥΛΙΚΑ 
Για το κέικ
30 γρ. παπαρουνόσπορο (στην αρχική συνταγή είχε 50 γρ.)
200 ml  χλιαρό γάλα
250 γρ. καστανή ζάχαρη
185 γρ. βούτυρο αγελάδος που έχει μαλακώσει
250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
3 αυγά μεγάλα
2 κ.σ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο (για να του δώσει μια ελαφρώς νωπή υφή)
1 πρέζα σόδα
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού
2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι (προαιρετικά - δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή)
Για το γλάσο
25 γρ. βούτυρο αγελάδος
3 κ.σ. σιρόπι από γλυκό πορτοκάλι
2-3 κ.σ. πολύ ζεστό νερό
250 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
Για τη διακόσμηση του κέικ
Φετούλες από γλυκό πορτοκάλι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το κέικ
Βάζουμε τον παπαρουνόσπορο στο χλιαρό γάλα και τον αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. 
Αλείφουμε την φόρμα (παρά το γεγονός ότι είναι αντικολλητική) με λίγο λιωμένο βούτυρο, αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο.
Βάζουμε σε ένα μπολ (σ'αυτό που θα χτυπήσουμε το κέικ) το βούτυρο και το βάζουμε για λίγο στον φούρνο μικροκυμμάτων για να μαλακώσει το βούτυρο.
Εναλλακτικά, το αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Αφού μαλακώσει το βούτυρο και είναι έτοιμο να το χτυπήσουμε, προσθέτουμε στο μπολ τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά, τη σόδα, και την μαρμελάδα (αν βάλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε και πάλι ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με τον παπαρουνόσπορο και την φαρίνα.
Όταν το μείγμα είναι εντελώς ομογενοποιημένο προσθέτουμε και το αραβοσιτέλαιο ή το ηλιέλαιο (εάν θέλουμε) ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Το τελικό μείγμα είναι πιο σφιχτό από το κανονικό κέικ αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα.
Βάζουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι η λάμα ενός μαχαιριού που έχουμε βυθίσει στο κέικ, βγαίνει καθαρή.
Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 6-7 λεπτά μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσει τελείως και να το γλασάρουμε.
Ετοιμάζουμε τη διακόσμηση του κέικ
Μέχρι να ψηθεί το κέικ, εάν δεν έχουμε γλυκό πορτοκάλι για να το στολίσουμε μπορούμε να κόψουμε λίγη φλούδα από το ακέρωτο πορτοκάλι που αφαιρέσαμε το ξύσμα.
Κόβουμε τη φλούδα σε μπαστουνάκια και τα βράσουμε για 2 λεπτά σε νερό.
Ρίχνουμε το νερό αυτό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για 3 φορές (έτσι ώστε να ξεπικρίσουν).
Στο τέλος, ξεπερνάμε με καθαρό νερό τα μπαστουνάκια της φλούδας.
Βάζουμε 1 φλυτζάνι τσαγιού νερό και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη και βάζουμε μέσα τις φλούδες.
Τα αφήνουμε να βράσουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δούμε την επιφάνεια του νερού να γεμίζει φουσκάλες (φωτογραφία) που σημαίνει ότι το σιρόπι έδεσε αρκετά (ουσιαστικά κάνουμε ένα ελαφρύ γλυκό πορτοκάλι).
Βγάζουμε τις πορτοκαλόφλουδες και τις αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν και να τις χρησιμοποιήσουμε για να στολίσουμε το κέικ.
Ετοιμάζουμε το γλάσο
Λιώνουμε σε βαθύ, ειδικό μπολ το βούτυρο και προσθέτουμε σ' αυτό το σιρόπι πορτοκαλιού (αν βάλουμε) και το ζεστό νερό.
Ανακατεύοντας με το μίξερ χειρός ή με ένα σύρμα, προσθέτουμε σιγά σιγά την άχνη έτσι ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο γλάσο.
Εγώ, χρειάστηκε να προσθέσω λίγο νερό ακόμα για να πάρει την επιθυμητή πυκνότητα έτσι ώστε να καλύπτει άνετα το κέικ αλλά να μην χύνεται.
Γλασάρουμε το κέικ και το στολίζουμε με τις πορτοκαλόφλουδες.
Το κόβουμε και απολαμβάνουμε τη νοστιμιά αλλά και το άρωμά του.
Πηγή:  "Sweet food", Murdoch Books

Tante Kiki
51 Comments
No