Πολύχρωμη αυγοσαλάτα


Καλημέρα σας! Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Αυτό ήταν πέρασε και το Πάσχα! Πάμε για ένα μικρό χρονοταξίδι;
1995, κάπου εκεί... στη Μεγάλη Εβδομάδα... οι προετοιμασίες στο φουλ! Προετοιμασίες για τα τσουρέκια, τα κουλουράκια, τα αυγά αλλά και το τραπέζι της Λαμπρής, στον κήπο, με τη σούβλα να γυρίζει και τον οβελία να σιγοψήνεται και να μοσχοβολά γεμίζοντας με τσίκνα τον αέρα.
Τα τηλεφωνήματα για την καλύτερη οργάνωση ανάμεσα στους συμμετέχοντες δίνουν και παίρνουν και η φαντασία έχει πάρει φωτιά! Προτάσεις για πιάτα συνοδευτικά, ορεκτικά, σαλάτες που θα κάνουν τους καλεσμένους να απολαύσουν το κρασάκι, το ουζάκι αλλά και την αναμονή μέχρι να βγει το ξεροψημένο κατσικάκι ή αρνάκι από τη σούβλα.
Έτσι συνέβαινε εκείνες τις ξένοιαστες, ακόμα, εποχές! Τις εποχές όπου όλα κυλούσαν σχεδόν ξένοιαστα τις μέρες πριν το Πάσχα με τα αυγά να κυριαρχούν σε κάθε σαλάτα. 
Θυμάμαι... μετά το τσούγκρισμα κι όσα αυγά γλίτωναν από την ...αυγολατρεία της πρώτης Ανάστασης, έμπαιναν στη σειρά για να στολίσουν τη μαρουλοσαλάτα αλλά και την κλασσική χωριάτικη σαλάτα. Κάποια άλλα μετατρέπονταν σε ...διαβολικά αυγά με την πάπρικα να τα κοκκινίζει κι ύστερα... ύστερα κατέφθανε η μεγάλη παρτίδα για την κλασσική αυγοσαλάτα που ήταν ένα συνοδευτικό λατρεμένο των περισσότερων μελών της οικογένειας. Η αυγοσαλάτα μοσχοβολούσε πάντα άνηθο... "της πάει απίστευτα" διατείνονταν η μαμά, κυρίως σε όσους έλεγαν ότι δεν τους αρέσει ο άνηθος και άρχιζαν οι προτροπές του τύπου... "δοκίμασε... λίγο μόνο!". 
Ο άνηθος όπως και το φρέσκο κρεμμυδάκι, μόλις αφιχθέντα από τον κήπο ευωδίαζαν και ήταν γεμάτα με τη δροσιά της άνοιξης και η μαγιονέζα φτιαγμένη στο σπίτι με αυγό από τις κοτούλες της γιαγιάς. Μπορεί να μην έμπαινε το μηλόξιδο αλλά το σπιτικό ξίδι από κόκκινο κρασί ...η νοστιμιά όμως ήταν κορυφαία!
Αυτή την αυγοσαλάτα θυμήθηκα όταν διάβασα το περιοδικό της Αργ. Μπαρμπαρίγου! Με ταξίδεψε χρόνια πίσω σε στιγμές γεμάτες χαρά κι έτσι αποφάσισα να σας δώσω την οικογενειακή εκδοχή της ...μόνον που τα δικά μου αυγά ήταν, αυτή τη φορά... ψημένα κι όχι βρασμένα!
ΥΛΙΚΑ για 10-12 άτομα
8 αυγά βραστά σφιχτά 
2 μέτρια καρότα 
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
6 αγγουράκια τουρσί 
1/2 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξιδο
2/3 φλ.τσ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε, ψιλοκόβουμε τα αυγά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Τρίβουμε στην λεπτή πλευρά του τρίφτη τα καρότα και τα προσθέτουμε στα αυγά.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, την κόκκινη πιπεριά και τα αγγουράκια τουρσί.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μηλόξιδο.
Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην λιώσουν τα αυγά.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και την μουστάρδα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Μεταφέρουμε σε μπολ και σερβίρουμε.
Αρχική ιδέα: Περιοδικό "Κάθε μέρα με την Αργυρώ", τεύχος: Απριλίου-Μαϊου
Tante Kiki
39 Comments
No