Ψήνουμε στο φούρνο αυγά για ...βάψιμο


Καλή σας μέρα και καλό μήνα!!! 
Πρωταπριλιά σήμερα και... η συνήθεια είναι να λέμε μικρά και αθώα ψεμματάκια και κάνουμε φάρσες. Πώς όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο;; Η αρχή βρίσκεται στην Ευρώπη. Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Η πρώτη αφορά τους Κέλτες, οι οποίοι ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος για τους Κέλτες άρχιζε την 1η Απριλίου αλλά επειδή αυτή την εποχή τα ψάρια πιάνονταν δύσκολα οι ψαράδες έλεγαν ψέμματα σχετικά με τον αριθμό των ψαριών που είχαν πιάσει.
Η δεύτερη εκδοχή που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά έχει την απαρχή της στην Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Γαλλία είχε πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Επί Καρόλου του 9ου η πρωτοχρονιά μεταφέρθηκε στην 1η Ιανουαρίου κάτι που αρνούνταν να δεχτούν κάποιοι πολίτες που συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν δώρα για να τους κοροϊδέψουν.
'Οταν το έθιμο έφτασε στην Ελλάδα απέκτησε και μια ελληνική χροιά, καθώς συνδέθηκε με την παραπλάνηση των δυνάμεων του κακού σύμφωνα με κάποιους λαογράφους. Έτσι, όταν ο "θύτης" κατόρθωνε να ξεγελάσει το θύμα πίστευαν ότι θα είναι τυχερός για τον υπόλοιπο χρόνο ή ότι θα έχει καλή σοδειά σε αντίθεση με το "θύμα" που θα φορτωνόταν με γουρσουζιά. Όχιιιιιιιι, μην σταματήσετε να διαβάζετε γιατί τώρα αρχίζει το πιο ενδιαφέρον μέρος!!! Αυτά όσον αφορά στη σημερινή μέρα και τώρα στην πρώτη πασχαλινή ανάρτηση.
Τριγυρίζοντας πριν μια εβδομάδα στο διαδίκτυο έπεσα τυχαία επάνω σε κάποια ανάρτηση με αυγά βραστά! Εντάξει θα σκεφτείτε... σπουδαίο πράγμα! Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα βλέποντας τη φωτογραφία αλλά όταν διάβασα παρακάτω ανακάλυψα ότι τα αυγά δεν ήταν βρασμένα αλλά ψημένα... ναι ψημένα στο φούρνο. Εδώ είμαστε... σκέφτηκα! Και για μια ακόμα φορά το μικρόβιο της περιέργειας και των πειραμάτων τρύπωσε κάπου εκεί σε μια γωνιά του μυαλού. Τα πειράματα άρχισαν και τα αυγά μπήκαν στον φούρνο σύμφωνα με τις οδηγίες της ανάρτησης ...αυγά αραδιασμένα στη σχάρα του φούρνου, ή τοποθετημένα μέσα σε ταψάκια-φόρμες για muffins, φούρνος προθερμασμένος στους 165 - 170 βαθμούς Κελσίου, ψήσιμο για 30 λεπτά και μετά 10 λεπτά σε παγωμένο νερό χωρίς καμμιά απώλεια - σπάσιμο (που είναι πάντα το ευαίσθητο σημείο μου και δεν μπορώ να το ξεπεράσω). 
Δοκιμή πρώτη... οι οδηγίες τηρούνται κατά γράμμα! Το αποτέλεσμα 4 αυγά καλά βρασμένα μέσα αλλά με το ασπράδι τους να έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και να έχει γίνει καστανό στο περισσότερο μέρος του.
Δοκιμή δεύτερη... άλλα 4 αυγά μέσα σε ταψάκι-φόρμα για muffins με τον ίδιο τρόπο ψησίματος αλλά στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά! Αποτέλεσμα παρόμοιο!
Εδώ τα παρατάω... σκέφτομαι!! Έλα όμως που δεν μ' αφήνει το μικρόβιο να τα παρατήσω;;; Κι έρχεται η επόμενη μέρα με το μυαλό μου καρφωμένο εκεί! 
Δοκιμή τρίτη... άλλα 6 αυγά τα μισά στην σχάρα και τα μισά στο ταψάκι για muffins. Τούτη τη φορά όμως αυτενεργώ κι ό,τι γίνει... έτσι κι αλλιώς έχουν βαρεθεί όλοι στο σπίτι να βλέπουν αυγά να μπαινοβγαίνουν στο φούρνο και να επισημαίνουν ότι σπαταλάμε ενέργεια για το τίποτα!!! Τώρα όμως ο φούρνος ανάβει μόλις τα αυγά μπουν μέσα, στους 150 βαθμούς. Τα αυγά ψήνονται για 20-23 λεπτά και μόλις βγουν μπαίνουν για 3 λεπτά στο παγωμένο νερό.
Ξεφλουδίζονται κάτω από τη βρύση και ...αυτό είναι!! Τέλεια αυγά, χωρίς κανένα σπάσιμο, με το ασπράδι και τον κρόκο τους σε τέλεια κατάσταση, που ξεφλουδίζονται πανεύκολα! Δυό μικρά καφετιά στίγματα, απόλυτα επιφανειακά μόνον αλλά κατά τα άλλα ...τέλειο ασπράδι και κρόκος!
Μια λύση εύκολη, γρήγορη και με την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία ενέργειας.
ΥΛΙΚΑ
30-40 αυγά πλυμένα και στεγνά (ή όσα αυγά θέλετε)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αραδιάζουμε τα αυγά επάνω σε μια ή δύο σχάρες (αυτές που βάζουμε επάνω τα ταψιά όταν ψήνουμε) ή τα βάζουμε σε 3 ταψάκια-φόρμες για κεκάκια.*
Τα βάζουμε στο φούρνο και τον ανάβουμε στους 150 βαθμούς, στον αέρα.
Αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν για 23-25 λεπτά και δεν έχουμε ούτε μία απώλεια!
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα λίγο κρύο νερό εάν βιαζόμαστε να κρυώσουν τα αυγά.
Αμέσως μετά βγάζουμε τα αυγά από το φούρνο, πιάνοντάς τα με ένα γάντι σιλικόνης ή με ένα εργαλείο παγωτού και τα βάζουμε στο νερό για 1-2 λεπτά εάν θέλουμε να κρυώσουν γρήγορα.
Όχι μην ανησυχείτε... δεν σπάει ούτε ένα εξ άλλου δεν είναι και υποχρεωτικό αλλά το κάνουμε για να σταματήσουμε το ψήσιμο!!!
Τα βγάζουμε, τα σκουπίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα βάψουμε.
TIPS
* Μια μέρα πριν τα βάψετε βάλτε 2 αυγά στο φούρνο και ψήστε τα για να ελέγξετε ακριβώς τη θερμοκρασία και την ώρα ψησίματος στον δικό σας φούρνο. Αξίζει γιατί είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος όταν έχουμε να βάψουμε πολλά αυγά.
 * Εάν ψήσετε τα αυγά αραδιασμένα στη σχάρα (όπως θα κάνω εγώ γιατί θέλω να βάζω 50 αυγά ενώ έχω 3 ταψάκια για 36 muffins) βάλτε, για σιγουριά, ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαμαρίνα φούρνου στο κάτω μέρος του φούρνου μη τυχόν και σπάσει κάποιο αυγό. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχει κάποιο αυγό ελαφρά ραγισμένο που δεν φαίνεται εκ των προτέρων.


Tante Kiki
48 Comments
No