Burger λαχανικών ...μια υγιεινή, νηστίσιμη νοστιμιά


Βurger λαχανικών! Μια νηστίσιμη λιχουδιά τόσο απλή όσο και υγιεινή! Λίγα λαχανικά βρασμένα και ψιλοκομμένα, λίγη φρυγανιά και μια στάλα αρωματικά είναι αρκετά όχι μόνον για να μας χορτάσουν αλλά και για να απογειώσουν τον ουρανίσκο μας. Μια συνταγή για εργαζόμενους που βιάζονται αλλά ταυτόχρονα θέλουν κάτι νόστιμο, μεσογειακό και πολύ υγιεινό ειδικά αν είναι στο φούρνο και όχι στο τηγάνι.
Tα burger λαχανικών κάποτε δεν ήθελα ούτε να τα δω... πώς αλλάζει ο καιρός κι εμείς!!! Ήρθε το ...πλήρωμα του χρόνου και κάποια στιγμή δοκίμασα ένα σπιτικό! Καμία σχέση με την ...πλαστική γεύση των έτοιμων αντίστοιχων! Μια γεύση μεστή και με αρωματική επίγευση! Μια γεύση που με κέρδισε! Ένα γρήγορο και ελαφρύ πιάτο που η μεσογειακή του ταυτότητα το κάνει δελεαστικό αλλά και εθιστικό! Για τα burgers με λαχανικά δεν χρειαζόμαστε παρά να έχουμε στο ψυγείο μας λαχανικά ή κατεψυγμένα λαχανικά που, μπορεί να μην είναι φρέσκα, έχει όμως αποδειχθεί ότι διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά... άρα... γιατί όχι; Μια γρήγορη, νόστιμη και εύκολη λύση για ένα καθημερινό μεσημεριανό ή βραδινό.
Τα ετοιμάζουμε την προηγούμενη μέρα ή το πρωί και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε ή να τα τηγανίσουμε σε ελαιόλαδο.Όχι δεν παθαίνουν τίποτα! Ίσα ίσα που το μείγμα σφίγει και γίνεται ακόμα καλύτερο ειδικά όταν είναι νηστίσιμα και δεν έχουν αυγό ή ασπράδι αυγού για να τα "δέσει". Μετά το ψήσιμο ή το τηγάνισμα τα αφήνουμε για λίγο να "πέσει η θερμοκρασία" τους και... σε χρόνο ρεκόρ, με ένα ψωμάκι για σάντουιτς, μια φέτα μαρούλι, λίγη ντομάτα, κρεμμύδι κι αν θέλουμε για έξτρα νοστιμιά λίγα αγγουράκια τουρσί ή αν δεν νηστεύουμε μια στάλα μαγιονέζα για να τα συνοδεύσουμε το πιάτο μας είναι έτοιμο! Μμμμ... άντε και μια μπύρα για την απόλυτη συνοδεία! Η ανατομία ενός χορτοφαγικού burger λοιπόν μας αποδεικνύει ότι αν και ...burger όταν είναι σπιτικό μπορεί να είναι μια υγιεινή λιχουδιά.
ΥΛΙΚΑ για 4 μεγάλα burgers
250 γρ. ανάμικτα λαχανικά (αρακάς, φασολάκια, πιπεριά κόκκινη, πατάτα, καρότο)
150 γρ. καλαμπόκι
5 κοφτές κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη + επιπλέον για το πανάρισμα
1/3 κ.γλ. κύμινο
1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη (προαιρετικά)
1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε όλα μαζί τα λαχανικά με το καλαμπόκι για 10 λεπτά.
Τα βάζουμε στο multi και τα κόβουμε λίγο (δεν τα πολτοποιούμε).
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα κομμένα λαχανικά, τη φρυγανιά, το κύμινο, το κόλιανδρο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά για να σφίξει λίγο το μείγμα. Εάν τα θέλουμε ψητά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Εάν τα θέλουμε τηγανιτά, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Πλάθουμε 4 burgers και τα τυλίγουμε σε φρυγανιά. 
Για την ψητή εκδοχή τους, τα τοποθετούμε σε ταψάκι που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια και ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Για την τηγανητή εκδοχή τους, το τοποθετούμε στο τηγάνι μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Και για τις δύο εκδοχές, τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν λίγο ακόμη πριν τα τοποθετήσουμε σε ψωμάκι για burgers μαζί με ένα φύλλο μαρούλι, μια ροδέλα ντομάτα και μια ροδέλα κρεμμύδι.
 
Tante Kiki
40 Comments
No