Αφράτα ελιοψωμάκια... από τα πιο νόστιμα φουρνίσματα


Ντομάτα, κρεμμύδι, ψωμί και λίγες ελιές, ίσως και λίγο τυρί... ένας συνδυασμός άρρηκτα δεμένος με την ελληνική γη. Ένας συνδυασμός που αποτυπώνει και φέρνει στο νου, αγροτική ζωή σε παλιότερες εποχές, άντρες, γυναίκες και παιδιά κάτω απ' τα δέντρα ή τον ήλιο, καθισμένους κατάχαμα σ' ένα διάλειμμα ανάπαυσης από τη δουλειά στο χωράφι.
Φτώχεια, μόχθος, απλότητα αλλά και ευπρέπεια, νοικοκυροσύνη και φροντίδα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες ενός καθημερινού αγώνα για την επιβίωση. Υπάρχει άραγε Έλληνας ή Ελληνίδα που να μην έχει δει μια τέτοια σκηνή κάπου, κάποτε σε μια ασπρόμαυρη, παλιά και μισοχαλασμένη φωτογραφία; Άνθρωποι με ροζιασμένα από τη δουλειά χέρια, με πρόσωπα σκαμένα από τις ρυτίδες όχι του χρόνου αλλά της δουλειάς στην ύπαιθρο. Νοικοκυρές που τύλιγαν, με αγάπη και φροντίδα για τους αγαπημένους τους, αυτά τα καλούδια σε μια καρώ πετσέτα γιατί ήξεραν, με τόση σοφία, ότι αυτά θα τους κρατούσαν χορτάτους μέχρι την επιστροφή στο σπίτι!
Δύο απ' αυτά τα πολύτιμα υλικά λαχτάρισα κι εγώ πριν μερικές μέρες. Ψωμί κι ελιές ή μάλλον αλεύρι κι ελιές! Το αλεύρι έγινε ένα λαχταριστό ψωμάκι που πήρε στην αγκαλιά του μερικές ροδέλες από τις αγαπημένες ελιές Καλαμών και τα δύο μαζί έφτιαξαν μικρά, καστανόξανθα, αφράτα ψωμάκια που κατασιγάζουν τις ξαφνικές λιγούρες, εκεί γύρω στις έντεκα το πρωί μαζί με ένα ελληνικό καφεδάκι με το απαραίτητο καϊμάκι στην επιφάνεια. Σε μερικά απ' αυτά τα ψωμάκια τρύπωσαν και μερικά ψιλοκομμένα καρυδάκια και τους έδωσαν μια κρατσανιστή και παιχνιδιάρικη νότα υγείας και έξτρα νοστιμιάς. Καταπληκτικά!! Η λέξη που ξεπηδά στο νου με την πρώτη μπουκιά γιατί ποιός είπε ότι η νοστιμιά βρίσκεται μόνον στα υπερτιμημένα και ακριβά υλικά και τους περίπλοκους συνδυασμούς;
Κι όταν τα φτιάξετε... διατηρείστε τα στην κατάψυξη για να τα έχετε πάντα ολόφρεσκα και το ίδιο αφράτα όσο και την πρώτη ώρα μετά το ξεφούρνισμα.
Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!!
ΥΛΙΚΑ για 10-15 κομμάτια
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
300 ml χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (των 8 γραμμαρίων το κάθε ένα)
30 ml ελαιόλαδο
15 γρ. ζάχαρη
10 γρ. αλάτι
100 γρ. ελιές Καλαμών σε ροδέλες
1 πρέζα ρίγανη (προαιρετικά) ή 2 κ.σ. καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις ελιές, την ρίγανη και τα καρύδια (εάν προσθέσουμε).
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη στο μπολ και αφού το σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη, το βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, στους 35 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να αφήσουμε το μπολ σε ζεστό μέρος (για να μην ανάβουμε τον φούρνο) αλλά θα χρειαστεί περισσότερη ώρα (1 -1.30 ώρα) για να φουσκώσει.
Η ζύμη γίνεται γύρω στα 900-930 γραμμάρια.
Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 κομμάτια των 90 γραμμαρίων περίπου ή σε μικρότερα ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε τα ψωμάκια μας.
Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν μέσα στον φούρνο, στους 35 βαθμούς Κελσίου ή εκτός φούρνου σε ζεστό μέρος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο* και τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
TIPS
* Εάν δεν θέλουμε τα ελιοψωμάκια μας νηστίσιμα μπορούμε πριν τα ψήσουμε να τα αλείψουμε με ένα αυγό χτυπημένο με λίγο αλάτι αντί για σκέτο ελαιόλαδο.
 
 
Tante Kiki
21 Comments
No