Λαχανοντολμάδες με κιμά μπολονέζ στο φούρνο... η λιχουδιά της μαμάς


Καλημέρα!!! Μια καινούργια μέρα αρχίζει, μουντή και καθόλου ανοιξιάτικη εδώ στη Θεσσαλονίκη αλλά ...είναι άραγε ο καιρός ικανός για να μας χαλάσει τη διάθεση;;; Ελπίζω όχι!! Γιατί όσο έχουμε υγεία, κέφι και διάθεση για δημιουργίες είμαστε καλά! Δεν συμφωνείτε; Σήμερα θα σας πω τί έγινε πριν μερικές μέρες...

Γυρίζω το μεσημέρι στο σπίτι και, ανοίγοντας την πόρτα, παίρνω μια βαθιά ανάσα. Στα ρουθούνια καταφθάνει ένα άρωμα γνωστό κι αγαπημένο, άρωμα σπιτικού, άρωμα φαγητού παραδοσιακού που, πάντα, θυμίζει ...μαμά, γιαγιά, θεία! Μια πρώτη ματιά στην κουζίνα και η πρώτη εντύπωση αποδεικνύεται αλάνθαστη! Ναι! Λαχταριστοί λαχανοντολμάδες βρίσκονται κάπου εκεί κοντά ή μάλλον ...μέσα στο φούρνο! Και τί λαχανοντολμάδες!! Με κιμά που είχε περισσέψει από την χθεσινή μακαρονάδα και που ανακυκλώθηκε σε λαχταριστή λιχουδιά με λίγη ντομάτα και μια σάλτσα με τη δροσιά του γιαουρτιού! 
Μμμμμμμμ!!! Ένα "υπέροχη νοστιμιά μαμά ετοίμασες!" ήταν αρκετό για να βρεθούν μερικοί λαχανοντολμάδες στο πιάτο μου! Οι γευστικές εκπλήξεις της μαμάς, σε όποια ηλικία κι αν είμαστε, είναι πάντα καλοδεχούμενες γιατί μας κάνουν να ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, τότε που ήταν ο κανόνας όταν επέστρεφα ξένοιαστη από το σχολείο! 
Ελάτε όμως να δούμε μαζί πώς φτιάχνονται αυτοί οι νοστιμότατοι λαχανοντολμάδες....
ΥΛΙΚΑ
1 μέτριο λάχανο ζεματισμένο
1 φλ. τσ. ρύζι Καρολίνα
1 1/2 φλ.τσ. κιμά που έχουμε φτιάξει για μακαρονάδα*
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μέτριο καρότο τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κ.σ. πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι 
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο + 4 κ.σ. για το σοτάρισμα
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1/3 κ.γλ. κουρκουμά
100 γρ. γιαούρτι
χυμό από 1 μικρό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.σ. κόρν φλάουρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό και το βραζουμε για λίγο.
Χωρίζουμε τα φύλλα που δεν είναι χαλασμένα και κάνουν για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το τριμμένο καρότο και τα κρεμμυδάκια ίσα ίσα μέχρι να μαραθούν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το ρύζι, τον κιμά, τον μαϊντανό, τα σοταρισμένα κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά και αφού ανοίξουμε καλά το κάθε φύλλο λάχανου το γεμίζουμε με λίγη γέμιση και το τυλίγουμε αφού πρώτα έχουμε διπλώσει τις διπλανές πλευρές έτσι ώστε να μην "φύγει" η γέμιση.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σε ταψί (ή στη γάστρα) και προσθέτουμε 1 φλ.τσ. νερό όπου έχουμε προσθέσει 100 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Τους περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (ή τη γάστρα με το καπάκι) και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο (ή το καπάκι της γάστρας) και βγάζουμε 2/3 φλ.τσ. από το ζουμί.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το ζουμί από το φαγητό, 1/2 φλ.τσ. ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σε ένα άλλο, μικρό μπολ, βάζουμε τον κουρκουμά, το κόρν φλάουρ και το διαλύουμε στο χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο μείγμα των αυγών και περιχύνουμε μ' αυτό τους λαχανοντολμάδες.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο το ταψί και αφήνουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο να ψηθούν για άλλα 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε κιμά, βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μικρή πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη και 300 γρ. κιμά και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα.
Σβήνουμε με 150 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 2-3 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες.
Προσθέτουμε λίγη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και 500 ml νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του. 
Tante Kiki
36 Comments
No