Αφράτα μπισκότα "βουτύρου" νηστήσιμα ή όχι


Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!! Μάρτιος... ήρθε η άνοιξη και ό,τι και να κάνει ο καιρός η άνοιξη όπου νάναι θα "σκάσει μύτη"! Μα τί λέω;; Ήδη άρχισε να κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή της στα μικρά μπουμπούκια της αμυγδαλιάς που ...τολμηρά όπως κάθε χρόνο έρχονται γρήγορα γρήγορα για να προαναγγείλουν τον ερχομό της εποχής της ελπίδας και της ανανέωσης! Όχι, όχι μην πάει ο νους σας στα πολιτικά αλλά στη νέα εποχή που καλοσωρίσαμε εχθές κι ας μην ήρθε ακόμα ημερολογιακά μια και η εαρινή ισημερία είναι, αν δεν κάνω λάθος, στις 21 Μαρτίου.
Μάρτιος, νηστεία, λίγες εβδομάδες πιο κοντά στο Πάσχα κι εγώ ανακάλυψα ότι είχα πάρα πολύ καιρό να φτιάξω μπισκότα. Ανασκουμπώθηκα, λοιπόν, και αφού πήρα παραμάσχαλα τη φωτογραφική μου μηχανή... είπα να φτιάξω μπισκότα βουτύρου, αγαπημένα και πεντανόστιμα σε μια λίγο διαφορετική εκδοχή δηλαδή νηστήσιμα, με φυτικό βούτυρο! Τώρα θα αναρωτιέστε ..."καλά η φωτογραφική μηχανή τί ρόλο παίζει;". Αμ παίζει... πώς δεν παίζει ρόλο... ειδικά όταν τα μπισκότα τα φτιάχνει η αδερφούλα σου κι εσύ απλά φωτογραφίζεις!!! Αχάααα!!! "Δεν είναι δικά σου δηλαδή!!!" Ναι, ναι... με τσακώσατε!! Όμως, πρέπει να παραδεχθείτε ότι σας άφησα και με τσακώσατε αλλά πάντως τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι εγγυημένη νοστιμιά και λιχουδοαπόλαυση γλυκιά είτε γίνουν με φυτικό βούτυρο είτε γίνουν με κανονικό βούτυρο αγελάδος!
Είναι τα μπισκότα που έχουν φτιαχτεί πάνω από 10 φορές αυτόν τον μήνα καθώς και τον προηγούμενο και τον πιο προηγούμενο κι όλοι περιμένουμε να ...επέλθει κορεσμός στο πλήθος του τριωρόφου αλλά τίποτα!!! Εκεί... τα μπισκότα εξαφανίζονται υπόπτως το ένα μετά το άλλο και υπάρχουν φορές που μικροί και μεγάλοι τριγυρνούν με ένα μπισκότο στο χέρι και ακούς τριγύρω...κάτι μακρόσυρτα "μμμμμμμ!!". Κι εγώ εκεί να αντιστέκομαι (ζήτημα αν έφαγα όλον αυτόν το καιρό 4 ή 5) λόγω διατροφής!!! Δύσκολη κατάσταση αλλά τί να γίνει;;;
Επανέρχομαι όμως στα μπισκότα για να σας πω και πάλι ότι αξίζουν της προσοχής σας και του κόπου σας ...αν και είναι πανεύκολα!
Πάμε να τα φτιάξουμε μαζί;;; Εντάξει...με την αδερφούλα μου!!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. φυτικό βούτυρο (ή για μη νηστήσιμα: βούτυρο αγελάδος)
120 γρ. άχνη κοσκινισμένη
100 γρ. καλαμποκάλευρο
350 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής ή μαλακό
1 φακελάκι φυσική βανίλια Vahiné (ή 1 βανιλίνη)
1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
2 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας μας 
1 πρέζα αλάτι 
4 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη για να καλύψουμε περιμετρικά τα μπισκότα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε την άχνη, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, τη βανίλια, τη σόδα φαγητού και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά και αρχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μετρίως μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Σχηματίζουμε με τη ζύμη 2 μπαστουνάκια με διάμετρο 3-4 εκατοστά.
Ανοίγουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ή μια αντικολλητική επιφάνεια και απλώνουμε επάνω της την κρυσταλλική ζάχαρη.
Βάζουμε επάνω τα μπαστουνάκια, τα ρολάρουμε και τα καλύπτουμε περιμετρικά με την κρυσταλλική ζάχαρη.
Κόβουμε τα μπαστουνάκια σε φέτες με πάχος 1 εκατοστό περίπου και τοποθετούμε τα μπισκότα στα ταψιά μας με λίγη απόσταση το ένα από το άλλο.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 10-15 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσόξανθο χρώμα γύρω γύρω.


Tante Kiki
38 Comments
No