Τηγανίτες με τυρί cottage... απόλαυση σε κάθε μπουκιά


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στα μικρά και μεγάλα παιδάκια που αρχίζουν το ...τρέξιμο και τη δουλειά αλλά και στις μαμάδες που προσπαθούν το καλύτερο για την οικογένειά τους.
Θυμάστε εκείνη τη φράση που έλεγαν παλιά "να τρώς σαν βασιλιάς το πρωί"; Αλήθεια, πόσοι από μας το έχουμε υιοθετήσει μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της πόλης; Δύσκολα τα πρωινά... είτε πας στο σχολείο, είτε πας στη δουλειά το πρωινό ήταν πάντα, για μένα τουλάχιστον, από κείνες τις δύσκολες ώρες που δεν μπορούσα εύκολα να ...διαχειριστώ. Η νύστα κυριαρχούσε, να σηκωθώ πολύ νωρίς δεν ήθελα (ούτε και πολύ αργά βέβαια αλλά εκεί κάπου στις 8.00 με 8.30 ήταν το καλύτερό μου) και μια και σηκωνόμουν αναγκαστικά πρωί... για πρωινό ...ούτε λόγος! Ένα γάλα κι αργότερα ένας καφές μου ήταν υπέραρκετά! 
Τα χρόνια πέρασαν, η μαθήτρια που μισούσε το πρωινό ξύπνημα έγινε καθηγήτρια και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα μεταξύ άλλων για να μην ξυπνάει πολύ πρωί και το πρωινό καθιερώθηκε με εξαίρεση τις φορές που έπρεπε να ξυπνήσω στις 7.00 (κάτι που τελικά καθιερώθηκε). Τί να φας εκείνη την ώρα; Αδύνατον να πάει κάτω... οτιδήποτε ακόμα και η πιο αγαπημένη λιχουδιά! 
Κι έπειτα... στη ζωή της καθηγήτριας εισέβαλαν δύο μικρές πριγκίπισσες που τις ζούσε καθημερινά μια και κατοικούσαν στο ίδιο τριώροφο. Κι άρχισε να σκέφτεται και να καταλαβαίνει όλα όσα της έλεγαν αρκετά χρόνια πριν για την αξία του πρωινού! Ναι, έπρεπε οι μικρές να έχουν ενέργεια για να περάσουν καλά τη μέρα στο σχολείο και να έχουν την απαραίτητη ενέργεια να σκεφτούν, να παίξουν, να κουραστούν! Ναι, έπρεπε να τρώνε πριν να φύγουν στο σχολείο όπως ...δεν το έκανε ποτέ η θεία τους! Και τότε άρχισαν να καταφθάνουν τα δημητριακά, το γάλα, το τοστ που έκαναν τη δική τους παρέλαση από το πρωινό τραπέζι ...άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε όχι! 
Μέχρι που κάποια Κυριακή εμφανίστηκαν μέσα σε ένα όμορφο πιάτο κάτι χρυσόξανθες υπάρξεις, αφράτες και λαχταριστές που είχαν μέσα και λίγο από κείνο το λαχταριστό τυράκι που τρώνε η μαμά και η θεία και το μελάκι αργοκυλούσε σαν ρυάκι από πάνω μέχρι κάτω. "Μμμμμμμ, τί λιχουδιάαα" σκέφτηκαν οι μικρές και ζήτησαν όχι από μία αλλά από δύο παρακαλώ! Μέσα σε λίγα λεπτά οι χρυσόξανθες γλυκολιχουδιές ...εξαφανίστηκαν! Ναι, ήταν ένα Κυριακάτικο πρωινό αλλά περίσσεψαν μερικές και για το πρωινό της Δευτέρας... εξάλλου μια τέτοια λιχουδιά τρώγεται πολύ εύκολα αλλά και γρήγορα! Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε μερικές γλυκομπουκιές πριν το σχολείο ή πριν ...τη δουλειά; 
Τις φτιάχνουμε για το Κυριακάτικο, χαλαρό, οικογενειακό πρωινό και κρατάμε μια ή δύο για το πρωινό της Δευτέρας μέσα σε ένα μπολ στο ψυγείο. Εάν θέλουμε μπορούμε να τις ζεστάνουμε λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι αλλά, πιστέψτε με και κρύες από το ψυγείο είναι υπέροχες.
ΥΛΙΚΑ για 8-9 μικρές τηγανίτες
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
250 γρ. νερό βρύσης
100 γρ. τυρί cottage + 100 γρ. επιπλέον για το γαρνίρισμα
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο + λίγο ελαιόλαδο ελαφρύ για το τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα
Μέλι + παπαρουνόσπορο ή σουσάμι (προαιρετικά) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τη φαρίνα σε ένα μπολ, μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το νερό σταδιακά ανακατεύοντας με το σύρμα (αυγοδάρτη) ή ένα πηρούνι μέχρι να έχουμε έναν χυλό, ελαφρώς παχύρρευστο και χωρίς σβόλους.
Μόλις ο χυλός ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε στο ζεστό λάδι μια ποσότητα από τον χυλό (προσωπικά χρησιμοποιώ την κουτάλα για τις σούπες που τη γεμίζω μέχρι τη μέση) και ρίχνουμε στο τηγάνι.
Αφήνουμε την τηγανίτα να ψηθεί πρώτα από τη μια πλευρά και μετά τη γυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Βάζουμε τις τηγανίτες στο πιάτο, τη μια επάνω στην άλλη, προσθέτουμε όσο τυρί cottage θέλουμε και περιχύνουμε με μέλι.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο παπαρουνόσπορο (μαυροκούκι) και απολαμβάνουμε μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
TIPS
* Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το μέλι με άχνη και κανέλα και να βάλουμε τις τηγανίτες στο σχολικό ταπεράκι ή το ταπεράκι της δουλειάς για ένα καταπληκτικό δεκατιανό.
 * Mπορούμε επίσης να αντικαταστήσουμε το τυρί cottage με φέτα και να γίνει μιαν αλμυρή νοστιμιά για σνακ.
Tante Kiki
36 Comments
No