Η τάρτα της Αποκριάς


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Επιτέλους!!! Μετά από 8 μέρες, που υπήρξαν δύσκολες μπορώ να σας πω και πάλι "καλημέρα"!! Τί ήταν κι αυτό!! Σάββατο, 31/1 ξεκίνησε ένα ευχάριστο τρίωρο σεμινάριο, το πρώτο μ' εμένα εισηγήτρια... κάτι που με έκανε να χαίρομαι ιδιαίτερα (παρά το άγχος).
Το τρίωρο τελειώνει και με αφορμή μια συμμετέχουσα εκτός Θεσσαλονίκης προτείνω να κάνουμε και το σεμινάριο της Κυριακής στη συνέχεια κάτι που έγινε αποδεκτό με χαρά από τα κορίτσια που συμμετείχαν. Ευτυχώς!!  Θαρρείς και γνώριζα ή μάλλον θαρρείς και προαισθανόμουν!
Κυριακή βράδυ αρρωσταίνει με γρίπη ο παππούς μας κι αρχίζει ένα απίστευτο γαϊτανάκι! Αρρωσταίνουμε ένας κάθε μέρα... αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί! Κι όλο αυτό το γαϊτανάκι καταλήγει σε τριήμερη νοσηλεία της αδερφούλας μου με μένα ευτυχώς απύρετη την πρώτη μέρα και με δέκατα τις επόμενες. Φάρμακα κάθε είδους μας έκαναν παρέα, η διάθεση στο ναδίρ, οι μικρές στο σπίτι με τους υπόλοιπους άρρωστες κι αυτές! Για αναρτήσεις και μαγείρεμα ...ούτε λόγος! Για επισκέψεις στα μπλογκοσπιτάκια σας που τόσο αγαπώ ...επίσης! Για μαθήματα ...το ίδιο!
Τέλος καλό, όλα καλά ... σκέφτομαι τώρα αν και η μικρή μας Βασιλική και ο μπαμπάς της έχουν ακόμη δέκατα! Γι αυτό... να προσέχετε... είναι απαίσια αυτή η γρίπη!
Αλλάζοντας όμως κλίμα περνώ στο τελευταίο θύμα της ...προηγούμενης εβδομάδας! Και λέω θύμα γιατί την έφτιαξα την τελευταία μέρα πριν η γρίπη μας κατακυριεύσει! Έτσι πρόλαβα να απολαύσω ελάχιστη από την τάρτα που θα σας προτείνω σήμερα! Φυσικά την κατέψυξα κι έτσι κατάφερα, αποψύχοντάς την, να την βάλω στο τραπέζι.
Η τάρτα της Αποκριάς είναι μια τάρτα με κοτόπουλο και λαχανικά... για όσους βαρέθηκαν το κλασσικό πιάτο με χοιρινό! Ελαφριά, νόστιμη, εύκολη, με έμμεσες αναφορές στο καλοκαίρι και με βάση φτιαγμένη από ωραιότατη ζύμη κουρού, Χρυσή Ζύμη. Μια τάρτα που μπορεί να στολίσει το τραπέζι ή τον μπουφέ της Αποκριάς σαν ορεκτικό, που μπορεί να αποτελέσει ένα υπέρ πλήρες βραδινό μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί ή γιατί όχι ένα ωραιότατο μεσημεριανό!
ΥΛΙΚΑ για μια τάρτα με 26 εκ. διάμετρο
1 φύλλο ζύμης κουρού Χρυσή Ζύμη
Για τη γέμιση
400 γρ. σπανάκι
400 γρ. πράσο κομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μικρή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 μπουτάκια κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη (120 γρ. για τη γέμιση + 80 γρ. για την επικάλυψη)
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
200 ml κρέμα γάλακτος 
2 αυγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τα πράσα και το σπανάκι σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με βραστό νερό.
Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά και μετά αδειάζουμε το νερό και στίβουμε τα χόρτα.
Βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να σοταριστούν και μετά προσθέτουμε το σπανάκι και το πράσο.
Αφήνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά για να τα αφήσουμε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκατοστά και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης κουρού Χρυσή Ζύμη.
Κόβουμε όσο φύλλο περισσεύει από τα τοιχώματα της ταρτιέρας με ένα μαχαίρι και τα περισσεύματα τα τοποθετούμε στον πάτο της.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ, τα χορταρικά έχουν κρυώσει και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τον άνηθο, τα 120 γρ. γραβιέρας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, την υπόλοιπη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. 
Ανακατεύουμε το μείγμα καλά μέχρι να είναι ομοιογενές.
Βάζουμε στην ταρτιέρα το μείγμα των χορταρικών και του κοτόπουλου και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα των αυγών.
Με ένα πηρούνι και πολύ προσεκτικά παραμερίζουμε τα χορταρικά έτσι ώστε το υγρό μείγμα να προχωρήσει προς τα κάτω.
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά ή μέχρις ότου η επιφάνεια της τάρτας να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε.
Tante Kiki
35 Comments
No