Μήλο και μελομακάρονα μας χαρίζουν εξπρές νοστιμιά... σε μισή ώρα και τα δύο πρώτα σεμινάρια αρχαρίων


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Γιάννηδες και τις Ιωάννες. Χρόνια πολλά στον μπαμπάκα μου, την λατρεμένη μου Ιωάννα αλλά και στον καλό μου με την ευχή να είναι πάντα γεροί, ευτυχισμένοι και χαμογελαστοί! Και του χρόνου αγαπημένοι μου! Να σας χαιρόμαστε!! :) 
Ανακύκλωση γλυκιά σήμερα! Και τί ανακύκλωση... ιδανική για καφεδάκι!! Κάθε χρόνο ετοιμάζω μία και μοναδική δόση μελομακάρονα. Δεν ξέρω τί γίνεται αλλά πάντα μα πάντα περισσεύουν! Έτσι έγινε κι εφέτος... με μια διαφορά!
Το ότι κάποια ήδη ανακυκλώθηκαν επιτυχώς!! Πώς; Θα σας πω ...παρακάτω!! :)
Ο καφές, ελληνικός και με καϊμάκι, αχνίζει στο φλιτζάνι και όταν το χέρι φέρνει στο στόμα ένα μεγαλούτσικο πιτάκι που μοσχοβολάει κανέλα η καρδιά αρχίζει να χτυπάει γρήγορα... σε ρυθμούς προσμονής! Με την πρώτη μπουκιά, η κρατσανιστή σφολιάτα σπάει σε χίλια κομμάτια και γεμίζει το στόμα! Άλλο τόσο γρήγορα λιώνει στο στόμα και το χέρι σπρώχνει ανυπόμονα το πιτάκι για μια δεύτερη μπουκιά που φανερώνει το μεγαλείο του! Σφολιάτα, μήλο, μελομακάρονο και καρυδόψιχα γίνονται όλα θυσία στο βωμό της υπέρτατης, εποχιακής απόλαυσης που ακολουθείται από μια γουλιά, αχνιστό και μυρωδάτο καφέ! Μοναδικό! Φοβερός συνδυασμός... θεϊκή γεύση θα τολμήσω να πω! Τα έχει όλα... τραγανή σφολιάτα Χρυσή Ζύμη, το αγαπημένο φρούτο της εποχής αλλά και 'κείνους τους γλυκούς, Χριστουγεννιάτικους πειρασμούς που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο... τα μελομακάρονα που στρογγυλοκάθονταν ήσυχα και θλιμμένα στην πιατέλα τους επάνω στο τραπέζι σαν να κατάλαβαν ότι η εποχή τους πέρασε και ότι, ίσως... να επισκέπτονταν τον κάδο των σκουπιδιών. Τώρα πια όχι... τώρα αισθάνονται ακόμα μια φορά χρήσιμα και άξια προσοχής μια και γλύκαναν ακόμα μια φορά τον ουρανίσκο.
Θα σας ρωτήσω λοιπόν... σας περίσσεψαν μελομακάρονα;;; Ναιιιιιι;;;; Και κάθεστε ακόμα;;; Δεν χρειάζονται παρά μόνον 3 υλικά και καθόλου κόπος!!! Δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε ευχάριστα από τη νοστιμιά τους!! Εξ άλλου... αύριο κάποιοι γιορτάζουν ...ποτέ δεν λέμε όχι σε ένα επιπλέον γλυκάκι!!
ΥΛΙΚΑ
20 σφολιατάκια βουτύρου ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
5-6 μελομακάρονα με την καρυδόψιχά τους
2 μεγάλα μήλο τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
1/2 φλ.τσ. γάλα για την επάλειψη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα μήλα.
Θρυμματίζουμε τα μελομακάρονα μαζί με την καρυδόψιχα που είναι πασπαλισμένα.
Ανακατεύουμε το μήλο και τα θρυμματισμένα μελομακάρονα.
Γεμίζουμε μ' αυτή τη γέμιση τα σφολιατάκια.
Αλείφουμε την άκρη στη μισή τους πλευρά με λίγο γάλα (ή νερό) και τα κλείνουμε σε μισοφέγγαρο (όπως τα τυροπιτάκια).
Τα πιέζουμε για να κλείσουν καλύτερα με ένα πηρούνι.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή αντικολλητική επιφάνεια και αλείφουμε τα πιτάκια μας με λίγο γάλα (προαιρετικά) ή τα αφήνουμε έτσι.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
Μόλις ετοιμαστούν, τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και κανέλα και τα απολαμβάνουμε χλιαρά.
Και τώρα ήρθε η ώρα να σας ανακοινώσω τα δύο πρώτα σεμινάρια του 2015! Τα σεμινάρια είναι αυτά που μου ζήτησαν πολλές φίλες που θέλουν να αρχίσουν να ασχολούνται με τούρτες!
Το Σάββατο στις 31/1 και την Κυριακή 1/2 όσες φίλες θέλουν θα μπορούν να έρθουν στην αίθουσα "Tante Kiki" για να μάθουμε να φτιάχνουμε παντεσπάνι, biscuit και dacquoise που αποτελούν τις βάσεις για κάθε είδους τούρτα, με ζαχαρόπαστα ή όχι. Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 3 ώρες και θα πρέπει να γίνει προκράτηση μέσω μέιλ. Το κόστος είναι 50 ευρώ + ΦΠΑ. Θα δοθούν οι συνταγές ( δεν υπάρχουν στο μπλογκ) και βεβαίωση παρακολούθησης.  
Την Κυριακή στις 1/2 θα ακολουθήσει τον σεμινάριο για τις κρέμες γέμισης της τούρτας, που θα περιλαμβάνει κρέμα ζαχαροπλαστικής - κρέμα ganache - mousse - κρέμα βουτύρου ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν μια μεγάλη ποικιλία τούρτας που θα μπορούν να παρασκευάσουν.
Τα συγκεκριμένα σεμινάρια θα γίνουν από μένα, ενώ τα επόμενα σεμινάρια που θα αφορούν κάλυψη τούρτας με ganache ή βουτυρόκρεμα και με ζαχαρόπαστα θα γίνουν από έμπειρη ζαχαροτέχνη. 
Θα ακολουθήσουν σεμινάρια για : Μπισκότα και το στολισμό τους με royal icing (αυγόγλασο), παρασκευή τούρτας με σχέδια (από ζαχαρόπαστα), σεμινάρια φιγούρας από ζαχαρόπαστα.
Επίσης θα γίνει σεμινάριο για ζύμες γλυκές αλλά και για ζύμη πίτας με άνοιγμα φύλλου βέργας.
Όλα αυτά θα ανακοινωθούν σταδιακά και μέσω του μπλογκ στην ενότητα ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ αλλά και μέσω των σελίδων μου στο Facebook (Vassiliki Xanthopoulou & Tante Kiki).
Αααααα και ξέχασα να πω το καλύτερο στα δύο πρώτα σεμινάρια μετά το τέλος τους θα έχουμε και ...γευσιγνωσία... ναι, καλά καταλάβατε θα γευτούμε ό,τι φτιάξαμε για να είμαστε σίγουροι ότι είναι όπως τα θέλουμε!!!!
Θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε από κοντά γιατί η ζαχαροπλαστική εκτός του ότι χαλαρώνει και ενώνει μπορεί να γίνει κι ένας τρόπος να αποκτήσουμε μια επαγγελματική διέξοδο!!
Καλή σας μέρα! Να χαίρεστε τους αγαπημένους σας που γιορτάζουν σήμερα και του χρόνου με υγεία!
Tante Kiki
32 Comments
No