Κοτόπουλο κατσαρόλας με άσπρη σάλτσα


Καλημέρα σας! Πριν λίγες μέρες σκεφτόμουν... δεν αντέχω άλλο κρέας! Θέλω έναν μήνα χωρίς κρέας!! Όχι, δεν είμαι από τους ανθρώπους που καταναλώνουν ιδιαίτερα κρέας, σταθερά σχεδόν 2 φορές την εβδομάδα συνήθως αλλά τα έθιμα των Χριστουγέννων έχουν τις ιδιαιτερότητές τους! 
Παρ΄όλα αυτά όταν είδα μια συνταγή για σοφρίτο με κοτόπουλο άρχισα να το σκέφτομαι! Φαινόταν τόσο νόστιμο! Μια τέτοια νοστιμιά πρέπει να "εισβάλλει" στο τραπέζι. Για σοφρίτο, λοιπόν, ξεκίνησα και σχετικά αλλού κατέληξα!!! Συχνό φαινόμενο... δεν ξέρω ποιοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται όταν μαγειρεύω αλλά ελάχιστες συνταγές καταλήγουν στο πιάτο όπως είναι αρχικά γραμμένες! Στη συγκεκριμένη ...μείωσα το σκόρδο που ήταν διπλάσιο, πρόσθεσα κρεμμύδι και πιπεριά, μείωσα το ξίδι, πρόσθεσα κόλιανδρο και ζωμό λαχανικών και από ...σοφρίτο μεταλλάχθηκε σε ένα υπέροχο κοτόπουλο κατσαρόλας με μια νοστιμότατη σκορδάτη σάλτσα μουστάρδας!
Μη μου πείτε ότι δεν σας έχει τύχει κι εσάς;; Πάντα κάτι βάζουμε κάτι βγάζουμε από συνταγές που ήδη έχουν γραφεί, πάντα φέρνουμε τα υλικά στα δικά μας μέτρα κι εξάλλου πάντα πίστευα ότι η μαγειρική (ιδιαίτερα η μαγειρική και λιγότερο η ζαχαροπλαστική) είναι μια διαδικασία σχεδόν ...βιωματική. Η γευστική μνήμη, η συνήθεια, η εμπειρία αλλά και οι προτιμήσεις παίζουν τον ρόλο τους που είναι πολύ σημαντικός για να πάρουμε απόλαυση από ένα γεύμα! Δεν συμφωνείτε;;
Πάμε να δούμε πώς γίνεται;;; Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι η λεπτή και ελαφρώς πικάντικη γεύση του θα σας ...ενθουσιάσει!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο, σε κομμάτια
120 γρ. αλεύρι (από το οποίο κρατάμε 2 κ.σ.)
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες (προαιρετικά χωρίς τη φύτρα)
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης από βάζο σε καρεδάκια
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
60 γρ. μουστάρδα απαλή (ή αν προτιμάτε... κάποια αρωματική με θυμάρι ή δεντρολίβανο ή κάποια ελαφρώς καυτερή)
100 ml ξίδι λευκό
200 ml λευκό κρασί (ή σαμπάνια για μια διαφορετική επίγευση)
1 κύβο ζωμό λαχανικών "Σπιτικό" Knorr+ 500 ml νερό ζεστό
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι και 1/3 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μπολ, βάζουμε το λευκό κρασί και διαλύουμε σ' αυτό την μουστάρδα.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το ζεστό νερό και διαλύουμε σ' αυτό τον κύβο me 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά να ζεσταθεί.
Αλατίζουμε και αλευρώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Στο ζεστό λάδι, ρίχνουμε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά και τα αφήνουμε να σοταριστούν καλά, γυρίζοντας τα κομμάτια του κοτόπουλου έτσι ώστε να σοταριστούν απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το ξίδι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Ύστερα, προσθέτουμε το λευκό κρασί με τη μουστάρδα, το μαϊντανό, πιπέρι και το κόλιανδρο.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα το νερό που δεν το αφήνουμε να τελειώσει.
Μετά τη μισή ώρα, ελέγχουμε το κοτόπουλο εάν έχει μαλακώσει, οπότε κατεβάζουμε το φαγητό από τη "φωτιά".
Σερβίρουμε ιδανικά με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι πιλάφι.
Tante Kiki
32 Comments
No