Τα βολοβάν της γιορτής


Τα βολοβάν της γιορτής

Καλημέρα σας!
Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν το μυαλό μας όλο και ταξιδεύει στα τραπέζια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων και πάει λέγοντας. Πρώτο πιάτο, κυρίως πιάτο, επιδόρπιο ή μήπως μπουφές για τα βράδια της παραμονής; Ένα είναι σίγουρο...τα ορεκτικά βρίσκονται πάντα εκεί... είτε σε καθιστό γεύμα ή δείπνο, είτε σε μπουφέ κάποια ορεκτικά πάντα υπάρχουν και σίγουρα όχι για να επιτελέσουν τον ρόλο που λέει το όνομά τους (γιατί η όρεξη σπάνια λείπει) αλλά για να μας θυμίσουν ότι μπορούμε με μικρά μεζεδάκια να χορτάσουμε εξίσου καλά.
Οι πίτες είναι από τα μεζεδάκια που αγαπώ πολύ και όχι μόνον εγώ ...φαντάζομαι! Έχω την εντύπωση ότι οι πίτες είναι πια μέρος του DNA του Έλληνα και της Ελληνίδας! Πώς να το κάνουμε ...έχουμε παράδοση στις πίτες και σε κάθε γωνιά της χώρας μας υπάρχει και μια σπεσιαλιτέ σε πίτα. Μπορεί, βέβαια, αυτές οι πίτες να γίνονται όλες με φύλλο απλό, χωριάτικο, νόστιμο και τριφτό αλλά και τα βολοβάν που θα σας προτείνω σήμερα είναι μια αγκαλιά από τριφτή και τραγανή σφολιάτα γεμάτη με μια γιορτινή γέμιση ...ας πούμε σπανακόπιτας αν και λίγο ιδιαίτερης με ένα μόνον υλικό που, την ώρα που το πρόσθετα αναρωτιόμουν αν θα πετάξω την υπόλοιπη γέμιση ή όχι! 

Τα βολοβάν της γιορτής

"Αχ αυτή η αγάπη για πειραματισμούς!!" ... ακούστηκε μια φωνή δίπλα μου... και ήταν γεμάτη αμφιβολία για το γευστικό αποτέλεσμα. Εντάξει, κι εγώ κάπως έτσι ήμουν αλλά δεν το έδειχνα... λίγη εμψύχωση και λίγη θετική ενέργεια είναι απαραίτητη, βρε παιδί μου, όταν μαγειρεύεις χωρίς συγκεκριμένη συνταγή... δεν νομίζετε;; Κανένα πρόβλημα όμως!!! Είμαι από τους ανθρώπους που δεν πτοούνται ... και συνεχίζω! Έτσι έκανα και τώρα κι όταν αυτή η φωνή, ξέρει εκείνη... δοκίμασε τη γέμιση... "πωπωωω, πολύ νόστιμη... δεν το περίμενα!!". Τί έλεγα πριν;;; Η θετική ενέργεια ... η πίστη στις επιλογές του ...μάγειρα;;;; Κανένα πρόβλημα... ξαναλέω!!! 
Θα σκέφτεστε τώρα... μα δεν αφήνει τα πολλά να μας δώσει τη συνταγή για να δούμε και να κρίνουμε; Αυτό έχω σκοπό να κάνω αμέσως τώρα αφού όμως πρώτα σας πω ότι η γέμιση αυτή είναι πράγματι ιδιαίτερη, υπέροχη και πολύ γιορτινή!! Δοκιμάστε την σε βολοβάν (που δεν έχω φτιάξει καιρό τώρα παρά το γεγονός ότι τα λατρεύω!) και θα γίνει ένα υπέροχο ορεκτικό!

Τα βολοβάν της γιορτής

ΥΛΙΚΑ για 10 μεγάλα βολοβάν
Για τη γέμιση
  • 250 γρ. σπανάκι
  • 200 γρ. πράσα σε ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (ή άλλη κόκκινη) σε καρεδάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (προαιρετικά) σε ροδέλες
  • 60 γρ. καπνιστά αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. τυρί κρέμα με μυρωδικά και σκόρδο
  • 60 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Βάζουμε σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ζεστό νερό και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι και τα πράσα.
  2. Τα βράζουμε για 1-2 λεπτά και μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά.
  4. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν για 2 λεπτά και μετά προσθέτουμε το σπανάκι και τα πράσα.
  5. Τα αφήνουμε άλλο 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρασί.
  6. Μόλις το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε 1 μεγάλο ποτήρι νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν.
  7. Όταν το νερό τελειώσει, δοκιμάζουμε τα λαχανικά εάν έχουν μαλακώσει όσο θέλουμε και εάν όχι προσθέτουμε κι άλλο νερό σταδιακά μέχρι να έχουμε όσο θέλουμε βρασμένα τα λαχανικά.
  8. Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε.
  9. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε να τα λαχανικά να κρυώσουν καλά.
  10. Τέλος, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, ανακατεύουμε και έχουμε έτοιμη τη γέμιση που μπορούμε να την διατηρήσουμε στο ψυγείο για να γεμίσουμε τα βολοβάν λίγο πριν το σερβίρισμά τους.
Τα βολοβάν της γιορτής

Ετοιμάζουμε τα βολοβάν
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τα δέκα από τα 20 στρογγυλά σφολιατάκια βουτύρου.
  3. Παίρνουμε τα άλλα δέκα σφολιατάκια και τα τοποθετούμε σε μια αντικολλητική επιφάνεια.
  4. Με ένα στρογγυλό κουπ πάτ, κόβουμε έναν κύκλο στο κέντρο τους και σχηματίζουμε ένα στεφάνι.
  5. Αυτό το στεφάνι το παίρνουμε και το κολλάμε αλείφοντας με λίγο νερό γύρω γύρω τα ολόκληρα σφολιατάκια.
  6. Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη βάση και με μια οδοντογλυφίδα το επάνω στεφάνι.
  7. Βάζουμε τα βολοβάν στο φούρνο και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα όμορφο καστανόξανθο χρώμα.
  8. Μόλις ετοιμαστούν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα βολοβάν να κρυώσουν καλά πριν περάσουμε στην επόμενη φάση.
  9. Όταν πια τα βολοβάν είναι εντελώς κρύα, με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κέντρο τους πολύ προσεκτικά για να μην τρυπήσουμε τη βάση τους, δημιουργώντας ένα καπάκι που το προσθέτουμε αφού τα γεμίσουμε.
  10. Μπορούμε επίσης με ένα κουταλάκι του γλυκού να σπάσουμε το κέντρο τους πιέζοντάς το προς τα κάτω και να αφήσουμε εκεί τα θρυμματισμένα κομμάτια της σφολιάτας.
  11. Τέλος, γεμίζουμε τα βολοβάν με τη γέμιση που ήδη έχουμε ετοιμάσει και τα τοποθετούμε σε μια ωραία Χριστουγεννιάτικη πιατέλα.
  12. Όσο για τη ζύμη που κόψαμε και περίσσεψε;;; Τα κάνουμε μικρά πιτάκια βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο με λίγη γέμιση μέσα και τα ψήνουμε.
Tante Kiki
34 Comments
No