Μκρά μαδέιρα κέικ με κακάο


ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!! Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! Να ευχηθώ... καλά Χριστούγεννα;; Εεεε, ναι... έφτασαν πια ή μάλλον κοντοζυγώνουν! Τί καλά!!! Άρωμα Χριστουγέννων και πάλι!!! Πορτοκάλι, κανέλα, γαρίφαλο, σοκολάτα θα γεμίσουν το σπίτι και θα μας φτιάξουν μιαν υπέροχη διάθεση παρά τον μουντό καιρό που θυμίζει, πιότερο Λονδίνο παρά μεσογειακή Ελλάδα! 
Για σήμερα, λοιπόν, προτείνω να κάνουμε ένα γλυκό ξεκίνημα καλοσωρίζοντας τον αγαπημένο, κοινωνικότατο Δεκέμβρη με τις άπειρες γιορτές και λιχουδιές του μ' αυτά τα μικρά, σοκολατένια και λίγο πιο σφιχτά από το κλασσικό παντεσπάνι, κέικ μαδέιρα που είναι ιδανικά για μίνι "τουρτάκια" ή αλλιώς mini wonder cakes διακοσμημένα με ζαχαρόπαστα. Υπέροχο δωράκι για όσους γιορτάζουν μερικά απ' αυτά, υπέροχο και χορταστικό κέρασμα, ωραιότατες μπομπονιέρες-κέρασμα (δύο σε ένα) για γάμο ή βάφτιση με λίγα κουφέτα μέσα σε ένα όμορφο, διαφανές κουτάκι.
Τα δωράκια της Silikomart έγιναν αφορμή από τη μια για να φτιάξω το κέικ μαδέιρα που ήθελα εδώ και καιρό να δοκιμάσω αλλά όλο το ανέβαλα. Από την άλλη, έγιναν αφορμή να ... παίξω λίγο με ζαχαρόπαστα κάνοντας την πιο χαλαρωτική και δημιουργική απασχόληση.
Βέβαια, το μαδέιρα κέικ κανονικά είναι χωρίς κακάο εγώ όμως το έφτιαξα σοκολατένιο για ...τους απανταχού φανατικούς της σοκολάτας αλλά και για πιο έντονη γεύση σε σχέση με τη μεταξένια κυριολεκτικά ζαχαρόπαστα της Silikomart. Η αντικολλητική βάση με τους μετρημένους κύκλους, της ίδια εταιρίας, καθώς και η φόρμα σιλικόνης για τα μικρά, τριώροφα κεκάκια (μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ) αποτελεσματικά και καλά ποιοτικά παρά το γεγονός ότι εγώ και οι φόρμες σιλικόνη για κέικς δεν έχουμε και τις αρμονικότερες σχέσεις.
Έτσι, αφού έφτιαξα τα κεκάκια, τα άφησα να κρυώσουν και τα έκοψα στη βάση κάθε ορόφου αλείφοντας το κάθε επίπεδο με λίγη μαρμελάδα ροδάκινο που είχα από το καλοκαίρι για να γίνουν πιο νόστιμα. Επόμενο βήμα να καλυφθούν με λευκή ή ελαφρώς σιελ (την έβαψα με ελάχιστο χρώμα πολύ ωραίας ποιότητας ζαχαρόπαστα και πάλι από την Silikomart και να στολιστούν το καθένα με την δική του χάρη. Πάμε να δούμε τί έκανα;;
ΥΛΙΚΑ για 6 μικρά, τριώροφα κεκάκια και για μια μικρή φόρμα με διάμετρο 16 εκ.
200 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
200 γρ. άχνη ζάχαρη
4 μέτρια αυγά
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
4-5 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή άλλη της αρεσκείας σας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε ελαφρώς (αν και δεν χρειάζεται) τις φόρμες σιλικόνης και το τοίχωμα μιας άλλης φόρμας με διάμετρο 16 εκατοστά.
Στρώνουμε τον πάτο της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την άχνη και τα χτυπάμε για 10-12 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα αφράτο και άσπρο μίγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Τέλος, σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο και το ξύσμα πορτοκαλιού. 
Μοιράζουμε στα φορμάκια και τη φόρμα και βάζουμε να ψηθούν τα μεν μικρά φορμάκια για 20-25 λεπτά, το δε κέικ της μεγάλης φόρμας για 40-45 λεπτά.
Ελέγχουμε, μπήγοντας ένα ξυλάκι από σουβλάκι στα κέικς κι αν το βγάλουμε και είναι καθαρό, τότε σβήνουμε τον φούρνο και βγάζουμε τα κέικς.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 4-5 ώρες ή για μια νύχτα.
Προσωπικά, τα έκοψα σε κάθε επίπεδο και τα άλειψα με λίγη μαρμελάδα ροδάκινο για να είναι ακόμη πιο νόστιμα με μια φρουτένια πινελιά.
Μετά τα καλύπτουμε με άσπρη ζαχαρόπαστα και τα στολίζουμε όπως θέλουμε.
Tante Kiki
14 Comments
No