Όταν τα λιγκουίνι συνάντησαν το ...σπετζοφάι


Και ξημέρωσε μια μέρα ασυνήθιστη και καθόλου ίδια με όλες τις άλλες! Ο ουρανός ήταν καταγάλανος κι ένας λαμπρός ήλιος φώτιζε τη γη... που ακούστηκε αυτό... χειμώνα καιρό!! Ο αέρας φυσούσε δυνατά, λυσομανούσε κι αγκομαχούσε περνώντας με φόρα ανάμεσα από τα κλαδιά των δέντρων και στο πέρασμά του παράσερνε φύλλα, χώματα ακόμα και ξερόκλαδα που δεν μπορούσαν πια να κρατηθούν καλά από τους κορμούς. 
Μέσα στο σπίτι, στ' αναμένο τζάκι έτριζαν τα κούτσουρα που γίνονταν θυσία για να προσφέρουν ζεστασιά κι απ' την κουζίνα ξεπηδούσε μια λαχταριστή, χειμωνιάτικη μυρωδιά! Αυτή του λουκάνικου και της πιπεριάς που τηγανίζονταν! Παραδίπλα, κάποια περήφανα αν και ξενόφερτα λιγκουίνι (ναι... εκείνα τα μακριά και πλατιά μακαρόνια) έριχναν κλεφτές ματιές στο τηγάνι. Αναρωτιόντουσαν γιατί οι πιπεριές και τα λουκάνικα μοσχοβολούσαν τόσο αλλά δεν ήθελαν να παραδεχθούν ότι τα περίμεναν ανυπόμονα! Κι όμως... λίγη ώρα μετά ...συναντήθηκαν!! Ήταν μια συνάντηση σχεδόν μοιραία... καρμική! Μια συνάντηση που έβαψε κόκκινα τα λευκομπέζ λιγκουίνι που έγιναν το βάθρο για να σταθεί μια παραδοσιακή νοστιμιά! Λίγη κατάλευκη φέτα έβαλε το χρώμα της για να κάνει τη διαφορά και η νοστιμιά τους ... απογείωσε αυτούς που είχαν στρογγυλοκαθίσει στο τραπέζι και περίμεναν κρατώντας ήδη τα πηρούνια τους! Ααααα, ωραίος κι ο χειμώνας... έχει τη χάρη του αναφώνησαν τσουγκρίζοντας τα ποτήρια τους με λίγο κόκκινο κρασί! Και τα πηρούνια... πήραν φωτιά!!
Το Πήλιο (με μικρές παραλλαγές) συναντά την Ιταλία αλλά παραμένουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν σπετζοφάι με λιγκουίνι και φέτα! Αν σας αρέσει κι εσάς αυτό το καθαρά χειμωνιάτικο πιάτο... δεν έχετε παρά να συνεχίσετε το διάβασμα!!! 

ΥΛΙΚΑ για 3 μερίδες
2/3 από ένα πακέτο λιγκουίνι
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο, σε ροδέλες
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια
3 πράσινες πιπεριές (κέρατα) σε μεγάλα κομμάτια
150 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
250 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή ντομάτα στον τρίφτη)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (ή καυτερή)
1 πρέζα ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι
60 γρ. φέτα θρυμματισμένη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Σε μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
Αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν ελαφρώς και προσθέτουμε το λουκάνικο.
Αφήνουμε για λίγο ακόμα έτσι ώστε οι ροδέλες του λουκάνικου να πάρουν ένα ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και 150 ml νερό.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε σιγανή φωτιά έως ότου εξατμιστεί το νερό και μείνει μόνον με το λάδι του (περίπου 10-12 λεπτά).
Σερβίρουμε τα λιγκουίνι με το σπετζοφάι και θρυμματίζουμε από πάνω λίγη φέτα!


Tante Kiki
21 Comments
No