Παίζοντας με λευκή και μαύρη ganache ή... Μωσαϊκό White Forest


 Λευκό μωσαϊκό ...βαθυκόκκινες και καφετιές πινελιές σε άσπρο φόντο...
white foreste
Καλή σας μέρα!  Το παιχνίδι σε άσπρο και μαύρο φόντο συνεχίζεται... Ποιός, άλλωστε, μπορεί να βάλει όρια στην φαντασία;; Κανείς, νομίζω και πιστεύω ακράδαντα ότι δεν αξίζει να της βάλουμε όρια! Για ποιό λόγο;; Όταν η φαντασία καλπάζει, ο άνθρωπος πάντα ή σχεδόν πάντα ...κάτι κερδίζει! Μήπως η φαντασία δεν είναι η κινητήρια δύναμη της δημιουργικότητας; Και η δημιουργικότητα δεν είναι η κινητήρια δύναμη του ενδιαφέροντος για ζωή; Άρα, πού καταλήγουμε; Στο ότι η φαντασία μας πρέπει να είναι ελεύθερη να μας οδηγήσει στη χώρα της δημιουργίας αλλά και της χαράς, γιατί η δημιουργικότητα κρύβει μέσα της την χαρά, αυτή την απλή και καθημερινή αλλά υπέρτατη χαρά.
Αυτά κι άλλα πολλά σκεφτόμουν τις προάλλες, συγκεκριμένα το προηγούμενο Σάββατο, όταν ξαφνικά... μια λευκή και μια μαύρη κουβερτούρα εμφανίστηκαν μπροστά μου χορεύοντας έναν παράξενο χορό για... δεύτερη φορά μέσα σε λίγο καιρό! Λικνίζονταν μ' έναν ρυθμό ...σχεδόν προκλητικά σαγηνευτικό και... μια κρέμα γάλακτος τις θαύμαζε από μικρή απόσταση! "Εντυπωσιακό!!!"... κατέφθασε μια σκέψη! Και πριν προλάβει να απομακρυνθεί... ένα μπισκότο παρέα με ένα μικρό, τόσο δα...κατακόκκινο, ζαρωμένο βυσσινάκι και δυο φουντουκάκια μπήκαν στο κοινό που, ήδη, συμμετείχε στον χορό ! 
Και τότε... η φαντασία κάλπασε πάνω στ' άσπρο της άλογο! Γιατί άσπρο; Γιατί έτσι! Φαντασία είναι αυτή... ό,τι θέλει κάνει!!! Σε ποιόν δίνει λογαριασμό; Σε κανέναν!!! Καλπάζοντας όμως έφτασε στη χώρα της ...νοστιμιάς! Εκεί, στα βουνά της σοκολάτας σταμάτησε κι αναρωτήθηκε... βρε ...μήπως να... και γιατί όχι;;; Προχώρησε με βήμα αποφασιστικό και τότε ...συνάντησε τις δυο αγαπημένες της ... τη λευκή και τη μαύρη που, μια παρέα πια με τα βαθυκόκκινα, ξινούτσικα βυσσινάκια, τα καστανά φουντουκάκια και τα ψηλόλιγνα μπισκότα  χάριζαν απλόχερα την ομορφιά και τη νοστιμάδα τους σε όσους την αποζητούσαν! Και τους έκαναν τόσο... μα τόσο χαρούμενους!!
Εντελώς τυχαία εκείνη τη μέρα βρέθηκα κι εγώ κάπου εκεί κοντά! Θαύμασα τον χορό τους, αποζήτησα την παρέα τους, γεύτηκα τη νοστιμιά τους... κι έπειτα, βγάζοντας μια, δυό, τρεις φωτογραφίες κράτησα ζωντανή στη μνήμη την παρουσία τους και θέλησα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εξαίσια εμπειρία! 
Αν... έστω και για μια στιγμή, κάπου εκεί στο νου σας τρύπωσε μια σταλίτσα περιέργεια για μια τόσο όμορφη γευστική εμπειρία, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε το διάβασμα...
ΥΛΙΚΑ 
80 γρ. φουντούκια ελαφρά ψημένα στο φούρνο και κομμένα στο multi
Για τα μαρεγκάκια
50 γρ. ασπράδι αυγού (2 μέτρια αυγά)
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη
2 κ.γλ. κακάο, κοσκινισμένο
2-3 σταγόνες λεμόνι
1 βανίλια
Για την κρέμα
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 
200 γρ. κρέμα γάλακτος (1 κουτάκι)
180 γρ. λευκή κουβερτούρα (1 κουβερτούρα Nestlé)
225 γρ. μπισκότα petit-beurres, σπασμένα σε μέτρια κομμάτια
50 γρ. αποξηραμένα βύσσινα
Για το γαρνίρισμα
150 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Λίγα ψιλοκομμένα φουντούκια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε τα φουντούκια.
Τα ψήνουμε για 8-9 λεπτά.
Τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά εκτός φούρνου, τα τυλίγουμε σε πετσέτα και τα τρίβουμε για να βγάλουμε τις φλούδες τους.
Μετά, τα βάζουμε στο multi, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 90 βαθμούς Κελσίου.
Ετοιμάζουμε τα μαρεγκάκια
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ, την άχνη και το κακάο.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα ασπράδια αυγών με την κρυσταλλική ζάχαρη, τη βανίλια και το λεμόνι για 10-14 λεπτά.
Ρίχνουμε, λίγο λίγο, σαν βροχή την άχνη με το κακάο στη μαρέγκα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, από κάτω προς τα πάνω.
Επειδή δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα μαρεγκάκια ολόκληρα αλλά θα τα σπάσουμε για να τα βάλουμε στον κορμό, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε κορνέ.
Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και με ένα κουτάλι βγάζουμε κουταλιές από την μαρέγκα.
Ψήνουμε για 90 λεπτά περίπου.
Τα μαρεγκάκια μας είναι έτοιμα όταν ξεκολλούν από το αντικολλητικό χαρτί.
Αφού διαπιστώσουμε ότι έχουν ψηθεί, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά εκεί.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα σπάζουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια.
Ετοιμάζουμε την  λευκή ganache
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα την λευκή κουβερτούρα.
Την αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς η κρέμα μας.
Βάζουμε την κατσαρολίτσα για λίγο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη έτσι ώστε η κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου όταν θα την προσθέσουμε στο μίγμα του μωσαϊκού.
Για την κρέμα του λευκού μωσαϊκού
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το μαλακό βούτυρο, το αλάτι και τα 100 γρ. από την κρέμα γάλακτος.
Χτυπάμε το μίγμα αυτό για 5-6 λεπτά έτσι ώστε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα κομμένα φουντούκια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά το ζαχαρούχο και την κρύα ganache.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) προσθέτουμε τα σπασμένα  μαρεγκάκια, τα βύσσινα (ή τα κράνμπερις) και τα μπισκότα.
Ανακατεύουμε καλά το μίγμα.
Καλύπτουμε μια φόρμα (ό,τι φόρμα θέλουμε) με διαφανή μεμβράνη και αδειάζουμε μέσα το μίγμα του λευκού μωσαϊκού.
Αφήνουμε το μωσαϊκό για μια νύχτα στο ψυγείο πριν το σερβίρουμε.
Μόλις βγάλουμε την τούρτα από τη φόρμα και την βάλουμε σε πιατέλα, περιχύνουμε το μωσαϊκό με το γλάσο κουβερτούρας που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
TIPS
* Τα αποξηραμένα cranberries ή βύσσινα μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς ή να αντικατασταθούν με σταγόνες μαύρης σοκολάτας έτσι ώστε η γλύκα από την ganache λευκής σοκολάτας και το ζαχαρούχο να ισορροπήσει και να μην είναι έντονη.
* Το μωσαϊκό μπορεί να μην μπει σε φόρμα και να πάρει το σχήμα του σαλαμιού, αν το τυλίξουμε πολύ απλά μέσα σε αντικολλητικό χαρτί και μετά σε αλουμινόχαρτο. Ύστερα, το ρολάρουμε επάνω στον πάγκο της κουζίνας, του δίνουμε το ανάλογο σχήμα και το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ή, ακόμα καλύτερα, για μια νύχτα.
* Εάν βιαζόμαστε, βάζουμε για 2-3 ώρες το μωσαϊκό στην κατάψυξη και το επαναφέρουμε στο ψυγείο 30 λεπτά πριν το σερβίρουμε ώστε να μαλακώσει λίγο.
Σας εύχομαι ένα υπέροχο, νοστιμότατο, φθινοπωρινό (όπως φαίνεται) Σαββατοκύριακο! 

Tante Kiki
41 Comments
No