Αφράτοι σουσαμένιοι κόμποι με τυρί


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Αυτή την φθινοπωρινή και κρύα πια εβδομάδα, που ο χειμώνας μας κάνει αισθητή την παρουσία του κάτι δεν μου ταίριαζε... δεν ήθελα γλυκό... ήθελα ένα λίγο διαφορετικό σνάκ! Κι όταν εγώ δεν θέλω γλυκό... καταφεύγω στο ...τυρί! Σαν κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο των άκρων, το τυρί είναι αυτό που αποζητώ όταν για κάποιο λόγο δεν θέλω γλυκό. 
Μικρά, αφράτα ψωμάκια, άλλοτε με το σχήμα του κόμπου, μακρόστενα ή στρόγγυλα, πασπαλισμένα με σουσάμι, γεμισμένα με απλή, νόστιμη φέτα, ροδοψημένα και ταπεινά, χωρίς κραυγαλέα εμφάνιση ή γεύση αποτελούν μια ιδανική πρόταση για τον καφέ ή το γάλα!
Τα πιο απλά υλικά δημιουργούν τελικά μεγαλειώδη γεύση! Το απλό τυρόψωμο που έτρωγα στα μικράτα μου καθώς η μαμά μου μου έκοβε μια τεράστια φέτα ζεστό, σπιτικό ψωμί κι έβαζε από πάνω μιαν άλλη φέτα από κατάλευκο τυρί που μαλάκωνε από τη ζέστα του ψωμιού!! Μικροί και μεγάλοι στο σπίτι μας απολάμβαναν το ψωμοτύρι κάθε ώρα της μέρας γιατί οι δύο αυτές νοστιμιές δεν έλειπαν ποτέ ούτε από το τραπέζι μας, μεσημέρι και βράδυ!!
Έτσι κι αυτά τα σουσαμίνια με την τυρένια καρδούλα έγιναν τα αγαπημένα μας και (δεν έκανα που δεν έκανα μεγάλη δόση) εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ! Ναι, εξαφανίστηκαν χωρίς υπερβολή!! Μια ώρα μετά το ψήσιμο και την προσπάθεια φωτογράφισης δεν απέμειναν παρά 2 που είχα κρύψει μη και δεν βγούν καλές οι φωτογραφίες!!!
Βέβαια, όσο νόστιμα κι αν έγιναν ήταν πολύ αντιδραστικά στην φωτογραφισή τους και χρειάστηκα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια από άλλες φορές μια και η ...έμπνευση είχε πάει περίπατο (μη με ρωτήσετε πού ...δεν ξέρω!!!).
Προσπερνώντας λοιπόν αυτή την αντιδραστικότητα, σας δίνω τη συνταγή γιατί αξίζουν... είναι εύκολα, γρήγορα και πολύ αφράτα. Αφήστε που τρώγονται σκέτα ή με όποια γέμιση φανταστείτε! Κάντε τα κόμπους αφού τα γεμίσετε ή αφήστε τα μικρά στρογγυλά και μακρόστενα... έτσι για ποικιλία.
ΥΛΙΚΑ για 11-12 σουσαμίνια
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
3 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ. χλιαρό νερό
90 γρ. χλιαρό γάλα εβαπορέ
1 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι 
Για τη γέμιση
100 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
Για το πασπάλισμα
4 κ.σ. γάλα εβαπορέ αραιωμένο με 4 κ.σ. νερό
2 κ.σ. σουσάμι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το γάλα και τη ζάχαρη.
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε το αλάτι στο νερό.
Ανακατεύουμε τα υλικά του μπολ με ένα πηρούνι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό με το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (ή στον φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου) για 30-40 λεπτά να φουσκώσει.
Βγάζουμε τη ζύμη και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Στο μεταξύ, αφού την ξαναζυμώσουμε την κόβουμε σε μπαλάκια των 50 γρ. και κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε μακρόστενη λωρίδα με το ρολό της ζύμης.
Γεμίζουμε με μια μικρή ποσότητα από θρυμματισμένο τυρί και φέρνοντας μαζί τις δύο πλευρές της ζύμης κλείνουμε τη λωρίδα.
Κυλούμε λίγο σπρώχνοντας με τα ακροδάχτυλά μας επάνω σε αντικολλητική επιφάνεια και μετά κάνουμε μια θηλιά, περνώντας από μέσα τη μία άκρη.
Έτσι, έχουμε σχηματίσει έναν κόμπο.
Αφού τοποθετήσουμε τα σουσαμίνια σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητική επιφάνεια (ή αντικολλητικό χαρτί) τα αλείφουμε με το αραιωμένο γάλα και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Βάζουμε αμέσως στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 (το πολύ 20) λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχουν ροδοκοκκινήσει.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά μέσα στο ταψί και μετά σε σχάρα για να μην νοτίσουν από την κάτω πλευρά.
Tante Kiki
26 Comments
No