4 σοκολάτες ... μια τούρτα


 το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας-ωδή στην κρέμα ganache
Θυμάστε την τριλογία του Κισλόφσκι πριν αρκετά χρόνια;; Τρεις ταινίες που με είχαν "αγγίξει"!  Τρεις ταινίες που τις είχα λατρέψει!!! Θυμάστε όμως και την τριλογία του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών"; Άλλη μιαν αγαπημένη τριλογία!! Γενικά εγώ και οι τριλογίες πάμε παρέα!! Μη ρωτήσετε το γιατί... δεν υπάρχει!!! Αλλά όπου ακούσω τριλογία ...νάμαι κι εγώ!!! 
Και ήρθε μια μέρα κι αναρωτήθηκα... εσύ, βρε άτομο μπορείς να κάνεις μια αξιοπρεπή τριλογία;; Ναι, ήταν μια από κείνες τις στιγμές που, το νιώθεις... σκέφτεσαι (σκέφτεσαι... τρόπος του λέγειν δηλαδή) σαν εξωγήινος αλλά δεν μπορείς να κάνεις κι αλλιώς!! Ελεύθερη είναι η σκέψη ...όπου θέλει πάει!! Κι εκεί πάνω που (δεν είχα τί να κάνω μάλλον) ένιωθα άχρηστη... νάσου και ξεμύτισε μια κουβερτούρα από τη σακούλα του σούπερ μάρκετ... απ΄όπου είχα μόλις επιστρέψει! Ήταν η κουβερτούρα γάλακτος και μετά δειλά δειλά εμφανίστηκαν και οι άλλες! 
Ένας γλόμπος άναψε πάνω από το κεφάλι μου (θυμάστε τον Κύρο Γρανάζη που κάποτε είχε τις δόξες του στα μικρά περιοδικά Μίκυ Μάους; Εεεεε, πάντα ήταν από τους αγαπημένους μου...)... να η δική μου τριλογία... μια τούρτα κορμός με τρεις όχι τέσσερις σοκολάτες!!! Τρεις σοκολάτες μέσα στην καρδιά της και μια κατάλευκη να τη στολίζει! Όλες μαζί οι σοκολάτες στον χορό της νοστιμιάς! Και τί νοστιμιά!! Μοναδική!!! Αλλά και ευκολία στο φτιάξιμο!! Εκπληκτική!!
Ένας κορμός χωρίς ίχνος βουτύρου αλλά με πολλά ξηροκάρπια και μάλιστα καβουρδισμένα, όπου όλα τα αρώματα και η γεύση τους έχουν φτάσει στο ζενίθ, με μια στάλα αλκοόλ για να του δίνει μια μεθυσμένη νότα (αν θέλουμε μια μεγάαααλη μεθυσμένη νότα αυξάνουμε την ποσότητά του) και με ποικιλία από μπισκότα petit-beurres.
Σας χαρίζω σήμερα τη δική μου τριλογία κι ας μην είναι ούτε κινηματογραφική ούτε λογοτεχνική! Δεν πειράζει είναι τόσο νόστιμη που θα κάνει τους αγαπημένους σας να τη θυμούνται για καιρό (ιδιαίτερα αν είναι βαθιά σοκολατομανείς)!!
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο petit-beurres (τα μισά ψιλοθρυμματισμένα και τα υπόλοιπα σε μεγάλα κομμάτια)
1/2 πακέτο petit-beurres σοκολάτας, σε μέτρια κομμάτια
200 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, σε κομμάτια
200 γρ. κουβερτούρα πικρή, σε κομμάτια
100 γρ. κουβερτούρα πραλίνας, σε κομμάτια
500 γρ. κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ρούμι ή κονιάκ
1/2 φλ.τσ. cranberries
1/2 φλ. τσ. ανάμικτα καβουρδισμένα αμύγδαλα και φουντούκια ψιλοαλεσμένα
Για τη διακόσμηση
180 γρ. κουβερτούρα λευκή
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ψιλοθρυμματίζουμε το μισό πακέτο με τα κανονικά petit-beurres.
Σπάζουμε τα υπόλοιπα petit-beurres και τα petit-beurres σοκολάτας σε μεγάλα και μέτρια κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το ρούμι. 
Μόλις η κρέμα γάλακτος ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από τις τρείς κουβερτούρες και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσουν.
Ύστερα, ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοθρυμματισμένα μπισκότα και τους ξηρούς καρπούς.
Ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα χοντροθρυμματισμένα (τα μεγάλα κομμάτια) μπισκότα.
Βάζουμε σε μικρή φόρμα (18 εκατοστών) στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή μέχρι να στερεοποιηθεί και να σφίξει.
Στο μεταξύ, λιώνουμε την λευκή κουβερτούρα και την αφήνουμε (εκτός ψυγείου) να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε από το ψυγείο την τούρτα σχηματίζουμε σχέδια στην επιφάνειά της με την λευκή κουβερτούρα και σερβίρουμε.
TIPS
* Εάν βιαζόμαστε μπορούμε να βάλουμε την τούρτα να παγώσει στην κατάψυξη και μετά να την αφήσουμε στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Tante Kiki
20 Comments
No