Ηπειρώτικη λαδόπιτα ή σάμαλι;


Καλημέρα σας!! Παρασκευή σήμερα και ώρα για γλυκάκι!
Η πρώτη επαφή; Με μια συνταγή για σάμαλι του Α.Πετρετζίκη. Η δεύτερη; Με μια ηπειρώτικη συνταγή για λαδόπιτα σιροπιασμένη. Τα υλικά ίδια... οι αναλογίες αντίστροφες... οι φωτογραφίες προκλητικές και ο νους να ταξιδεύει ακόμη στην καλοκαιρινή Ξάνθη, σε ένα μικρό παραδοσιακό μαγαζάκι με διάφορα σιροπιαστά και κρέμες που το τιμάμε κάθε χρόνο όταν περνάμε από κει! Κάθε χρόνο, λοιπόν, η στάση αυτή είναι απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους! Καθόμαστε και με την πρώτη κουταλιά... μμμμμ!! Η ίδια, γνωστή, απλοϊκή αλλά και τόσο νόστιμη γεύση!! Με το σιρόπι, ελαφρά δεμένο, τόσο όσο χρειάζεται για να ρέει δίπλα στο γλυκό αλλά και στον ουρανίσκο, χωρίς τη γλυκόζη για να ... γίνει παχύρρευστο, με ένα ελαφρύ άρωμα βανίλιας αν και όχι βανίλιας Μαδαγασκάρης, χωρίς να αποπνέει πολυτέλεια ...απλά παράδοση, γιαγιά, άλλες εποχές που οι άνθρωποι απολάμβαναν τη γλυκιά γεύση του χωρίς να έχουν συνηθίσει τις επιπλέον "φιοριτούρες" αλλά ούτε και τις πολύπλοκες τεχνικές της παρασκευής ενός γλυκού!
Επιστρέφοντας όμως στο γλυκάκι μας πρέπει να ομολογήσω ότι το συγκεκριμένο, είτε το λέμε σάμαλι, είτε ρεβανί, είτε λαδόπιτα... είναι από τα γλυκά που αγαπώ και που δύσκολα τους αντιστέκομαι. Γλυκό comfort, λοιπόν, γι αυτό το Σαββατοκύριακο που θυμίζουν γιαγιά, μαμά και παιδική ηλικία.  Γλυκά παραδοσιακά και τόσο διαχρονικά!! 
Η συνταγή "πειράχτηκε", το χοντρό σιμιγδάλι έκανε την εμφάνισή του και μια σιροπιασμένη σιμιγδαλόπιτα εμφανίστηκε μέσα στο ταψί! Η μισή πήγε δωράκι σε αγαπημένους και η άλλη μισή ...εξαφανίστηκε ως δια μαγείας!
Σας προτείνω, λοιπόν, χωρίς κανέναν ενδοιασμό αυτό το γλυκάκι για το Κυριακάτικο τραπέζι και σας λέω ένα μόνον... είτε το απολαύσετε ελαφρώς χλιαρό είτε το απολαύσετε κρύο από το ψυγείο... ένα είναι σίγουρο... θα το λατρέψετε! Πάμε να σας πω τη συνταγή;;;
ΥΛΙΚΑ για ταψί με διάμετρο 28-30 εκ.
  • 400 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 500 γρ. μόνον σιμιγδάλι ψιλό)
  • 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο πολτοποιημένο (σκόνη)
  • 180 ml νερό
  • 80 γρ. μαργαρίνη λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου (ή βούτυρο)
  • 120 ml αραβοσιτέλαιο (ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 4 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια φυσική βανίλια Vahiné
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Λίγα αμύγδαλα φιλέ για το στόλισμα
Για το σιρόπι
  • 500 ml νερό
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. μέλι
  • Μισό λεμόνι ακέρωτο ή ξεφλουδισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το χοντρό και το λεπτό σιμιγδάλι (ή μόνον το λεπτό), τη βανίλια, το μπέικιν, τη μαγιά και τη σκόνη αμυγδάλου.
  2. Σε άλλο μπολ, αναμιγνύουμε το βούτυρο με το αραβοσιτέλαιο και το νερό.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα ρίχνοντας τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε πολύ καλά για 3-4 λεπτά.
  4. Γίνεται μια ζύμη σφιχτή και λαδερή που τη ζυμώνουμε για 1 λεπτό ακόμα με το χέρι.
  5. Αλείφουμε με αραβοσιτέλαιο το ταψάκι μας και απλώνουμε μέσα τη ζύμη.
  6. Δεν πειράζει αν η ζύμη μας φτάνει μόλις στα τοιχώματα (αναφέρομαι στο 30άρι ταψί).
  7. Την στρώνουμε με το χέρι, φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  8. Πασπαλίζουμε το γλυκό μας με τα αμύγδαλα φιλέ και το χαράζουμε σε μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια (φωτογραφία).
  9. Ανάβουμε το φούρνο στους 35-40 βαθμούς (όπως κάνουμε για τα ψωμιά και τα τσουρέκια) και βάζουμε μέσα το ταψί μας.
  10. Αφήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να φουσκώσει λίγο (θα το καταλάβουμε γιατί θα ακουμπά καλά η ζύμη στα τοιχώματα και θα είναι λίγο πιο "χοντρό").
  11. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και δυναμώνουμε τη "φωτιά" για να προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  12. Ψήνουμε το γλυκό μας για 35-45 λεπτά (ανάλογα πάντα με το φούρνο) ή μέχρι να δούμε να παίρνει ένα ωραίο καστανό (όχι πολύ ανοιχτό) χρώμα.
  13. Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  14. Μόλις βάλουμε το γλυκό στο φούρνο, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι και το λεμόνι.
  15. Αφήνουμε το σιρόπι σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
  16. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το βράζουμε για 2-3 λεπτά και το αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας.
  17. Σιροπιάζουμε το γλυκό με τα 2/3 του σιροπιού μόλις ψηθεί και το αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι του και να "πιάσει" θερμοκρασία δωματίου.
TIPS
* Εάν δεν βάλουμε το γλυκό στο φούρνο, χρειάζεται γύρω στα 90 λεπτά για να φουσκώσει.
* Εάν  θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με 1 κ.γλ. μαστίχα.
Σας εύχομαι ένα ολόγλυκο Σαββατοκύριακο!
Tante Kiki
31 Comments
No