'Αλειμμα μήλου


'Αλειμμα μήλου

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!! Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, οι βροχές καλά κρατούν, η ψύχρα είναι πια εδώ. Η κυδωνιά μας, ακόμη και χωρίς καθόλου περιποίηση μεγάλωσε τα κυδώνια της που, για μένα, φέρνουν μνήμες από το χωράφι με τις κυδωνιές του παππού, το μάζεμά τους κάποια Σαββατοκύριακα απ' όλα τα αδέρφια κι εμάς τα μικρά ξαδέρφια που μετατρέπονταν σε πικ νικ, οικογενειακή γιορτή και γλέντι μαζί με δουλειά! Όμορφες αναμνήσεις ζωντανεύουν κάθε φορά που βλέπω αυτούς τους χρυσούς καρπούς να μεγαλώνουν σιγά αλλά σταθερά! 



Η ροδιά, επίσης καταφορτώθηκε για να αποδείξει πόσο δυνατή είναι και ετοιμάζεται να μας χαρίσει τα ροδοκόκκινα δώρα της. Φέτος θα φτιάξω λικέρ και σιρόπι για κρέμες και παγωτά που τα τιμάμε όλο τον χρόνο. 



Κι απ΄ την άλλη τα μήλα... αυτά κι αν μου φέρνουν αναμνήσεις παρόμοιες με τα κυδώνια μια και το ίδιο πανηγύρι επαναλαμβάνονταν στο μάζεμα των μήλων. Δεν ξέρω τί γινόταν αλλά πάντα εγώ ήμουν υπεύθυνη για την τοποθέτησή τους μέσα στις κλούβες και για το κόλλημα των ετικετών επάνω σ' αυτές ενώ τα μεγαλύτερα ξαδέρφια αναλάμβαναν την πιο προσεκτική συσκευασία σε τελάρα που προορίζονταν για μανάβικα κι έπρεπε πρώτα να γυαλίσουν τα μήλα αλλά και να βάζουν μήλα ίδιου μεγέθους! :) Είναι κι αυτοί κάποιοι από τους λόγους που αγαπώ το φθινόπωρο! Γενικότερα, νομίζω ότι όσα παιδιά έχουν μεγαλώσει στην πόλη αλλά έχουν κάποιους παππούδες στο χωριό και μπορούν να απολαμβάνουν αυτές τις χαρές της αγροτικής ζωής αλλά και της φύσης! Είναι πολύτιμη αυτή η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία για ένα σωρό λόγους! 


Επιστρέφω όμως στα μήλα που, όπως είπα, ποτέ δεν με αφήνουν ασυγκίνητη! Μερικά μήλα, μαζί με καρότα και κάποιες σταφίδες μαζί με λίγο χυμό πορτοκαλιού έκαναν ένα μικρό γευστικό όσο και υγιεινό θαύμα. Ένα ξυλάκι κανέλας τρύπωσε για να επιβεβαιώσει με το άρωμά του την αίσθηση του φθινοπώρου και λίγη μαύρη ζάχαρη συμπλήρωσε το άλειμμα που θα συντροφέψει για αρκετές μέρες τα πρωινά ή τα απογευματινά γεύματα.
Αν κι εσείς αγαπάτε το άρωμα και τη γεύση του φθινοπώρου ελάτε μαζί μου... η κουζίνα ακόμη μυρίζει μήλο, κανέλα και... φρεσκοψημένα κρουασάν!!! 


'Αλειμμα μήλου

ΥΛΙΚΑ για ένα βάζο 350 γρ.
  • 450 γρ. μήλα (καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. καρότα
  • 100 γρ. σταφίδες (έβαλα 80 γρ. ξανθές σταφίδες και 20 γρ. μαύρες) 
  • 80-100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη 
  • 1 ξυλάκι κανέλας 
'Αλειμμα μήλου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν για μισή ώρα στον χυμό πορτοκαλιού.
  2. Κόβουμε τα μήλα και τα καρότα σε μικρά κομμάτια. 
  3. Βάζουμε στο multi τις σταφίδες με το χυμό, τα καρότα και τα μήλα σε 3 ή 4 δόσεις και τα πολτοποιούμε, έτσι ώστε να βράσουν πιο εύκολα και γρήγορα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα και προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε 100 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
  6. Αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά προς μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το άλειμμα να βράσει άλλα 30-35 λεπτά σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να απορροφηθούν τα υγρά του.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε... το άλειμμα πρέπει να είναι "δεμένο", γλυκό αλλά με ελαφρά υπόξινη γεύση μια και η γλύκα του εξαρτάται και από το πόσο ώριμα είναι τα μήλα. 
  9. Γεμίζουμε ένα βαζάκι που το έχουμε αποστειρώσει και το διατηρούμε εκτός ψυγείου για 4-5 μέρες και μετά στο ψυγείο.
  10. Απολαύστε το σκέτο σαν ελαφρύ γλυκό, σε ψωμί αλλά και σε φρεσκοψημένο κρουασάν πασπαλισμένο με λίγα καρύδια και λίγη άχνη.
* Γενικά τα αλείμματα ή τα αφήνουμε για λίγες μέρες εκτός ψυγείου ή τα διατηρούμε βάζοντάς τα αμέσως στο ψυγείο γιατί δεν έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη που είναι, ουσιαστικά, το συντηρητικό στις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

'Αλειμμα μήλου
Tante Kiki
40 Comments
No