Φαγώσιμα υβρίδια


Πίτσα - παπουτσάκια by Tante Kiki
Καλημέρα σας από την ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη! Σάββατο σήμερα και μέρα ξεκούρασης, χαλάρωσης, μαγειρέματος αλλά και βόλτας...όπου τουλάχιστον ο καιρός το επιτρέπει! 
Εμείς, θα κάνουμε μια βόλτα ...εικονική, διαδικτυακή, πιο γρήγορη από την κανονική αλλά σίγουρα πιο μεγάλη! Θα φτάσουμε στη Νέα Υόρκη, μετά θα επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη και στο τέλος θα ξαναταξιδέψουμε στο Λονδίνο κι από κεί στη μακρινή Ιαπωνία! Πώς;; Θα δείτε... θα είναι μια ιδιαίτερη γαστρονομική βόλτα που, πιστεύω, ότι θα σας αρέσει!
Μ' αυτή την ανάρτηση, εγκαινιάζουμε και τη νέα στήλη των "Γαστρονομικών Περιηγήσεων". Ας ξεκινήσουμε όμως τη βόλτα μας.
Είναι η νέα τρέλλα του πλανήτη ή τουλάχιστον των απανταχού foodies και προέρχεται από την ...αναπάντεχη αλλά επιτυχημένη ανάμιξη δύο γλυκών ή δύο πιάτων ήδη επιτυχημένων και αγαπημένων  δημιουργώντας ένα νέο πρωτότυπο και εξίσου επιτυχημένο γλυκό ή πιάτο με διαφορετική προσωπικότητα. Πρωτοτυπία, πρωτοπορία ή έλλειψη φαντασία νέων δημιουργιών; Ό,τι κι αν είναι αποτελεί τη νέα μόδα!
Όλοι νομίζουν ότι ο αρχηγός των φαγώσιμων υβριδίων είναι το Cronut που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη στις 10 Μαϊου 2013. Δημιούργημα του σεφ Dominique Ansel είναι κάτι ανάμεσα σε κρουασάν και ντόνατ (όπως δείχνει και το όνομά του). Αφράτη, βουτυρένια ζύμη κρουασάν σε σχήμα αγαπημένου ντόνατ, εσωτερικά μιαν αφράτη κρέμα να ξεχειλίζει από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά και η επιφάνεια να γυαλίζει από ένα γλυκό γλάσο. Οι παραλλαγές στη γεύση του όσες μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου! Το γλυκό που στην αρχή, οι οπαδοί του το έβρισκαν μόνον στον φούρνο του Ansel, στο Σόχο, και μόνο στην περιορισμένη παραγωγή των 350 κομματιών και στην τιμή των 5$ έφτασε να πουλιέται στη μαύρη αγορά (!!!... Αμερική είναι αυτή) γύρω στα 100$!!! "Είναι σαν να έχεις σχεδιάσει το πρώτο smart phone" είπε σε μια συνέντευξη ο Ansel!!!
Κι όμως νομίζουν!!
Γιατί... μερικούς μήνες πιο πριν, στις 9 Φεβρουαρίου 2013, ένας δικός μας Θεσσαλονικιος σεφ και food blogger, ο Δημ. Κοπαράνης σερβίρισε στο Estrella το ...μπουγατσάν. Μια υβριδική δημιουργία που ξετρέλλανε τους Θεσσαλονικείς και τους έκανε εθισμένους στη γεύση του. Τραγανό κρουασάν με γέμιση κρέμας της αγαπημένης μπουγάτσας και πασπαλισμένο με άχνη και κανέλα! Εθιστικό και νοστιμότατο! "Μισό Σαλονίκη, μισό Παρίσι είναι το δικό μου σχόλιο στη μεγαλομανία μας" αναφέρει, χαρακτηριστικά ο Δημ. Κοπαράνης!
The foodie anarchist
Λίγο αργότερα, στο Λονδίνο οι εταιρίες Bea Vo και Starbucks μπήκαν στο χορό της δικαστικής διαμάχης, που πήρε το όνομα duffingate για τα νιόβγαλτα duffin, ένα συνδυασμό από ντόνατ και μάφιν με μαρμελάδα βατόμουρο!
Από το Λονδίνο ταξιδεύουμε στο Κιότο της Ιαπωνίας όπου γεννήθηκε το Mega Pizza Burger, ένα μεγάλο burger μέσα σε ζύμη πίτσας.
Και για να κλείσουμε αυτή την περιήγηση με τα υβριδικά πιάτα επιστρέφουμε στη Νέα Υόρκη όπου γεννήθηκε το πιο διάσημο street food από τον σεφ Keizo Shimamoto. Μια ομελέτα που πριν ήταν σούπα (!!!) και τώρα πια καλύπτει ένα ζουμερό μπιφτέκι... και για έξτρα απόλαυση αυτή η πρωτότυπη νοστιμιά σερβίρεται με ένα αυγό μάτι για να δημιουργηθεί το ramen burger!
Και, τελειώνοντας αναρωτιέμαι... μήπως, τελικά, η δική μου συμβολή στα υβριδικά πιάτα είναι η Πίτσα-παπουτσάκια που διαβάσατε ΕΔΩ;;;;  χαχαχαχα
Σας εύχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!!
Πηγή πληροφοριών: Η Καθημερινή
Πηγή φωτογραφιών (εκτός της πίτσας - παπουτσάκια που είναι δική μου): Διαδίκτυο
Tante Kiki
16 Comments
No