Σκαλτσούνια με ζύμη μπύρας, σύκο και καρύδια


Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! :)
Ας ξεκινήσουμε γλυκά την εβδομάδα με μια ακόμη πρόταση για το σχολικό ταπεράκι αλλά και για ένα υγεινό σνακ. Γλυκό, νόστιμο και απλό! Τριφτή ζύμη που όταν σπάσει στην πρώτη δαγκωματιά καταφθάνει στο στόμα η μαρμελάδα σύκου με τα τριμμένα καρύδια και η νοστιμιά κάνει τον ουρανίσκο να στήνει χαρούμενο χορό.
Μια παραδοσιακά απλή συνταγή που παίρνει ένα άλλο άρωμα και μιαν άλλη, πολύ ιδιαίτερη επίγευση με την προσθήκη της μπύρας και του λεμονιού.
Μια νοστιμιά ξεχασμένη εκεί σε μια γωνιά της τεχνολογικής αποθήκης εδώ και ένα μήνα... χωρίς να μπορεί να φωνάξει και να διαμαρτυρηθεί! Έλα όμως που το... ξεκαθάρισμα έρχεται πάντα να κάνει το θαύμα και να φέρει στο φως ...καλοκαιρινές νοστιμιές! Γιατί εδώ που τα λέμε η μαρμελάδα σύκου ...καλοκαίρι φέρνει στο νου! 

Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια

Στο δικό μου νου, η συγκεκριμένη μαρμελάδα φέρνει κι άλλα... μια συκιά με μαύρα, βασιλικά σύκα στη μια άκρη του κήπου της γιαγιάς που μας χάριζε εκτός από τους καρπούς της και τη σκιά της κι άλλη μια με σύκα πράσινα αλλά ολόγλυκα στην διπλανή αυλή του θείου. Τί γινόταν τα καλοκαίρια με κείνα τα σύκα! Αρχίζαμε με γλυκό σύκο, συνεχίζαμε με ...συκοπόλεμο... ναι, καλά διαβάσατε ...συκοπόλεμο! Κοινώς, παίρναμε τα μικρά και χαλασμένα σύκα που έπεφταν από το δέντρο και τα κάναμε ...πυρομαχικά!! Τί κι αν ήμουν κορίτσι;;; Ένα κορίτσι ανάμεσα σε τέσσερα αγόρια-πρωτοξαδέρφια που μεγάλωναν μαζί, μέρα με τη μέρα, πιστέψτε με... δεν διαφέρει και πολύ!!! Κι όταν κουραζόμασταν ή καταλήγαμε να μας μαλώνουν... τότε παρηγοριόμασταν καταβροχθίζοντας τα μεγαλύτερα και ωραιότερα σύκα... πάντα βέβαια, από τα κλαδιά που φτάναμε. Κι ύστερα, η συκοεποχή έκλεινε με τα αμέτρητα βαζάκια που γέμιζαν με μαρμελάδα σύκο αλλά και μερικές δεκάδες που αποξηραίνονταν στον αέρα, ξαπλωμένα κάτω από το απαραίτητο τούλι μια και γίνονταν στόχος των ζουζουνιών! 
Κάποτε αυτά τελείωναν και τότε... μια παρτίδα από τέτοια σκαλτσούνια (αν και όχι με radler!!!) καταλάμβαναν δύο ή τρεις πιατέλες και γίνονταν το καλύτερο κολατσιό για πρωί ή απόγευμα!
Μια πιο σύγχρονη εκδοχή, σήμερα, για σκαλτσούνια μπύρας με μαρμελάδα σύκου που αξίζει να δοκιμαστεί! Ακόμη δεν σας έπεισα ή μήπως... να διαβάσετε τη συνταγή;;;

Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια

ΥΛΙΚΑ

Για
τη ζύμη

  • 200 γρ. αραβοσιτέλαιο (ή 100 γρ. αραβοσιτέλαιο και 100 γρ. λιωμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 80 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γρ. μπύρα Μύθος, radler με λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
  • 500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της 
Για τη γέμιση
  • 200 γρ. μαρμελάδα σύκο
  • 100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, την καστανή ζάχαρη, την μπύρα, το ξύσμα, τη βανίλια, το χυμό, τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
  2. Σταδιάκα, προσθέτουμε την φαρίνα και ζυμώνουμε σε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
  3. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
  1. Βάζουμε σε ένα μπολ, τη μαρμελάδα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
  2. Ανακατεύουμε καλά.
Φτιάχνουμε τα σκαλτσούνια
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με το μικρό ρολό για ζύμη σε ένα "φύλλο" με πάχος μισό εκατοστό (εκτός αν θέλουμε περισσότερη ζύμη σε κάθε σκαλτσούνι).
  3. Με ένα ποτήρι ή με ένα κουπ πάτ κόβουμε κύκλους στο μέγεθος που θέλουμε.
  4. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμισης στην μια άκρη.
  5. Βρέχουμε τη ζύμη γύρω γύρω με λίγο νεράκι.
  6. Διπλώνουμε τον κύκλο στη μέση και τον πιέζουμε ένα μικρό πηρούνι για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει.
  7. Ψήνουμε τα σκαλτσούνια για 25-35 λεπτά, ανάλογα με την δύναμη του φούρνου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Σκαλτσούνια με μπύρα, σύκο και καρύδια
Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!! 
Tante Kiki
37 Comments
No