Νηστίσιμο κριθαρότο φούρνου...ωδή στο κριθαράκι


Καλή σας μέρα! Ο Αύγουστος είναι ήδη μια πραγματικότητα και είμαστε πια μιαν αναπνοή από τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας! Έχοντας, λοιπόν, κατά νου ότι πάρα πολλοί ανάμεσά μας νηστεύουν θα μιλήσουμε σήμερα για μια νοστιμιά που έχει σαν αρχή της ένα ταπεινό ζυμαρικό... το κριθαράκι!
Το κριθαράκι ή μανέστρα (όπως το έλεγεο παππούς μου) δεν είναι μόνον για το γκιουβέτσι, ούτε μόνον φάρμακο για το ...στομάχι! Στις μέρες μας το κριθαράκι μπορεί να γίνει βάση για ένα εξαιρετικό κριθαρότο, μαγειρεμένο στο φούρνο ή σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ακριβώς όπως και το ριζότο. Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει να κι έχει να προσφέρει απλόχερα νοστιμιά! Το κριθαράκι, έκανε μια εντυπωσιακή είσοδο στις κουζίνες των σεφ και μη, και συνοδεύει πια περήφανα κρέας, θαλασσινά και πουλερικά. Παντρεύεται τέλεια με λαχανικά, κρέμα γάλακτος και τυριά.
Το σημερινό κριθαρότο είναι μια ιδιαίτερη λιχουδιά, ελαφριά και νηστίσιμη που δεν θα απαιτήσει πολύ από τον χρόνο σας αν και ψήνεται στον φούρνο χωρίς αυτό να σημαίνει (επαναλαμβάνω) ότι δεν μπορούμε να το φτιάξουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα αν βιαζόμαστε!
Οι φρέσκες, καλοκαιρινές ντομάτες μαζί με την πικάντικη γεύση των λιαστών το απογειώνουν. Τα μανιτάρια του χαρίζουν μια πιο γήινη και μεστή γεύση κι αν, κάπου εκεί, τρυπώσουν και μανιτάρια πορτσίνι (εγώ τα "θυσίασα" γιατί έπρεπε να κατέβω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τα αγοράσω) τότε το κριθαρότο χαράσσεται για τα καλά στη γευστική μας μνήμη!
Δοκιμάστε το και θα καταλάβετε τί εννοώ! Δοκιμάστε το με όποια μανιτάρια θέλετε... λευκά μικρά, πορτομπέλο, πλευρώτους, πορτσίνι ...είμαι σίγουρη ότι θα το υιοθετήσετε και φυσικά όχι μόνον για τις περιόδους της νηστείας αλλά για κάθε φορά που θα θέλετε ένα πιάτο με διπλή προσωπικότητα... gourmed και comfort ταυτόχρονα. Κι αν το πασπαλίσετε και με λίγη ελληνική παρμεζάνα (δοκιμάστε τη Μετσοβάνα θα ενθουσιαστείτε) ή το αγαπημένο μου ελληνικό πεκορίνο Αμφιλοχίας τότε έχετε μπροστά σας ένα πιάτο που θα το λατρέψετε!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
5 φέτες λιαστής ντομάτας σε κομματάκια
100 ml ροζέ κρασί
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες (κονσέρβας, κατεψυγμένα ή φρέσκα)*
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα ρίγανη
5 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το μισό ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Αφήνουμε να σοταριστούν λίγο και μετά προσθέτουμε το κριθαράκι.
Σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να δούμε ότι έγινε λίγο πιο καστανό.
Αδειάζουμε το κριθαράκι με τα λαχανικά στο ταψί.
Στο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για μερικά λεπτά μέχρις ότου μαραθούν ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και ρίγανη.
Προσθέτουμε και το μίγμα αυτό στο ταψί, πάνω από το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε 300 ml νερό ή ζωμό λαχανικών, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε, δοκιμάζοντας, ότι το κριθαράκι είναι έτοιμο.
Να περάσετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!! :)
Tante Kiki
29 Comments
No