Πίτσα - παπουτσάκια... ελληνοϊταλική υπερπαραγωγή


Καλή σας μέρα! Tί όμορφη μέρα η σημερινή εδώ επάνω! Ηλιόλουστη, μ' ένα ελαφρύ αεράκι που περνά μέσα από τα φύλλα των δέντρων και τα κάνει να τραγουδούν χαρούμενα τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού! Ήλιος και δροσιά... το καλύτερο! Και μια που έχουμε έναν τόσο ωραίο καιρό...δεν πάμε και σ' ένα νόστιμο φαγητό γιατί η καθημερινότητά μας περιλαμβάνει κι αυτά!

Για να σκεφτούμε λίγο... όταν λέμε πίτσα... τί εννοούμε;;; Συνήθως, εννοούμε ένα γρήγορο φαγητό που μπορεί να έχει μεγάλες διαφορές στη νοστιμιά του αλλά και στην ποιότητά του. Όταν πρωτοπήγα στην Ιταλία, εντυπωσιάστηκα με την ποικιλία της γέμισης για πίτσα αλλά κι εκείνες τις υπέροχες, αφράτες πίτσες που είχαν μόνον ντομάτα και τυρί! Από τότε, τα χρόνια πέρασαν, εγώ άλλαξα, προχώρησα κι έμαθα να μαγειρεύω! Πάντα όμως πίστευα και πιστεύω ότι η κουζίνα είναι ο καθρέφτης της κουλτούρας, των βιωμάτων αλλά και των τοπικών προϊόντων του κάθε λαού! Γι αυτό πάντα γοητευόμουν από τις τοπικές σπεσιαλιτέ που "ζωγράφιζαν" με τον πιο άψογο τρόπο, μέσα από τη γεύση, την κάθε κοινωνία. Έχοντας αυτό κατά νου, κάποια στιγμή άρχισα να πειραματίζομαι με αυτό που, στην εποχή μας, αποκαλούμε "fusion" κουζίνα... τις μίξεις δηλαδή! Γιατί όχι; Εκεί πια αρχίζει η κουζίνα να γίνεται λίγο πιο ...προσωπική! Να δείχνει τον χαρακτήρα και τις συνήθειες του δημιουργού της, να είναι ο καθρέφτης της ψυχοσύνθεσής του, των γευστικών του προτιμήσεων και των συνηθειών του! 
Εκείνο το πρωί, ο πάγκος της κουζίνας φιλοξενούσε ψητές μελιτζάνες που αναπαύονταν ήδη μέσα στο ταψί και λίγο πιο κει... επάνω στα δύο μάτια της κουζίνας του εξοχικού, μια κατσαρόλα με κιμά που σιγόβραζε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και μια άλλη κατσαρόλα έτοιμη να υποδεχθεί γάλα, βούτυρο κι αλεύρι που, όλα μαζί, θα μετατρέπονταν σε μια νοστιμότατη μπεσαμέλ.
Τα παπουτσάκια ετοιμάστηκαν κι έγιναν νοστιμότατα... όμως... όμως ένα μέρος κιμά περίσσεψε! Λίγο οι διακοπές, λίγο οι πολλές νοικοκυρές στην καλοκαιρινή κουζίνα, λίγο τα παραπάνω άτομα ...οι υπολογισμοί ...έπεσαν έξω! 
Ωστόσο, πρόβλημα δεν υπάρχει! Το ξέρουμε καλά, πια, έτσι δεν είναι; Ο κιμάς μπήκε στην κατάψυξη και μετά από δύο μέρες μια ιδέα πλανήθηκε στον αέρα! Γιατί όχι; Πίτσα (που ζητούσε η μικρή... να μην της χαλάσουμε χατήρι...) και ... ο κιμάς, αλλά και μερικές  οι μελιτζάνες, τυριά... όλα χόρευαν εκεί τριγύρω!!
Θέλετε να μάθετε το αποτέλεσμα;; Συνεχίστε το διάβασμα!!  Εγώ, ένα θα σας πω... απολαυστική, τυρένια, με τις φωτογραφίες να μην μπορούν να δείξουν την υπέρτατη νοστιμιά της ελληνοϊταλικής συμμαχίας! Ωραιότατη για μικρούς και μεγάλους για μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ αλλά και για έναν μπουφέ ή ένα φιλικό τραπέζι κομμένο σε τετράγωνα, μικρά ορεκτικά!!!
 ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
2/3 κούπας χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την γέμιση
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες, ψημένες στο φούρνο
350 γρ. ανάμικτα κίτρινα τυριά (μοτσαρέλα, ένταμ, γκούντα)
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
5 κ.σ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 
Για τον κιμά
250 γρ. κιμά
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
1 πρέζα ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και τη μαγιά.
Ζυμώνουμε και σταδιακά έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Την αλευρώνουμε την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
Ύστερα, την ανοίγουμε στο μέγεθος της λαμαρίνας φούρνου αφού έχουμε καλύψει τη λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί (φωτογραφία). 
Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί που το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τοποθετούμε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να ψηθούν.
Μόλις ψηθούν από τη μια πλευρά, τις γυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη.
Μετά τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα σοτάρουμε για λίγο, ανακατεύοντας.
Ύστερα, προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε 1 μεγάλο ποτήρι νερό και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν ο κιμάς δεν έχει μαλακώσει εντελώς γιατί θα ψηθεί και επάνω στη ζύμη (σαν πίτσα).
Μόλις έχουν απορροφηθεί τα υγρά του κιμά, τον αποσύρουμε από την εστία και τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν τον στρώσουμε επάνω στην πίτσα.
Ετοιμάζουμε την πίτσα
Επάνω στην ήδη τοποθετημένη ζύμη - βάζη, απλώνουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Μετά, στρώνουμε τον κιμά, επάνω τοποθετούμε τις μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά και τέλος ρίχνουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει η επιφάνεια της πίτσας και να ψηθεί η ζύμη από κάτω. 
Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε με κρύα μπύρα ή λευκό κρασάκι.
Η συγκεκριμένη πίτσα όταν είναι κρύα χάνει σε νοστιμιά γι αυτό και την επόμενη μέρα, εάν μείνει την ζεσταίνουμε λίγο πριν τη σερβίρουμε.
Tante Kiki
21 Comments
No