Πεπόνι και μάνγκο, εξωτική μαρμελάδα με λίγη ζάχαρη


Καλημέρα, καλημέρα!!! Κι έτσι πέρασαν ακόμα μια φορά οι διακοπές... μίνι αλλά διακοπές!! Αυτό ήταν... εχθές το απόγευμα γέμισα μάτια, ψυχή και νου με το υπέροχο θαλασσινό τοπίο του χωριού μου που, αν και, σχετικά κοντά ...άντε να βρεις χρόνο να το επισκεφθείς τον χειμώνα! 
Έτσι, ένα συννεφάκι θλίψης ήρθε και κάθισε δίπλα μου και ...με κάλυψε λίγο... όπως, εξάλλου, κάθε χρόνο την τελευταία μέρα των διακοπών! Γρήγορα όμως το συννεφάκι το έδιωξαν θετικές σκέψεις... πάλι καλά, μου είπα, ακόμα μια χρονιά απόλαυσες τις διακοπές σου! Είναι κι αυτό κάτι που πρέπει να το εκτιμούμε, έτσι δεν είναι;;;
Μ'αυτή τη σκέψη, λοιπόν, ο νους ηρέμησε, η καρδιά γέμισε καλοκαίρι κι ευχήθηκε "και του χρόνου με υγεία" και επανήλθε ξεκούραστη και κεφάτη στα καθημερινά. Τα σχέδια για τον ερχόμενο χειμώνα βγήκαν από το συρτάρι κι άρχισαν να επιζητούν ...να πραγματοποιηθούν. Ένα, ένα θα μπουν στη σειρά, από σήμερα κιόλας και θα πάρουν το δρόμο για να δουν το φως της μέρας! Παρ' όλα αυτά, "καλό χειμώνα" δεν θα σας ευχηθώ! Όχιιιι, αρνούμαι ακόμα... άντε το πολύ "καλό τέλος καλοκαιριού" ή "καλό φθινόπωρο"!! :)) 
Εεεεε, λίγο ακόμα καλοκαίρι μπορούμε να ευχαριστηθούμε... αν συμφωνεί και ο καιρός... βεβαίως, βεβαίως!!!
Μια που ξαναβρεθήκαμε σήμερα θέλω να σας γλυκάνω αλλά με μια πολύ ιδιαίτερη μαρμελάδα... 
Αγαπάμε το πεπόνι και η γλύκα του; Μας αρέσει το ...εξωτικό μάνγκο με κείνη τη νόστιμη δροσιά του και την γήινη επίγευσή του;; Θέλουμε μαρμελάδα αλλά με λίγη ζάχαρη κι αυτή καστανή; Αν οι απαντήσεις είναι θετικές ... τότε πάμε να δούμε την παρακάτω συνταγή που έχει όλο το άρωμα και τη γεύση των δύο φρούτων αλλά χωρίς πολλή ζάχαρη μια και τα σάκχαρά τους ...περισσεύουν!! Η λουίζα ή η βανίλια τους χαρίζει λίγο πιο έντονη προσωπικότητα και ο χυμός λεμονιού τα βοηθά να κρατήσουν το χρώμα τους αλλά και να δεχθούν μιαν ελαφρά οξύτητα που τα αναδεικνύει. Όσο για τη φυσική πηκτίνη ...αυτή συμβάλλει στο να "δέσει" γρήγορα η μαρμελάδα και να μείνει ατόφια η γεύση τους χωρίς πολύ βράσιμο!
Συμφωνούμε;;; Αν ναι... πάμε να διαβάσουμε τη συνταγή!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. πεπόνι (καθαρό βάρος)
400 γρ. ώριμο μάνγκο (καθαρό βάρος)
230-250 γρ. καστανή ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
2-3 φύλλα λουίζα ή 2 φακελάκια φυσική ζαχαροβανίλια vahiné
1 φακελάκι φυσική πηκτίνη φρούτων
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε το πεπόνι και το μάνγκο και βάζουμε τον πολτό σε μια κατσαρόλα.
Αναμιγνύουμε την πηκτίνη με τη ζάχαρη και τη ζαχαροβανίλια (εάν βάλουμε βανίλια για άρωμα και όχι λουίζα) και τα προσθέτουμε στα φρούτα.
Εάν βάλουμε λουίζα προσθέτουμε τα φύλλα της και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
Βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά και ελέγχουμε εάν έχει δέσει όσο θέλουμε, βάζοντας μια ποσότητα μαρμελάδας σε ένα πιατάκι.
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σέρνουμε ένα κουτάλι χωρίζοντας τη μαρμελάδα σε δύο μέρη. 
Εάν ενωθούν αυτά τα δύο μέρη, η μαρμελάδα θέλει κι άλλο δέσιμο.
Εάν μείνουν χωρισμένα, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. 
Στο εσωτερικό του καπακιού των δύο βάζων τοποθετούμε ένα στρογγυλό κομμάτι αντικολλητικού χαρτιού που το έχουμε αλείψει με λίγο κονιάκ για καλύτερη συντήρηση.
Εάν είναι έτοιμη, αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα που τα κλείνουμε καλά  και τα τοποθετούμε ανάποδα επάνω σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.
Καλή σας συνέχεια!!!
Tante Kiki
9 Comments
No