Όταν το baking αντικατέστησε τη μαγιά...εμφανίστηκε μια χωριάτικη... κουλούρα!


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Πίσω στη βάση μας ξανά! Ξεκουραστήκαμε, ανανεωθήκαμε, θέλαμε κι άλλο αλλά δεν είχαμε (το ξαναείπαμε) και τώρα... εμπρός για την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των μαθημάτων (των δικών μου εννοώ όχι των σχολείων... μην αγχώνεστε)! Βέβαια, δεν λέω... ελπίζω με τη συμβολή του καιρού να έχουμε ακόμη μερικά σαββατοκυριακάτικα μπάνια! Γιατί, εδώ που τα λέμε, νωρίς είναι για να τα σταματήσουμε. Παλιότερα, όταν ζούσα μόνιμα στην Καβάλα, ήταν ο Οκτώβριος που σήμαινε το τέλος της παραλίας και του μπάνιου και όχι ο Αύγουστος!!!
Αφού σας ευχηθώ... καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω σήμερα, για αρχή μετά τις διακοπές ένα ...ιδιαίτερο ψωμάκι, που μας έκανε παρέα κάποια πρωινά στην βεράντα αγναντεύοντας τη θάλασσα!
Ένα ψωμάκι που μου θυμίζει κέικ αν και πιο ...ψωμένιο! Μια πρόταση του Στ. Παρλιάρου για ένα γρήγορο ψωμί πρωινού που με λίγες παραλλαγές (προσθήκη καλαμποκάλευρου και μαυροσούσαμου) έγινε μια μοναδική νοστιμιά! Μπήκε και σε φόρμα του κέικ κι έτσι έγινε μια μικρή κουλούρα που εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ!! 
Αξίζει να το φτιάξουμε και να το καταναλώσουμε λίγο μετά που θα βγεί από το φούρνο. Τριφτό και νόστιμο, συνοδεύει το ίδιο καλά τόσο το πρωινό γάλα ή καφέ, με βούτυρο και μαρμελάδα ή μέλι όσο και την μεσημεριανή χωριάτικη σαλάτα.
Τί λέτε, το δοκιμάζουμε; Ελάτε... έχω και έτοιμο καφέ στην κουζίνα! Εξ άλλου, εκτός από το ψωμάκι αυτό έχουμε να ετοιμάσουμε και την αυριανή φανουρόπιτα!
ΥΛΙΚΑ
80 γρ. καλαμποκάλευρο
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1 κ.γλ. baking powder
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
125 γρ. γάλα
100 γρ. νερό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
Για το άλειμμα
λίγο καλαμποκάλευρο
λίγο μαυροσούσαμο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε τα δύο άλευρα, το μπέικιν, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα 2/3 από το νερό και ζυμώνουμε τη ζύμη.
Σιγά σιγά, συνεχίζοντας το ζύμωμα προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ομοιογενή ζύμη.   
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση ή ένα ταψάκι.
Εάν η ζύμη κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας και την πλάθουμε σε μπαστούνι για να την βάλουμε σε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση.
Εάν δεν θέλουμε μπορούμε να δώσουμε στη ζύμη στρογγυλό σχήμα και να τη βάλουμε σε ταψάκι.
Αλείφουμε το ψωμί μας με λίγο γάλα και το πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο και λίγο μαυροσούσαμο (προαιρετικά).
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.
Το ψωμάκι μας ταιριάζει ωραία τόσο με διάφορες σαλάτες όσο και με βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα και μερέντα.
Πηγή: Γλυκές Αλχημείες, Ιούνιος 2014
Tante Kiki
25 Comments
No