Κοτόπουλο κατσαρόλας ...η vintage νοστιμιά!


Μια κουζίνα με ένα κάδρο "καλημέρα" και μια πετσέτα κεντημένη να κρέμεται πάνω από έναν καναπέ!  Ένας πάγκος τσιμεντένιος, στην μια άκρη μια γούρνα με μια απλή και ταπεινή βρύση στερεωμένη στον τοίχο, λίγο παραδίπλα το "φανάρι" γεμάτο με πιάτα κι αμέσως μετά μια "κουζίνα" με δύο εστίες γκαζιού. Στη γωνιά, το ψυγείο που στο πίσω μέρος του μπαίνουν "παγοκολώνες" για να διατηρούνται τα φαγητά και οι πρώτες ύλες για το μαγείρεμα! 
Δυο ροζιασμένα χέρια, όπου ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα καφέ του σημάδια, παίρνουν ένα σπίρτο και με ελαφρό τρέμουλο ανάβουν την μια εστία γκαζιού! Μια σιελ φλόγα ξεπηδάει και πάνω της κάθεται η αλουμινένια κατσαρόλα με το χωριάτικο κοτόπουλο μέσα! Το κρεμμύδι ...απαραίτητο... εξάλλου ο γείτονας έχει αρκετή σοδειά! Οι ντομάτες και οι πιπεριές από τον κήπο και οι λιαστές ντομάτες από το βάζο που ετοιμάστηκε πέρισυ για να βγάλουμε τον χειμώνα! Λίγο νερό και το φαγητό αρχίζει να βράζει! Στο δωμάτιο πλανιέται άρωμα κουζίνας, άρωμα σπιτικού, άρωμα καλοφτιαγμένου φαγητού! Οι πολυτέλειες περιττές... η ουσία μετράει! Το κοτόπουλο βράζει σιγά σιγά, μαλακώνει και μελώνει! Η φωτιά σβήνει, τα πιάτα αφήνουν την ανοιχτή πιατοθήκη και παρατάσσονται στο τραπέζι μαζί με τα μαχαιροπήρουνα και τα ποτήρια! 
Η οικογένεια κάθεται και το φαγητό σερβίρεται! Μα τί νοστιμιά είναι αυτή; ρωτάει ο πατέρας! "Δόξα να έχει ο Ύψιστος, το φαγητό μας είναι πάντα καλό!" σιγομουρμουρίζει η μητέρα!
Κάπως έτσι συνέβαινε παλιά, τότε που οι περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν φτωχικά κι αυτό ήταν για όλους φυσιολογικό, μόνον που τότε ήξεραν να εκτιμήσουν τη στιγμή! Ένα κοτόπουλο κατσαρόλας, τότε, ήταν μια μοναδική νοστιμιά που τους χόρταινε και τους ικανοποιούσε... και ...όσα κι αν άλλαξαν, αυτό παρέμεινε το ίδιο... μια μοναδική νοστιμιά!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα 
4 μπουτάκια χωρίς κόκκαλο (σε κομμάτια ή ολόκληρα)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
10 φέτες λιαστής ντομάτας
2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη, δεντρολίβανο και θυμάρι
Χυμό από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα αφήνουμε να σοταριστούν απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, τις ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι και αλάτι.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 30-40 λεπτά, σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Εάν έχουμε κόψει τα μπουτάκια σε μικρότερα κομμάτια σ' αυτή την ώρα είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα... οπότε, αφού δοκιμάσουμε εάν το κοτόπουλο έχει μαγειρευτεί αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία ή αφήνουμε λίγο ακόμη το φαγητό στη "φωτιά".
Εάν τα μπουτάκια του κοτόπουλου είναι ολόκληρα, συνήθως και ανάλογα με το κοτόπουλο, προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δούμε ότι το κοτόπουλο έχει μαλακώσει.
Όταν δούμε ότι το φαγητό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού για να δώσουμε λίγη οξύτητα και χωρίς να προσθέτουμε άλλο νερό, αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σερβίρουμε με ένα ωραίο, σπυρωτό ρυζότο που το περιχύνουμε με το ζουμί από το φαγητό μας.
 
Tante Kiki
23 Comments
No