To crumble που πάει παντού...


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! 
Αγαπημένο, παιδικό παραμύθι της προσχολικής ηλικίας με τίτλο "Ο Πέτρος που πάει παντού" με ταξίδευε κάθε φορά που μου το διάβαζε ο μπαμπάς ή η μαμά. Μπορεί το παραμύθι να το έχω χάσει αλλά ο τίτλος του  έχει χαραχθεί στη μνήμη μου ανεξίτηλα!!
Αυτό, λοιπόν, το crumble θα μπορούσε να ανήκει στην "ομάδα" του πολυταξιδεμένου Πέτρου αν δεν είχε ένα επιπλέον χαρακτηριστικό... εκτός από πολύ εύκολο να συνδυαστεί και να χαρίσει μια έντονη προσωπικότητα σε ένα πλήθος από υποτονικά (αλλά όχι άνοστα) γλυκά, όπως παγωτά βανίλια, κρέμες, mousse, γιαούρτια και τάρτες είναι τόσο μεγάλη η νοστιμιά του όταν το δοκιμάζεις με το κουτάλι που δύσκολα μπορείς να το αποχωριστείς... έτσι καταλήγει σ' ένα καλά κλεισμένο βάζο του οποίου το καπάκι ανοίγει μόνον όταν χρειάζεται κάποιος να το γευθεί με όποιον τρόπο επιθυμεί!
Απλό και εύκολο στην παρασκευή του, το crumble αυτό είναι παραλλαγή ενός 'αλλου crumble με κάσιους και μπισκότα digestive που βρήκα στο περιοδικό "Αλάτι & Πιπέρι"! Αλλάζοντας τα δύο υλικά έγινε εξίσου νόστιμο και λατρεμένο απ' όσους το γεύθηκαν!!! Με το κουτάλι είναι ο καλύτερος τρόπος να το απολαύσουμε έστω κι αν νιώθουμε λίγες τύψεις... χαλάλι του!!!! Το δοκίμασα σε απλό γιαούρτι, σε κρέμα βανίλιας αλλά και σε παγωτό σοκολάτα!!!!! Κυριολεκτικά ένα crumble που του αξίζει το όνομα "ο Πέτρος που πάει παντού"... ταιριάζει με όλα καταπληκτικά!!! Προσοχή όμως... η γεύση του χαράζεται βαθιά στη γευστική μας μνήμη και το αποζητάμε συχνά!!!! Ας δούμε όμως πώς γίνεται...
ΥΛΙΚΑ για 2 βαζάκια των 350 γρ. περίπου
50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα, κομμένα στο multi
100 γρ. μπισκότα petit-beurres, κομμένα στο multi
50 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ (προαιρετικά)
1 κ.γλ. κανέλα
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομμάτι 
 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε σε μέτρια φωτιά τα καρύδια για να αναδείξουν τα αρώματά τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τα μπισκότα, τη ζάχαρη, την κανέλα, τον καφέ και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Το μείγμα αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό ή ψημένο.
Εάν το θέλουμε ψημένο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Γαρνίρουμε μ' αυτό γιαούρτι, κρέμες, παγωτά αλλά και τάρτες.
Καλή σας μέρα κι αύριο με μια συνταγούλα για να χρησιμοποιήσουμε το crumble!

Tante Kiki
37 Comments
No