Όπου υπάρχει crumble... υπάρχει και ένα crumble cake;;;;


Όπου υπάρχει crumble... υπάρχει και ένα crumble cake;;;;

Crumble, cake λέξεις αγγλικές που εισέβαλαν στην ελληνική κουζίνα τα τελευταία, σχετικά, χρόνια. Πώς να το κάνουμε;;; Δεν θυμάμαι η γιαγιά μου να μου έφτιαχνε crumble και κάπου κατά τα 70 της όταν έκανε παρέα μια Ελληνοαμερικάνα άρχισε να φτιάχνει κέικς!
Ο όρος κέικ έχει την καταγωγή του στους Βίκινγκς. Τα πρώτα κέικς ήταν γλυκά, γιορτινά ψωμιά που είχαν μέλι για γλυκαντικό.  
Τα κέικς είναι πολύ διαδεδομένα στην Αμερική και στην Αγγλία όπου αποτελούν απαραίτητο συνοδευτικό του τσαγιού. Δεν συναντάμε κέικς στην Ασία εκτός από περιοχές με έντονες δυτικές επιρροές.
Ωραίααααα!!!! Μάθατε κι αυτές τις λεπτομέρειες που αν δεν τις ξέρατε δεν θα μπορούσατε να κοιμηθείτε, είμαι σίγουρη, και το μόνο που μένει είναι να σας πω τη συνταγούλα για ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ! 
Όλα ξεκίνησαν όταν σκέφτηκα ότι έχω πολύ καιρό να φτιάξω κέικ!! Είδαν το φως της μέρας, λοιπόν, μερικά περιοδικά ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά αλλά και βιβλία γεμάτα υπέροχες φωτογραφίες από λαχταριστά κέικς! Εκεί που οι σελίδες διαδέχονταν η μια την άλλη, σταμάτησα σε μια φωτογραφία που έδειχνε ένα κομμάτι κέικ, με υγρή υφή, τυλιγμένο στο κραμπλ αλλά και λίγο στην καρδιά του για να του χαρίζει γλύκα και νοστιμιά περισσή!
Το ένα βαζάκι με το χθεσινό crumble (ΕΔΩ) μετακινήθηκε δίπλα στο μίξερ, μαζί με το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα αυγά. Και τότε μου ήρθε η έκπληξη!!! Ανοίγω το ψυγείο να βγάλω το γιαούρτι... πού είναι το γιαούρτι;; 'Αφαντο το γιαούρτι κι εκεί δίπλα, αντ' αυτού κάθεται μια κρέμα γάλακτος καμαρωτή, καμαρωτή!! Εντάξει μια απλή αλλαγή που θα κάνει την υφή λίγο πιο υγρή και πολύ νόστιμη!!! Εξάλλου, όταν είσαι στο εξοχικό, είναι 9 το πρωί, με το κοντινότερο μάρκετ στο 10λεπτό και τα έχεις όλα έτοιμα επάνω στο τραπέζι ενώ θέλεις να πας για μπάνιο στις 11, δεν πας με τί-πο-τα μέχρι εκεί για ένα γιαούρτι!!! Και πολύ καλά κάνεις ...γιατί το κέικ που στρογγυλοκάθεται πια μέσα στην πιατέλα είναι υπερόχο και πεντανόστιμο! Η υγρή του υφή το κάνει να φαίνεται σιροπιαστό και το κρατσανιστό crumble το κάνει την πιο απολαυστική παρέα για τον καφέ, το κρύο τσάι ή το γάλα. 
Κι αν η περιέργειά σας έφτασε στο ζενίθ, ελάτε τώρα πάμε στη συνταγή...

Όπου υπάρχει crumble... υπάρχει και ένα crumble cake;;;;

ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 20X25 εκ.
  • 150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) μισολιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της, κοσκινισμένη
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανιλίνες
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 250 γρ. crumble 
  • Λίγο βούτυρο για να αλείψουμε το ταψί.
Όπου υπάρχει crumble... υπάρχει και ένα crumble cake;;;;
  1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  3. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και αρχίζουμε να τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα.
  4. Μόλις αφρίσουν προσθέτουμε και το μισολιωμένο βούτυρο, τις βανιλίνες, το αλάτι και χτυπάμε το μείγμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει αφράτο και κρεμώδες με ανοιχτό κίτρινο χρώμα.
  5. Προσθέτουμε εναλλάξ την φαρίνα και την κρέμα γάλακτος.
  6. Η τελική υφή του μείγματος είναι παχύρρευστη αλλά όχι πηχτή.
  7. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο.
  8. Χωρίζουμε το crumble σε τρία μέρη και στρώνουμε το πρώτο μέρος στον πάτο του ταψιού. 
  9. Ρίχνουμε το μισό μείγμα του κέικ κι από πάνω προσθέτουμε το δεύτερο μέρος του crumble.
  10. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και τελειώνουμε με το υπόλοιπο crumble.
  11. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  12. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα και βγάζουμε από το ταψί.
TIPS
* Το κέικ δεν πρέπει να παραψηθεί για να μην χάσει την υγρή υφή του.
* Το κέικ διατηρείται εκτός ή εντός ψυγείου χωρίς να χάσει την υγρή του υφή.

Όπου υπάρχει crumble... υπάρχει και ένα crumble cake;;;;

Πηγή: Παραλλαγή από το περιοδικό "Αλάτι & πιπέρι", Μάιος 2014 
Tante Kiki
20 Comments
No