Cheesecake με crème fraîche και καραμελωμένες φράουλες


Ελεγεία της γεύσης! Αλήθεια τί είναι η γεύση και πώς επηρρεάζει την καθημερινότητά μας; Μπορεί ένα γλυκό να μας φτιάξει έστω και πρόσκαιρα τη διάθεση; Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα...
Η γεύση είναι μια εγκεφαλική διεργασία που οφείλεται στους νευρώνες λένε οι επιστήμονες... και ποια είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσω!! Παρ' όλα αυτά, μήπως είναι και ένας τρόπος έκφρασης του ψυχισμού μας;; Πιθανολογώ πως ναι! Οι επιστήμονες επίσης λένε ότι η γλυκιά γεύση είναι "εγγεγραμμένη" στο ανθρώπινο γονιδίωμα και συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπου... έτσι εξηγείται γιατί δεν μπορώ χωρίς γλυκό (έστω κάτι ελάχιστο, βρε αδερφέ!!) ούτε μια εβδομάδα (εντάξει 1-2 μέρες το αντέχω ...μετά είναι το πρόβλημα!!). χαχαχα
Από την άλλη, ο κάθε άνθρωπος "γεύεται" με τον δικό του τρόπο σε διάφορες διαβαθμίσεις... έχει δηλαδή και η γεύση προσωπικότητα! Η δική μου προσωπικότητα γεύσης είναι κυρίως "γλυκιά" αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαι "κολλημένη" με τα γλυκά. Αλλά είναι και κόκκινη και μην πάει ο νους στα πολιτικά (!!!), καλύτερα να πάει στις ...φράουλες που όσο υπάρχουν, είτε στο εμπόριο είτε στα φυτά του κήπου μας, εγώ αρνούμαι να καταναλώσω άλλο φρούτο!!! Μετά "επιτίθεμαι" στα κεράσια και τελειώνω το καλοκαίρι με ...καρπούζι... απίστευτη γενοκτονία υφίστανται τα καρπούζια από μένα!! χαχαχα
Αν και η δική σας προσωπικότητα γεύσης είναι γλυκιά, ελάτε να δούμε σήμερα ένα γλυκό που είναι παραλλαγή ενός από τα cheesecake του Στ. Παρλιάρου. Εύκολο και εμπλουτισμένο στην κρέμα του με τη σπιτική crème fraîche και τις καραμελωμένες φράουλες είναι μια δροσερή πανδαισία όλο νοστιμιά!!!  Δεν χρειάζεται ζελατίνη γιατί στέκεται στο ύψος των περιστάσεων... αρκεί να μην μείνει πάνω από 40 λεπτά εκτός ψυγείου ή σε πολύ ζεστό περιβάλλον και να έχει παγώσει καλά. Απλό, νόστιμο και εύκολο, αναδεικνύει το φρούτο της εποχής με τον καλύτερο τρόπο. Φτιάξτε το από την προηγούμενη μέρα για να είναι ακόμα καλύτερο και, αν θέλετε, χρησιμοποιήστε αυτά τα πολυδημητριακά μπισκότα που ξεφεύγουν από τη γνωστή εκδοχή με τα digestive και είναι εξίσου υγιεινά!!
ΥΛΙΚΑ για 20εκ. διάμετρο
Για τη βάση
320 γρ. μπισκότα με 4 δημητριακά και muesli, θρυμματισμένα
160 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. crème fraîche (η συνταγή για σπιτική είναι ΕΔΩ)
80-90 γρ. άχνη
2 βανιλίνες
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Για τις φράουλες
500 γρ. φράουλες κομμένες + 50 ml νερό
120 γρ. ζάχαρη άσπρη 
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Τα ζυμώνουμε ώστε να πάει παντού το βούτυρο και μετά τα στρώνουμε στη φόρμα ή στο τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού ή με το μικρό ρολό ζύμης για να ισιώσει η βάση και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την άχνη και το χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, την crème fraîche, το ξύσμα λεμονιού και τις βανιλίνες.
Χτυπάμε το μείγμα για μερικά λεπτά έτσι ώστε να έχουμε μια σφιχτή κρέμα που κρατάει τις κορυφούλες της όταν σηκώνουμε το εξάρτημα του μίξερ.
Απλώνουμε την κρέμα στη βάση των μπισκότων και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για μια νύχτα ή τουλάχιστον για 4-5 ώρες.
Για τις φράουλες
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τις κομμένες φράουλες με 50ml νερό και τις αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
Ταυτόχρονα, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και την αφήνουμε μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα καστανό χρώμα που μας δείχνει ότι έγινε καραμέλα.
Προσθέτουμε τις ζεστές φράουλες και τη βανίλια στην καραμέλα και ανακατεύουμε γρήγορα με μαρίζ σιλικόνης.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Tante Kiki
34 Comments
No