Αφράτα μπιφτέκια με ...κράκερς μεσογειακά


"Στη Μεσόγειο έμπνευση χαρίζει η φύση που με τόση απλοχεριά δίνει μια ποικιλία προϊόντων μοναδικών σε νοστιμιά!" λέει η διαφήμιση των συγκεκριμένων κράκερς και σίγουρα ο διαφημιστής δεν είχε κατά νου την δική μου φαντασία όταν έγραφε το συγκεκριμένο κείμενο!
Είμαι σίγουρη ότι σκεφτόταν κάπως έτσι..."υπέροχα κράκερς για σνακ ή για ...καναπεδάκια". Πώς μπορεί η γευστική μνήμη να διαγράψει εκείνες τις μικρές, πολύχρωμες νοστιμομπουκιές που παρατάσσονταν σε δίσκους και πιατέλες της δεκαετίας του 70 και 80 για να συνοδέψουν διάφορα ποτά... από μπύρα και ούζο μέχρι βερμούτ και ουίσκυ!! Αδύνατον!!! Φτιάχναμε με τη μαμά μου μυριάδες (εντάξει υπερβολή) τέτοια σε γιορτές ονομαστικές, τότε που οι εορτάζοντες που δέχονταν κόσμο φορούσαν τα "καλά" τους... τα μάξι φορέματα και τα κοστούμια έδιναν και έπαιρναν! Μικρά τριανταφυλλάκια κόκκινης πιπεριάς, αντζούγιες, μπρικ, τυριά, πίκλες έκαναν την εμφάνισή τους και αναπαύονταν επάνω σε αρωματικά βούτυρα που ήταν κι αυτά, ακόμα, φτιαγμένα λίγο πριν ...εκεί στην κουζίνα του σπιτιού! Θυμάμαι ακόμα τον κανόνα... τα καναπεδάκια πρέπει να μπαίνουν ανάλογα με τη γεύση αλλά και με μια χρωματική αρμονία! Ούτε συζήτηση για ...ατσαλιές!!!
Ξαναλέω, είμαι σίγουρη ότι ο διαφημιστής είχε κάτι παρόμοιο κατά νου... έλα όμως που αυτά τα κρακεράκια είναι τα αγαπημένα των κοριτσιών μας ενώ τα μπιφτέκια για να τα ...αγαπήσουν (!!!) χρειάζονται ένα κίνητρο!! χαχαχα
Να λοιπόν το κίνητρο!!! Ανάμεσα στα άλλα υλικά μέσα στα αφράτα μπιφτέκια πήδησαν με εντυπωσιακά εμφανείς κινήσεις και τα κρακεράκια! Κι εκεί αρχίζει η περιπέτεια... όχι για τα ίδια τα κρακεράκια αλλά για τα μπιφτεκάκια και το πώς θα καταφέρουν να κεντρίσουν το ...ενδιαφέρον των μικρών και ιδιότροπων "γευσιγνωστών"!! Βέβαια, μαζί με τα κράκερς πήδηξαν και μερικά άλλα υλικά μέσα στον κιμά, μόνο και μόνο για να συνδράμουν στη νοστιμιά!
Όλα καλά κι όλα ωραία, που λέει και το τραγούδι! Τα μπιφτεκάκια ψήθηκαν κι αφού απέκτησαν ωραιότατη γεύση κι αφρατάδα κατάφεραν να μην είναι με άλλον παρέα παρά με τα κορίτσια μας (για να συνεχίσουμε και το παραπάνω τραγούδι!!). Φυσικά, και ο υπόλοιπος πληθυσμός του τριωρόφου ...δεν τα περιφρόνησε ...τουναντίον τους έδωσε και κατάλαβαν!!! 
Δοκιμάστε τα κι αν θέλετε... δοκιμάστε τα και με άλλα κράκερς που εσείς αγαπάτε γιατί είναι ωραίο να φέρνουμε τη γεύση στα μέτρα μας! Εξάλλου είναι κι αυτή μια από τις μικροχαρές της καθημερινότητας!!! :)
ΥΛΙΚΑ για 10-12 μεγάλα μπιφτέκια
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο περασμένο δύο φορές από τη μηχανη
2 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο στο multi
3 φέτες ψωμί του τοστ, μουσκεμένες σε νερό
10-12 κράκερς Elite μεσογειακά με μυρωδικά, μουσκεμένα στο νερό μαζί με το ψωμί
2/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
3 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 κ.σ. ντομάτα τριμμένη ή σάλτσα ντομάτας
1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας
1 πρέζα κύμινο
1 κ.σ. μηλόξιδο


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα για να σφίξει το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε λίγο ελαιολαδο και 1 φλ.τσ. νερό (έτσι ώστε να υπάρχει λίγο νερό στο ταψί για να μην καίγονται τα λίπη).
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και στο κέντρο βυθίζουμε το δάχτυλό μας για να μην φουσκώσουν ιδιαίτερα και να έχουν ένα όμορφο σχήμα.
Βάζουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 30-35 λεπτά.
Ύστερα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά έτσι ώστε να πάρουν ένα όμορφο χρώμα χωρίς όμως να παραψηθούν.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως με βραστά λαχανικά (για λιγότερες θερμίδες), με τηγανιτές πατάτες ή με ρύζι.
Καλή σας μέρα! :)
Tante Kiki
22 Comments
No