Ρατατούιγ το γαλλικό τουρλού λαχανικών


Γαλλίδα  ή Ελληνίδα με... μεσογειακό ταμπεραμέντο και καλοκαιρινή διάθεση;
Ratatouille γαλλιστί... τουρλού ελληνιστί! Η χαρά του καλοκαιρινού λαχανικού, αγαπημένη των Γάλλων, των Ελλήνων και των απανταχού Μεσογειακών λαών!
Ώρα δέκα το πρωί! Κοντά στο τέλος του, ένα όμορφο Κυριακάτικο πρωινό όταν επάνω στην κουζίνα της αδερφής μου εμφανίζεται το αγαπημένο της τεράστιο, ανοξείδωτο τηγάνι-πλακερό. Ένα παρόμοιο έχουν οι γίγαντες όταν μαγειρεύουν για το ...λιτό πρωινό τους ...δέκα αυγά και είκοσι φέτες μπέικον! :)
"Ωωωωωω! Καλώς ήρθατε στην γιγαντοχώρα!!!" χοροπηδούν οι μικρές τριγύρω γελώντας. "Σήμερα θα μαγειρέψουμε μια μικρή ποσότητα από τα αγαπημένα μας λαχανικά που τα ...κλέψαμε από το περιβόλι του διπλανού γίγαντα..." χαχαχα ... χαζογελάμε όλοι μαζί ή καλύτερα όλες μαζί γιατί ο αντρικός πληθυσμός δεν μας αντέχει!! Ποιός αντέχει την κατά κράτος ήττα του 4-1... τέσσερις γυναίκες κάθε ηλικίας ...ένας άντρας!!!! Ανάμεσα στα γέλια και τις ...χαζομαρούλες η αδερφή μου, η σοβαρότερη της παρέας... μαμά γαρ... κόβει αμέτρητα λαχανικά για να συνοδέψουν μερικές μερίδες μακαρόνια και  κάποιες κοτόπουλου! Ρατατούιγ, τουρλού... ποικιλία λαχανικών... το καλύτερό της μαζί με ρύζι, ζυμαρικά, κρέας... σωστή διατροφή!! Λαχανοχώρα... η πολύχρωμη χώρα της νόστιμης υγείας!!! Και μη νομίσετε ότι άδικα αστειευόμαστε με τα κορίτσια... εγώ σας δίνω τη συνταγή της για 4 μερίδες ενώ εκείνη την φτιάχνει για 8!!! Βέβαια, όχι ότι είναι τεράστια ποσότητα αλλά να... τόσα λαχανικά, ολόφρεσκα και ολοζώντανα, όταν μπαίνουν στο πλακερό ωμά ακόμα, φαίνονται ολόκληρο βουνό!! χαχαχα Ύστερα, βέβαια, από το μαγείρεμα ο όγκος τους μειώνεται ...δραστικά θα έλεγα, ενώ η νοστιμιά τους έχει φτάσει στο αποκορύφωμα! Πού είσαι γιαγιά να το ακούσεις... τουρλού το έλεγε και το λάτρευε κι αυτή!!! Από γιαγιά σε μαμά κι από μαμά σε κόρες ξέφυγε λίγο το τουρλού κι έγινε ...ratatouille! Παρ' όλα αυτά η περιπέτεια στη χώρα των λαχανικών χαρίζει απίστευτη γαστρονομική απόλαυση όπως κι αν την ονομάσουμε! :)
Δοκιμάστε τη ρατατούιγ, ιδανική στιγμή της το καλοκαίρι και συνοδέψτε μ΄αυτή κρεατικά, μπιφτέκια, ζυμαρικά ή ρύζι αν και... κρατάτε μυστικά;;; Εγώ την απολαμβάνω και σαν κυρίως πιάτο με λίγο τυρί και μια φέτα ψωμί!! Κι αν θέλετε πάντα λίγο... κρεατάκι, μια παντσετούλα ή μερικές φετούλες ψιλοκομμένο μπέικον την κάνει πραγματικό κυρίως πιάτο!!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1 μεγάλη μελιτζάνα σε κύβους
1 μεγάλο κολοκύθι σε φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πράσινη πιπεριά (κέρατο) σε ροδέλες
1 καρότο σε φέτες
250 γρ. μανιτάρια σε φέτες
1 μερίδα ζωμό λαχανικών "Σπιτικός"
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
2 μέτριες ντομάτες σε κύβους
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
150 ml λευκό κρασί (προαιρετικά)
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. μουστάρδα (έτοιμη)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, τα καρότα και τα κολοκύθια. 
Ανακατεύουμε μέχρι να σοταριστούν για άλλα 2 λεπτά. 
Τέλος, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αμέσως και τις ντομάτες.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις και μετά προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και 1 ποτήρι νερό.
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και μόλις δούμε ότι το νερό μειώνεται πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Βράζουμε τη ρατατούιγ για 30 λεπτά ή περισσότερο εάν θέλουμε τα λαχανικά μας πολύ βρασμένα.
Καλή σας μέρα! :))
Tante Kiki
27 Comments
No