Ανοιξιάτικο κοτόπουλο με αγκινάρες και γιαούρτι


Καλημέρα σας!!! Ένα ανοιξιάτικο κοτόπουλο η σημερινή πρόταση για το Κυριακάτικο τραπέζι. Ελαφρύ και δροσερό, γεμάτο άρωμα και γεύση μεσογείου αλλά και καλοκαιριού!
Μπόλικα λαχανικά παρεούλα με το αγαπημένο μας πουλερικό και γαρνιρισμένα με μια σαλτσούλα από γιαούρτι αρωματισμένη με μπόλικο άνηθο δίνουν ένα πιάτο υγιεινό και πεντανόστιμο! Με φρέσκα λαχανικά ή και... με κατεψυγμένα είναι το ίδιο νόστιμο αυτό το πιάτο που χαράσσεται στη γευστική μας μνήμη και το αποζητούμε ξανά και ξανά! Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε!!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
12 καρδιές αγκινάρας (ή μια συσκευασία του κιλού αγκινάρες κατεψυγμένες)
300 γρ. αρακά
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κομμάτια 
1 μεγάλη πατάτα σε κύβους
1 καρότο σε κύβους
200 γρ. πράσινα φασολάκια κομμένα *
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2/3 κ.γλ. ζάχαρη
Για τη σάλτσα γαρνιρίσματος
1 στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μπουτάκια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε να σοταριστούν απ' όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκι, το ξερό κρεμμύδι, τα φασολάκια, το καρότο, την πιπεριά  και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε τον άνηθο και 1 1/2 ποτήρι νερό.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας σε μέτρια φωτιά να βράσει για 35 λεπτά, περίπου, ελέγχοντας πότε πότε να μην τελειώσει το νερό οπότε και συμπληρώνουμε για να μην καεί.
Μόλις δούμε ότι το κοτόπουλο και οι αγκινάρες έχουν μαλακώσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μειωθούν τα υγρά του.
Προσοχή: Χρειαζόμαστε λίγα υγρά για να φτιάξουμε τη σάλτα (γύρω στο 1/2 φλ.τσ.).
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γαρνιρίσματος
Βγάζουμε από την κατσαρόλα προσεκτικά το κοτόπουλο, τις αγκινάρες και λίγα από τα λαχανικά.
Τα υπόλοιπα λαχανικά το πολτοποιούμε είτε με το ραβδομπλέντερ είτε στο multi.
Προσθέτουμε και το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το κοτόπουλο με τις αγκινάρες και τα λίγα λαχανικά που έχουμε κρατήσει.
Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε με ένα ωραίο λευκό κρασί.
 TIPS
* Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για φρέσκα λαχανικά... 1 πακέτο (450 γρ.) κατεψυγμένα ανάμικτα λαχανικά.
* Εάν φτιάξουμε το φαγητό μας στην χύτρα ταχύτητας...
1- προσθέτουμε τόσο νερό όσο να σκεπάζονται τα υλικά
2- χρειάζονται 20 -22 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα
3- μετά τα 20 λεπτά, ανοίγουμε τη χύτρα και αφήνουμε και πάλι το φαγητό σε σιγανή φωτιά χωρίς καπάκι ώστε να μειωθούν τα υγρά του στο 1/2 φλ.τσ. 
Tante Kiki
24 Comments
No