Πολύχρωμο ριζότο φούρνου με σταφίδες


Καλημέρααααα!! :) Σήμερα, μια μέρα όπως όλες οι άλλες της κάθε εποχής ... ή μήπως της αντίστοιχης εποχής; Μια μέρα που, ενώ εσύ δουλεύεις κι αγωνίζεσαι για τον ...επιούσιο, ο καιρός προσπαθεί να σε πείσει ότι έρχεται ή μάλλον ήρθε το φθινόπωρο ενώ εσύ προσπαθείς να τον πείσεις ότι, το ξέρεις καλά, έρχεται ή μάλλον ήρθε το καλοκαίρι! Νισάφι πια!!!
Έρχεται η άδεια!! Τέρμα οι βροχές... εντάξει υπάρχουν οι καλοκαιρινές μπόρες αλλά αναρωτιέσαι... βρε, μπας και μεταφέρθηκα χωρίς να το καταλάβω σε άλλο... γεωγραφικό πλάτος και μήκος και περνάω την εποχή των βροχών, των μουσώνων ή κάποιο αντίστοιχο φαινόμενο; Είπαμε, ελ Νίνιο, ελ Νίνια αλλά όχι κι έτσι!!! 
Οι βροχές αλλά και τα ποτάμια νερού στους δρόμους καλά κρατούν. Κάθε απόγευμα, τα σύννεφα για τα καλά εγκατεστημένα από πάνω μας και τα λαχανικά στους κήπους αρχίζουν και μετατρέπονται σε ...ρύζι από το πολύ νερό!!! Σε λίγο δεν θα έχεις λαχανόκηπο, ταλαίπωρε Έλληνα που ούτε ο καιρός σε βοηθάει (προφανώς δεν θέλουμε τους λαχανόκηπους πολύ γιατί το ...σύμπαν δεν μας συντρέχει στο να απολαύσουμε τα λαχανικά μας!!!), θα έχεις ορυζώνα... κάτι σαν τον Κινέζο!!! Ψάχνεις να βρεις ήλιο μα πού να τον βρεις;;; Με το σταγονόμετρο, μια ηλιοφάνεια ανάμεσα στις 2 και 2.30, μετά βροχή, πάλι λίγος ήλιος από τις 3 μέχρι τις 3.15 κι έπειτα ένας καταρράκτης... παρόμοιος με τον κατακλυσμό του Νώε!!! Μόνον η κιβωτός σου λείπει αλλά άσε καλύτερα κι αυτή άβολη είναι, θα πληρώσεις και φόρο πολυτελείας (λόγω μεγέθους) και πάει λέγοντας!! Κι εκεί που τα σκέφτεσαι όλα αυτά και τσατίζεσαι γιατί σιγά μην κάνεις μπάνιο τώρα σύντομα έτσι που πάει... ανοίγεις το ψυγείο για να πνίξεις τον πόνο σου σε λίγη σοκολάτα (τα μεγαλεία με τις τούρτες πέρασαν ανεπιστρεπτί... η κρίση γάρ!!) και βλέπεις μερικές πολύχρωμες πιπεριές και κάτι κολοκύθια και μελιτζάνες παραδίπλα που σου θυμίζουν ολίγον από ...Χαβάη... πολύχρωμη, ηλιόλουστη και βροχερή!!!
Εκεί είναι που το αποφασίζεις!!!! Θα τα μετατρέψεις σε φαγητό νόστιμο κι υγιεινό αφού δεν μπορείς να τα μετατρέψεις σε... λουλουδοστεφάνι για να το κρεμάσεις κι εσύ γύρω από το λαιμό σου, έτσι, για καλωσόρισμα στη χώρα της βροχής!!! Μέσ' τα νεύρα, αλλά με αποφασιστικές κινήσεις, τα κόβεις, τα ρίχνεις στο ταψί, ρίχνεις και μερικά ακόμη λαχανικά και, στο τέλος,  λίγο άσπρο, κάτασπρο ρυζάκι... έτσι για να "φτουρήσει" το φαγητό. Λίγο κόλιανδρο από δω, λίγη ρίγανη από κει, λίγο δροσερό δυόσμο από την άλλη,  μια πινελιά με μαύρες σταφίδες και λίγο κρασί για να έρθεις στο τσακίρ κέφι και να ...γλυκάνουν τα νεύρα σου που, στο μεταξύ, έχουν γίνει ...χορδές κιθάρας ένα πράγμα!! Γρήγορα εγκλωβίζεις το ταψί στο φούρνο και ...πολύ θέλει ο άνθρωπος για να ξεχαστεί και να ανέβει λίγο ή διάθεσή του;;; Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα ή μάλλον μια θάλασσα από βροχόνερα και... όχι, όχι ...άκυρος ο συνειρμός αλλού πάει...κι ένα πιάτο πολύχρωμο που μοσχοβολάει μεσόγειο και ηλιοβασίλεμα!!!
Εντάξει, αυτό ακριβώς ετοίμασες!! Περισσότερες λεπτομέρειες...μετά την εικόνα!
ΥΛΙΚΑ για 4-6 άτομα
2 κολοκύθια σε κύβους
2 μελιτζάνες σε κύβους
2 ντομάτες μέτριες σε κύβους
2 πιπεριές κόκκινες σε κομμάτια
2 πιπεριές κίτρινες
2 πιπεριές πορτοκαλί
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1  φλ.τσ. ρύζι Καρολίνα (μπορούμε να βάλουμε ακόμα 1/2 φλ.τσ. εάν θέλουμε)
1/2 κ.γλ. ρίγανη φρέσκια
1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σε σκόνη
3  κ.σ. σταφίδες μαύρες
Χυμό από 1/2 λεμόνι 
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 φλ.τσ. νερό
Αλάτι και πιπέρι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ το κρασί και τις σταφίδες να μουλιάσουν για 10 λεπτά.
Βάζουμε τα κομμένα λαχανικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές και κρεμμύδια) σε ένα ταψί και ρίχνουμε επάνω στα λαχανικά το ρύζι.
Τα περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το λευκό κρασί, τις σταφίδες,το νερό και το ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη, τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί και μετά με αλουμινόχαρτο το ταψί και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40 λεπτά και μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ανοιχτό το ριζότο.
Σερβίρουμε χλιαρό για να βγάλει όλα του τα αρώματα και συνοδεύουμε με ένα λευκό κρασί της αρεσκείας μας.
Tante Kiki
16 Comments
No