Κριτσίνια διπλοψημένα με σουσάμι και πικρή σοκολάτα


Τί λέτε;; Ρίχνουμε μια ματιά στο μέλλον; Όχι στο μακρινό, στο πολύ κοντινό ...ένα μήνα μετά. Τί βλέπουμε;
Παραλίες, άμμο, καταγάλανα νερά και κυμματάκια ν' αφρίζουν την ακροθαλασσιά, εκεί που κάθονται γιαγιάδες σαν να τις έχει ξεβράσει το κύμα και παίζουν τα πιτσιρίκια. Ομπρέλες, πετσέτες, ξαπλώστρες, βατραχοπέδιλα κι αντηλιακά, βιβλία και παραδίπλα έναν φραπέ! Κορμιά με πολύχρωμα μαγιώ που βουτούν και ξαναβουτούν στη δροσιά της θάλασσας κι ένα πλανόδιο έμπορο με έναν ξύλινο δίσκο, στερεωμένο στο λαιμό με φαρδιά κορδέλα να διαλαλεί την πραμάτια του... "λουκουμάδεεεεεες" εννοώντας τα γνωστά σε όλους donuts! Ποιός νοιάζεται ή καλύτερα ποιός ή ποιά σκέφτεται να αγοράσει μια απ' αυτές τις ζαχαρωμένες λιχουδιές  (άσχετα με το υγιεινόν ή ασφαλές του θέματος που... δεν θα εξετάσουμε αυτή τη στιγμή); Ο συνήθης αποδέκτης τέτοιας λιχουδιάς είναι ...ποιός άλλος;; Τα παιδιά... γιατί για τους μεγάλους (ειδικά για μας τις γυναίκες) οι θερμίδες που ξεχειλίζουν τα κάνουν κάτι σαν τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου (άσχετο αν αυτός ο καρπός ήταν ένα απλό μηλαράκι!  Κι αν η Εύα ζούσε στη σύγχρονη εποχή θα έπαιρνε αριστείο για την επιλογή της και τη φροντίδα της στην καλή διατροφή του Αδάμ!!). -:) Κι έτσι το συννεφάκι που πλανιέται πάνω από το κεφάλι και κουβαλάει μια λιχουδιά εξαφανίζεται και μένει μόνον η όρεξη για κάτι γλυκό αλλά λιγότερο ενοχικό!  -:(  Αλλά τί;;
Και κάπου εδώ... μπαίνω εγώ στην εικόνα και σας προτείνω μια λιχουδιά με ελάχιστες θερμίδες κι αυτές έτοιμες να χαρίσουν στον οργανισμό υγεία αλλά και γλύκα! Αλλά δεν μαρτυρώ τί είναι αυτή η λιχουδιά... λέω μόνον ότι είναι μια νοστιμιά ιδιαιτέρως τραγανή ή καλύτερα κρατσανιστή, με την μια άκρη της καφέ... άντε για σας ...σοκολατένια που θα καλύψει μια ξαφνική λιγούρα, μια ξαφνική υπογλυκαιμία χωρίς καθόλου τύψεις. Τί λέτε;; Θα την αγοράζατε ή όχι;;; Νομίζω ή μάλλον...ελπίζω πώς ναι! Σίγουρα ναι!! Εγώ τουλάχιστον!!!
Σας παρουσιάζω, λοιπόν, στην επίσημη πρώτη του καλοκαιριού (αν και 2 Ιουνίου πια) αυτά τα τραγανά, διπλοψημένα κριτσίνια βουτηγμένα σε λιωμένη κουβερτούρα στην μια τους άκρη. Μασουλώντας και μέχρι να τελειώσει ένα μόνον απ' αυτά η λιγούρα και η ανάγκη για γλυκό θα έχει ...πάει περίπατο!!! Το υπόσχομαι!!! Καλημέρα σας και καλό μήνα να έχουμε!  -:))
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. αλάτι
1 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. γάλα
1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
2 κ.σ. ηλιέλαιο
200-220 ml νερό
Για την επικάλυψη
1/2 φλ.τσ. σουσάμι
2 κ.σ. ηλιέλαιο
125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Λιώνουμε το αλάτι στο γάλα.
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε μέσα το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το γάλα με το αλάτι, τη μαγιά και το μισό νερό.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Προσοχή: Ανάλογα με το αλεύρι μπορεί να πάρει 200 ml ή μέχρι και 220 ml νερό.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Βάζουμε το σουσάμι σε ένα μπολ.
Ύστερα, φτιάχνουμε τα κριτσίνια μακρόστενα ή στρογγυλά, τα αλείφουμε με λάδι και τα τυλίγουμε στο σουσάμι.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος των κριτσινιών.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν, προθερμαίνουμε ξανά το φούρνο στους 160 βαθμούς και βάζουμε τα κριτσίνια να ψηθούν για άλλα 7-8 λεπτά έτσι ώστε να γίνουν τραγανά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 2 ώρες (ή και περισσότερο).
Λιώνουμε την κουβερτούρα και βουτάμε την μια άκρη των κριτσινιών σ' αυτή.
Αφήνουμε να στερεοποιηθεί η σοκολάτα και οι νοστιμιές μας είναι έτοιμες.
Καλή εβδομάδα, καλό μήνα και καλό καλοκαίρι σας εύχομαι ολόψυχα!!!
Tante Kiki
26 Comments
No