Τριαντάφυλλα μαρέγκας με γέμιση ganache σοκολάτας


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Σήμερα σκεφτόμουν να ξεκινήσω αλλιώς!! Είχα κατά νου κάποια αυτοσχέδια μικρά κεκάκια που έφτιαξα να σας δείξω! Όμως υπέκυψα!! Υπέκυψα στον πειρασμό της γλυκιάς, τριανταφυλλένιας ομορφιάς αλλά όχι μόνον! Υπέκυψα και στον πειρασμό της ...σειράς!!!
Τώρα, είμαι σίγουρη ότι δεν καταλαβαίνετε τί εννοώ και πολύ φυσιολογικό θα έλεγα!!! Κι επειδή κι εγώ το ξέρω ότι αυτό που σας είπα ουδεμία σχέση με σαφή λόγο έχει... εξηγούμαι αμέσως!! Έχω ένα μεγάλο θέμα με την τάξη, την οργάνωση και τη σωστή σειρά των πραγμάτων!!! Κι αυτό μου φαίνεται πολλές φορές μια και ...με επηρρεάζει σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινής μου ζωής, επαγγελματικής και προσωπικής!!! :) Αυτός και μόνον αυτός είναι ο λόγος για να σας παρουσιάσω σήμερα, Δευτεριάτικα, τα μικρά, τριανταφυλλένια αριστουργήματα μαρέγκας που είναι γεμάτα με μια υπέροχη ganache πικρής κουβερτούρας. 
Η πρώτη επαφή μαζί τους γεμίζει τα μάτια σου ομορφιά έτσι ασπροκόκκινα που στέκονται μπροστά σου. Θα μπορούσαν να είναι πολύχρωμα αλλά και μόνον ασπροκόκκινα είναι άκρως ...προκλητικά!
Απλώνεις το χέρι αργά, προσεκτικά γιατί φοβάσαι μη σπάσεις αυτούς τους θησαυρούς πριν καν τους απολαύσεις. Παίρνεις ένα στο χέρι σου και το νιώθεις στιβαρό αλλά και τόσο εύθραυστο!! Αμφιταλαντεύεσαι... μα είναι τόσο όμορφο... μήπως να μην το ...δαγκώσω;;; Κι αμέσως μετά το μετανιώνεις και το δαγκώνεις!!  Το νιώθεις να σπάει στο στόμα, να διαλύεται σε χίλια κομμάτια και η έκρηξή του σε γεμίζει με τη γνωστή γλύκα της μαρέγκας!! Αμέσως μετά, πριν καλά καλά προλάβεις να συνέλθεις, κατακλύζεσαι από την γλυκόπικρη, υπέρτατη νοστιμιά της σοκολατένιας κρέμας και σε λίγα, μόνον, δευτερόλεπτα, οι αισθήσεις σου στήνουν χορό κι ο νους επικεντρώνεται με μανία στη γεύση γιατί δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς ...έχει, ήδη, αιχμαλωτισθεί!!
Εύκολο γλυκάκι, ιδανικό για απογευματινά καφεδάκι, για γενέθλια, για κεράσματα ανοιξιάτικα με μια γεμάτη κανάτα σπιτική λεμονάδα κάνουν απίστευτη παρέα!! Ιδανικό όμως και για δωράκι για τις μαμάδες που γιορτάζουν την ερχόμενη Κυριακή!!! Εύκολο, όμορφο, ανοιξιάτικο και πολύ νόστιμο!!!
Η αρχική συνταγή είναι από ΕΔΩ αν και η δική μου είναι αρκετά παραλλαγμένη.
Πάμε να δούμε πώς γίνονται;;;
ΥΛΙΚΑ
Για τα τριανταφυλλάκια μαρέγκας
100 γρ. ασπράδια (2 μεγάλα αυγά)
200 γρ. ζάχαρη άχνη, δύο φορές κοσκινισμένη
2 βανίλιες
3-4 σταγόνες λεμόνι 
Για την ganache
180 γρ. κουβερτούρα θρυμματισμένη
70 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σπάμε τα αυγά (τους κρόκους θα τους ανακυκλώσουμε στην αυριανή ανάρτηση) 
και αφήνουμε τα ασπράδια εκτός ψυγείου, κατά προτίμηση σε μεταλλικό μπολ, για 1-2 ώρες έτσι ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
Προσθέτουμε στα ασπράδια το χυμό λεμονιού κι αρχίζουμε να τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα.
Μόλις αφρίσουν και αρχίσει το μίγμα να ασπρίζει προσθέτουμε τη μισή άχνη και αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ.
Μόλις το μίγμα ασπρίσει και κάνει κορυφούλες που, όμως δεν στέκονται, προσθέτουμε σιγά σιγά τη βανίλια και την υπόλοιπη άχνη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια μαρέγκα σφιχτή, γυαλιστερή που έχει όρθιες κορυφούλες. 
Σε κάποιο από τα σεμινάρια που έκανα ο σεφ ζαχαροπλάστης μας έλεγε ότι η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν αναποδογυρίσουμε το μπολ όπου βρίσκεται πάνω από το κεφάλι μας κι αυτή δεν πέσει!! (χαχαχα Κι όμως ισχύει!!!)
Μόλις η μαρέγκα μας είναι έτοιμη, παίρνουμε 2 φόρμες για muffins και βάζουμε στις θηκούλες τα γνωστά χαρτάκια για muffins.
Παίρνουμε ένα κορνέ με οδοντωτό στόμιο και αφού πάρουμε λίγο κόκκινο χρώμα (ή όποιο θέλουμε) σε πάστα με ένα μαχαίρι κάνουμε μια ή δύο γραμμές (την μία απέναντι στην άλλη) μέσα στην σακούλα που θα βάλουμε τη μαρέγκα μας.
Γεμίζουμε το κορνέ και κάνουμε κύκλους μέσα στα χαρτάκια για muffins, έτσι ώστε να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος εύκολα και γρήγορα.
Σχηματίζουμε τα τριανταφυλλάκια κρατώντας το κορνέ μας όρθιο και σχηματίζοντας κύκλο αρχίζοντας από το κέντρο(swirl).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 85 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βάζουμε τις δύο φόρμες σε απόσταση μεταξύ τους για να μην δημιουργηθεί υγρασία που θα μαλακώσει τα τριανταφυλλάκια μας.
Αφήνουμε τις μαρέγκες μας να ψηθούν για 2 1/2 - 3 ώρες. 
Ελέγχουμε και εάν ξεκολλούν από τα χαρτάκια (αυτό σημαίνει ότι έχουν ψηθεί), σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε τα τριανταφυλλάκια μέσα για άλλη 1-2 ώρες.
Για την ganache
Ζεσταίνουμε σε μικρή κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Την αφήνουμε να λιώσει και μετά ανακατεύουμε το μίγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης προσθέτοντας και την μαρμελάδα.
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο μέχρι να γίνει παχύρρευστη και εντελώς κρύα η ganache.
Μετά, βγάζουμε από το ψυγείο και χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ χειρός για να αφρατέψει.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ με το ίδιο στόμιο (μ΄αυτό που κάναμε τις μαρέγκες) και παίρνοντας ένα τριανταφυλλάκι κάνουμε έναν σοκολατένιο κύκλο.
Κολλάμε ακόμη ένα τριανταφυλλάκι κι έχουμε τα μαρεγκοσοκολατένια, ασπροκόκκινα τριανταφυλλάκια μας.
TIPS
* Ζυγίζουμε πάντα τα ασπράδια για να βάλουμε τη σωστή άχνη. Στη γαλλική μαρέγκα όπου η ζάχαρη μπαίνει έτσι απλά και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, η αναλογία συνήθως είναι από 1:1 μέχρι 1:2 (1 μέρος ασπράδι αυγού με 1-2 μέρη ζάχαρης).
* Όσο πιο λεπτή η ζάχαρη (από κρυσταλλική κανονική μέχρι άχνη) τόσο πιο αέρινη γίνεται η μαρέγκα.
* Εάν θέλουμε οι μπεζέδες μας να είναι σφιχτοδεμένες ακολουθούμε την αναλογία 1:2 αλλά εάν θέλουμε ένα μαλακό πυρήνα στον μπεζέ μας τότε ακολουθούμε την αναλογία 1:1.
* Είναι σημαντικό το σκεύος που θα χτυπήσουμε τις μαρέγκες να μην έχει ίχνος νερού ή ακόμη περισσότερο κρόκου από το αυγό.
* Τα ασπράδια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου γι αυτό τα αφήνουμε για 1-2 ώρες εκτός ψυγείου.
* Είναι σημαντικό, επίσης, ο φούρνος μας να μην έχει υψηλή θερμοκρασία για να μην κιτρινίσουν οι μπεζέδες.
* Καταλαβαίνουμε ότι έχουν ψηθεί όταν ξεκολλούν εύκολα από το αντικολλητικό χαρτί.
* Η μαρέγκα γίνεται πιο σφιχτή αν προσθέσουμε τη μισή άχνη στην αρχή και την υπόλοιπη όταν έχει πια ασπρίσει για τα καλά το μίγμα. Για αέρινη μαρέγκα προσθέτουμε όλη τη ζάχαρη όταν έχει ασπρίσει το μίγμα.
* Ένα κόλπο για εύκολα πετυχημένη μαρέγκα είναι να ζεστάνουμε για 8-10 λεπτά την άχνη στο φούρνο στους 150 βαθμούς. Η μαρέγκα γίνεται εύκολα σταθερή και γυαλιστερή γιατί μισοψήνεται.
Εάν δεν έχουμε θήκες για muffins, σχηματίζουμε κύκλους ίσους σε ένα αντικολλητικό χαρτί και αφού το γυρίσουμε από την άλλη πλευρά, σχηματίζουμε εκεί τριανταφυλλάκια ή απλά αδειάζουμε με ένα κουτάλι μαρέγκα ακολουθώντας τον σχηματισμένο κύκλο.
Tante Kiki
36 Comments
No