Κουνεφέ καταϊφι


Καλή σας μέρα! Τί κάνετε; Είστε καλά; Τί λέτε;; Πάμε ένα ταξιδάκι σήμερα;; Εξ άλλου, όσο κι αν ο καιρός το κρατά καλά κρυμμένο μέσα στη μουντάδα και την καταχνιά ...το καλοκαιράκι πλησιάζει, οπότε και τα ταξιδάκια είναι ευπρόσδεκτα!

Σήμερα θα ταξιδέψουμε κάπου μακριά ...στα βάθη της Ανατολής σ' ένα κατά τα άλλα συνηθισμένο σπίτι με εσωτερική αυλή με μπλε και άσπρο πλακόστρωτο. 
Γύρω γύρω πλήθος καταπράσινων φυτών, άλλα χαμηλά και άλλα να σκαρφαλώνουν σκανταλιάρικα στους γύρω τοίχους κουβαλώντας πολύχρωμα λουλουδάκια που διακόπτουν το συνεχόμενο πράσινο των φύλλων. Στη μέση ένα μικρό συντριβάνι στέλνει ψηλά τα νερά του πότε πότε κι απέναντι σ' έναν χτιστό καναπέ στρωμένο με βαθυκόκκινα μαλακά μαξιλάρια κάθονται τρεις γυναίκες. Κρατούν στα χέρια τους από ένα πιάτο γεμάτο με ένα ελαφρώς παχύρρευστο σιρόπι! Στην μέση του πιάτου, νωχελικά ξαπλωμένο ένα κομμάτι καταϊφι που χωρίζεται στα δύο από ένα κομμάτι κάτασπρο ...τυρί. Οι γυναίκες συζητούν ενώ οι μπουκιές βαδίζουν προς το στόμα η μια μετά την άλλη. Αναστεναγμοί απόλαυσης ακούγονται και στο πρόσωπό τους ζωγράφιζεται ένα είδος ...ευτυχίας αμέσως μόλις το πηρούνι κάνει την εμφάνισή του, άδειο πια, στο δρόμο για το πιάτο. Κι αυτό επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, μέχρι που το πιάτο μένει μόνο του και στερημένο από τον πολύτιμο γλυκό θησαυρό του. Απομεινάρια; Ούτε ίχνος!! Το κιουνεφέ καταϊφι, αυτό το ετερόκλητο υπέροχο γλυκό  ταξίδεψε στον χώρο και τον χρόνο κι από την Τουρκία έφτασε στην Ελλάδα!
Στην Πόλη βάζουν το τυρί dil peyniri που πωλείται σε κορδόνια, στην Ελλάδα μπαίνει συνήθως ανθότυρο... κάθε ένα τη νοστιμιά του και τις ιδιαιτερότητές του.
Στην Τουρκία, συχνά το κάνουν τηγανιτό... ναι, σε τηγάνι ενώ όταν δεν είχαν το γνωστό καταϊφι το έφτιαχναν με ...φιδέ τηγανιτό, μια εκδοχή που θα σας δείξω σε επόμενο ποστ!!! Δύο όμως υλικά του είναι παντού ίδια... τα φιστίκια και το σιρόπι που χαρίζει μιαν απίστευτη γλύκα και το κάνει ...επικίνδυνα εθιστικό!!
Ένα καταϊφι που δεν χρειάζεται να το απολαύσεις χλιαρό γιατί και από το ψυγείο σου χαρίζει την υπέροχη νοστιμιά του αλλά και τη δροσιά του. Δικό σας...
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί με 32 εκ. διάμετρο
500 γρ. καταϊφι
220 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
320 γρ. γάλα εβαπορέ
500 γρ. ανθότυρο
2 φακελάκια φυσικής βανίλιας Vahiné
150 γρ. φιστίκι Αιγίνης
Για το σιρόπι 
3 φλ.τσ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
3 φλ.τσ.νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 φλούδα από λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, πολτοποιούμε το ανθότυρο με το πηρούνι και το αναμιγνύουμε με το εβαπορέ και τη βανίλια.
Αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση μέχρι να "ξάσουμε" το καταϊφι.
Μόλις το καταϊφι ετοιμαστεί, ρίχνουμε λίγο από το βούτυρο και μετά βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και το τρίβουμε έτσι ώστε να βουτυρωθεί πολύ καλά.
Στρώνουμε το μισό βουτυρωμένο καταϊφι στο ταψί και απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο καταϊφι και το στρώνουμε καλά για να μην έχει κενά.
Πιέζουμε καλά το γλυκό για να "πατηθεί" το καταϊφι.
Ψήνουμε το γλυκό για 1 ώρα και 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο, καστανό χρώμα.
Σβήνουμε το φούρνο χωρίς να βγάλουμε το γλυκό και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά.
Ύστερα περιχύνουμε το γλυκό με το σιρόπι και αφήνουμε για 1-2 ώρες να το ρουφήξει.
Είναι υπέροχο τόσο ζεστό όσο και αν το αφήσουμε να απορροφήσει το σιρόπι του στο ψυγείο και μετά το σερβίρουμε κρύο.
Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο από τη μουντή και γεμάτη νερά Θεσσαλονίκη!
 
Tante Kiki
29 Comments
No